Toe aan een nieuwe cv-ketel? Maak de juiste keuzes!

Vanaf 2026 moet een deel van de Nederlandse huishoudens verplicht kiezen voor een hybride warmtepomp als ze een cv-ketel gaan vervangen. Maar tot die tijd is een nieuwe, zuinige hr-ketel nog steeds een prima oplossing als je oude cv-ketel aan vervanging toe is. Het is namelijk de goedkoopste oplossing en bovendien bespaar je er, ten opzichte van een 15 of 20 jaar oude cv-ketel, al snel 10% op je gasverbruik mee. Je zet dus toch al een duurzaam stapje en je energienota gaat naar beneden.

Van het gas af

Maar moet niet iedereen zo snel mogelijk van het gas af? De overheid vindt dat in 2050 iedereen in Nederland van het gas af moet zijn. Maar of dat haalbaar is? Daarover nog veel onduidelijk. Natuurlijk, je kunt zelf nu al kiezen om minder of helemaal geen gas meer te verbruiken. Dan schaf je een hybride warmtepomp of een all electric warmtepomp aan. Maar die zijn best wel duur. Een nieuwe cv-ketel is voor veel mensen dus toch nog een goede optie. De verplichting voor een hybride warmtepomp vanaf 2026 geldt bovendien alleen als de terugverdientijd korter dan zeven jaar is. De verplichting geldt bovendien ook niet voor wie in een appartement woont.

Maar hoe maak je de juiste keuzes bij het uitzoeken van een cv-ketel? Als je zoekt op internet krijg je een berg informatie over je heen. Met vaak een heleboel technische termen en getalletjes. We zetten even voor je op een rijtje wat écht belangrijk is.

Het vermogen

Het vermogen van een cv-ketel wordt aangeven in kW (kiloWatt). Het vermogen van je nieuwe cv-ketel wordt in de meeste gevallen bepaald door:

  • de inhoud van je huis
  • hoe warm je het waar in je huis wilt hebben (in de woonkamer wil je het waarschijnlijk warmer hebben dan in een bijkeuken)
  • of je huis goed geïsoleerd is
  • of je een tussenwoning, hoekwoning of vrijstaand huis hebt

Als je bij DELTA een cv-ketel koopt of huurt heb je altijd een gesprek met een ervaren adviseur van Saman Groep. Samen met jou bepaalt hij wat het gewenste vermogen van je cv-ketel is.

De warmwatercapaciteit

Een ander belangrijk onderdeel van je cv-ketel is de warmwatercapaciteit. Die wordt uitgedrukt in de Comfort Warmwaterklasse (CW). Je hebt cv-ketels met een CW-waarde van 3, 4, 5 en 6. Hoe hoger de waarde, hoe groter de warmwatercapaciteit.

De CW-waarde van je nieuwe cv-ketel is afhankelijk van jouw wensen. Hoe meer warm water je (tegelijk) wilt tappen, hoe groter de warmwatercapaciteit moet zijn. Wil je kunnen douchen terwijl in de keuken het avondeten bereid wordt? Dan kom je al snel bij een CW4 of CW5 cv-ketel uit. Hetzelfde geldt als je een stortdouche hebt. Ook de CW-waarde bepaalt de adviseur samen met jou.

Hybrid ready

Je kunt natuurlijk je kop in het zand steken en denken ‘die energietransitie geloof ik wel’. Maar als je slim bent en je wilt nu een nieuwe cv-ketel aanschaffen, kies dan wel voor een hybrid-ready cv-ketel. Daar kan je altijd over een aantal jaren, als je dat zelf wilt of het geld bijeen gespaard hebt, een hybride warmtepomp naast hangen. En met een hybride warmtepomp kan je pas echt flink op je gas gaan besparen.

Denk dan wel alvast vooruit: zorg dat er naast je nieuwe cv-ketel nu al voldoende ruimte is om een hybride warmtepomp op te hangen. Je cv-installateur kan je daarbij adviseren. Je wilt niet later ook nog weer je cv-ketel verplaatsen als je een hybride warmtepomp ernaast wilt hangen.

Huren of kopen?

Een nieuwe cv-ketel is de goedkoopste optie als je huidige cv-ketel aan vervanging toe is. Maar goedkoop is relatief. Je zal maar net door je spaargeld heen zijn en plotseling ontdekken dat je cv-ketel dringend aan vervanging toe is. Dan bestaat de mogelijkheid om je cv-ketel te huren. Je betaalt dan een vast, laag bedrag per maand en je hoeft niet in één keer die grote investering te doen. Heb je wel geld achter de hand? Dan kan je natuurlijk overwegen om je cv-ketel te kopen.

Installatie

Een cv-ketel installeren is werk voor specialisten. De cv-monteurs van DELTA-partner Saman Groep beheersen dat vak. Een goede installatie is niet alleen belangrijk voor een goed werkende cv-ketel, het is zelfs van levensbelang. In een cv-ketel komen gas, water, stroom en verbrandingsgassen samen. Bezuinig dus niet op de installatie en laat dat over aan een vakman. Als je via DELTA Energie een cv-ketel huurt of koopt van Saman Groep dan weet je dat je goed én veilig zit. Als je energie hebt van DELTA Energie krijg je bovendien een exclusieve korting.

Onderhoud

Tot slot: ook je cv-ketel houdt van aandacht. Iedere cv-ketel heeft een vast onderhoudsschema. Als je daarvan afwijkt loop je de kans dat je cv-ketel meer gas gaat verbruiken of dat mogelijke gevaarlijke situaties niet worden ontdekt. Wil je helemaal geen risico lopen? Sluit dan een onderhoudsabonnement voor je cv-ketel af. Dan hoef je nergens meer naar om te kijken en je wordt automatisch gebeld om een afspraak te maken voor het (twee)jaarlijks onderhoud. Wel zo makkelijk!

DELTA Cv-ketels

Toe aan een nieuwe cv-ketel? Bij DELTA Energie huur of koop je eenvoudig een A-merk cv-ketel tegen concurrerende prijzen. Heb je energie van DELTA? Dan krijg je bovendien exclusieve korting met de Duurzame DELTA Deals!