Verwarmen met een airco, hier moet je aan denken

Bij een airconditioning denk je traditioneel gelijk aan het koelen van je huis. Maar steeds vaker wordt een airco ook ingezet voor het verwarmen van specifieke ruimtes in huis. Daarmee kan je flink op je gasnota besparen!

Het verbruikt geen gas, maar stroom

Kies je ervoor om te verwarmen met je airco? Dan ga je gas besparen! Een airco verbruikt namelijk geen gas, maar alleen stroom. Stroom is goedkoper dan gas en bovendien kun je ook zelf stroom opwekken met zonnepanelen. Deze combinatie is super duurzaam en bespaart je geld.

Eén ruimte verwarmen in plaats van je hele huis

Een cv-ketel verwarmt in principe jouw hele woning. Een airco verwarmt alleen de ruimte waar de airco hangt. Stel je voor dat je iedere avond tv kijkt in de slaapkamer en jouw airco ook in de slaapkamer hangt, dan kun je de verwarming overal laag zetten en zorgt de airco voor een warme slaapkamer. Een ander voorbeeld: als je in de winter overdag thuis werkt, dan kan je met een airco alleen je werkkamer verwarmen. De cv-ketel kan dan uit blijven staan. Ook zo bespaar je energie!

De kosten van verwarmen met een airco

Een airco heeft vaak een vermogen van 2,0 kW tot 5,0 kW. Dit is het koelvermogen en dus niet het verbruik. Het is goed om te weten dat een airco bijna nooit 100% van zijn capaciteit gebruikt. Zodra een ruimte eenmaal op temperatuur is, draait de compressor op een heel laag niveau en verbruikt deze dus ook minder stroom.

Een gemiddelde split-unit airco neemt 1,0 kW stroom op per uur. Vaak zal dit in de praktijk zelfs lager uitvallen, maar het kan ook wat hoger uitvallen als je de airco op vol vermogen in een koude ruimte laat opwarmen. Stel dat deze airco 40 dagen per jaar acht uur per dag laat draaien. Dan kom je uit op totaal 320 uur. 320 keer 1,0 (kW) is in totaal 320 kWh stroom. In jouw energiecontract kun je zien van 1 kWh stroom kost. Wek je dit zelf op met zonnepanelen, dan  is het natuurlijk nog voordeliger!

Zo voelt verwarmen met een airco

Als je verwarmt met radiatoren voel je de oppervlakken die warmte uitstralen. Verwarm je met een airco? Dan voel je warme lucht in de ruimte. Wees niet bang voor luchtstroom in je nek, veel airco’s hebben namelijk een functie die herkent waar jij in de ruimte bent en blaast daar dan niet, wel zo comfortabel.

DELTA Airconditioning

Met airconditioning kun je je huis koelen, maar ook verwarmen. Sterker nog: door specifieke ruimtes met airconditioning te verwarmen kun je flink op je kosten voor gas besparen. De adviseurs van onze installatiepartner Saman Groep helpen je graag verder. Vraag een adviesgesprek aan!