Toe aan een nieuwe cv-ketel? Maak de juiste keuzes!

Vaak is een nieuwe, zuinige hr-ketel nog steeds de beste oplossing als je oude cv-ketel aan vervanging toe is. Het is namelijk de goedkoopste oplossing. Een nieuwe cv-ketel huur je al voor onder de 30 euro per maand. Kopen doe je een A-merk cv-ketel al vanaf circa 1.300 euro. In vergelijking met een cv-ketel van 15 jaar oud is een splinternieuwe cv-ketel meestal zuiniger. Je verbruikt zo minder gas en je energierekening gaat naar beneden.

Van het gas af

Maar moet niet iedereen van het gas af? De overheid vindt dat in 2050 iedereen in Nederland van het gas af moet zijn. Maar of dat haalbaar is? Daarover nog veel onduidelijk. Natuurlijk, je kunt zelf nu al kiezen om minder of helemaal geen gas meer te verbruiken. Dan schaf je een hybride warmtepomp of een all electric warmtepomp aan. Maar die zijn duur. Huren kost tussen de 50 en 85 euro per maand, kopen tussen de 3.000 en 6.000 euro.

Niet overal en altijd

Bovendien is een all-electric warmtepomp niet in ieder huis toepasbaar. Daarvoor moet je huis goed geïsoleerd zijn en je interne verwarmingsnet moet geschikt zijn. Een hybride warmtepomp (naast of geïntegreerd in een cv-ketel) is vaak wél toepasbaar. Maar wel bijna twee keer zo duur als een cv-ketel.

Cv-ketel is dé simpele optie

Kortom: een nieuwe cv-ketel is nog altijd de simpelste en goedkoopste oplossing als je oude cv-ketel aan vervanging toe is. Maar hoe maak je de juiste keuzes? Als je zoekt op internet krijg je een berg informatie over je heen. Met vaak een heleboel technische termen en getalletjes. We zetten even voor je op een rijtje wat écht belangrijk is.

Het vermogen

Het vermogen van een cv-ketel wordt aangeven in kW (kiloWatt). Het vermogen van je nieuwe cv-ketel wordt in de meeste gevallen bepaald door:

  • de inhoud van je huis
  • hoe warm je het waar in je huis wilt hebben (in de woonkamer wil je het waarschijnlijk warmer hebben dan in een bijkeuken)
  • of je huis goed geïsoleerd is
  • of je een tussenwoning, hoekwoning of vrijstaand huis hebt

Als je bij DELTA een cv-ketel koopt of huurt heb je altijd een gesprek met een ervaren adviseur van Saman Groep. Samen met jou bepaalt hij wat het gewenste vermogen van je cv-ketel is.

De warmwatercapaciteit

Een ander belangrijk onderdeel van je cv-ketel is de warmwatercapaciteit. Die wordt uitgedrukt in de Comfort Warmwaterklasse (CW). Je hebt cv-ketels met een CW-waarde van 3, 4, 5 en 6. Hoe hoger de waarde, hoe groter de warmwatercapaciteit.

De CW-waarde van je nieuwe cv-ketel is afhankelijk van jouw wensen. Hoe meer warm water je (tegelijk) wilt tappen, hoe groter de warmwatercapaciteit moet zijn. Wil je kunnen douchen terwijl in de keuken het avondeten bereid wordt? Dan kom je al snel bij een CW4 of CW5 cv-ketel uit. Hetzelfde geldt als je een stortdouche hebt. Ook de CW-waarde bepaalt de adviseur samen met jou.

Huren of kopen?

Een nieuwe cv-ketel is de goedkoopste optie als je huidige cv-ketel aan vervanging toe is. Maar goedkoop is relatief. Je zal maar net door je spaargeld heen zijn en plotseling ontdekken dat je cv-ketel dringend aan vervanging toe is. Dan bestaat de mogelijkheid om je cv-ketel te huren. Je betaalt dan een vast, laag bedrag per maand en je hoeft niet in één keer die grote investering te doen. Heb je wel geld achter de hand? Dan kan je natuurlijk overwegen om je cv-ketel te kopen.

Installatie

Een cv-ketel installeren is werk voor specialisten. De cv-monteurs van DELTA-partner Saman Groep beheersen dat vak. Een goede installatie is niet alleen belangrijk voor een goed werkende cv-ketel, het is zelfs van levensbelang. In een cv-ketel komen gas, water, stroom en verbrandingsgassen samen. Bezuinig dus niet op de installatie en laat dat over aan een vakman. Als je via DELTA een cv-ketel huurt of koopt van Saman Groep dan weet je dat je goed én veilig zit. Als je energie hebt van DELTA krijg je bovendien een exclusieve korting.

Onderhoud

Tot slot: ook je cv-ketel houdt van aandacht. Iedere cv-ketel heeft een vast onderhoudsschema. Als je daarvan afwijkt loop je de kans dat je cv-ketel meer gas gaat verbruiken of dat mogelijke gevaarlijke situaties niet worden ontdekt. Wil je helemaal geen risico lopen? Sluit dan een onderhoudsabonnement voor je cv-ketel af. Dan hoef je nergens meer naar om te kijken en je wordt automatisch gebeld om een afspraak te maken voor het (twee)jaarlijks onderhoud. Wel zo makkelijk!

DELTA Cv-ketels

Toe aan een nieuwe cv-ketel? Bij DELTA huur of koop je eenvoudig een A-merk cv-ketel tegen concurrerende prijzen. Heb je energie van DELTA? Dan krijg je bovendien exclusieve korting!