Heeft het nog zin om een nieuwe cv-ketel te kopen?

We moeten van het gas af. Wil dat zeggen dat je geen traditionele cv-ketel meer moet aanschaffen als je aan een nieuwe toe bent? Volgens energieadviseur Sjaak Vogel van DELTA ligt het net wat genuanceerder. Een cv-ketel is vaak nog de beste keuze bij bestaande woningen. Cv-ketels worden wel steeds zuiniger en je kunt zelf ook het nodige doen om minder gas te gebruiken.

Nederland moet in 2050 helemaal van het gas af zijn. Dat is een enorme uitdaging. Op dit moment verwarmen meer dan negen op de tien huishoudens nog op gas. Een gemiddeld huishouden is voor zijn energiebehoefte voor 80 procent afhankelijk van gas, vooral voor verwarming.

Nieuwe wijken worden al niet meer op het gas aangesloten, ze worden bijvoorbeeld van een warmtenet voorzien of de individuele woningen krijgen een warmtepomp. Daardoor hebben veel nieuwe woningen al geen cv-ketel meer. De gemeenten zullen in de komende jaren plannen maken hoe de eerste wijken met bestaande woningen van het gas af kunnen. Het meest waarschijnlijk is dat ze beginnen met huurwoningen omdat het aantal eigenaren van woningen daar beperkt is. Ze hebben dan alleen met verhuurders te maken, vaak woningcorporaties.

Warmtepomp niet overal toepasbaar

Helemaal van het gas af, dat is wel mogelijk, maar vooral in nieuwbouw. Daar is het goed uit te voeren en is het ook financieel aantrekkelijk,” zegt Sjaak Vogel. “De behoefte aan warmte is in nieuwbouwwoningen veel kleiner. Dat komt doordat ze uitstekend geïsoleerd en goed geventileerd zijn. Met een warmtepomp kun je flink besparen, maar in oudere woningen vergt het vaak een flinke investering omdat een full-electric warmtepomp alleen goed functioneert in goed geïsoleerde woningen met een geschikt intern verwarmingsnet zoals vloerverwarming.”

Zuinige hr-ketels

Wat moet je nu doen als je cv-ketel aan vervanging toe is? Een gemiddelde ketel gaat 12 tot 15 jaar mee. Een lange tijd gezien de veranderingen die eraan komen. “De energietransitie zal tientallen jaren in beslag nemen,” zegt Sjaak. “Mocht er in die tijd een andere energievoorziening komen, bijvoorbeeld een warmtenet, wil dat niet zeggen dat je direct moet overstappen. Je kunt instappen op het moment dat je cv-ketel het begeeft.

Overigens zijn cv-ketels de laatste jaren nog een stuk zuiniger geworden, zegt Sjaak. “Hoogrendement-combiketels (hr) leveren nu ook rendement op het warmwater-deel, wat ze weer een stuk zuiniger maakt.  Als je nog geen hr-ketel hebt, kun je wel 30 procent besparen met een nieuwe ketel. Ook als je al een hr-ketel had en je schaft een nieuwe aan, is een besparing van tien procent goed mogelijk.”

Hybride warmtepomp

Een andere mogelijkheid is een hybride warmtepomp. “Dit is een klein apparaat dat naast de cv-ketel wordt geplaatst en erop wordt aangesloten. Bij buitentemperaturen boven vijf graden kunnen ze de verwarming efficiënter laten plaatsvinden. De cv-ketel blijft dan in gebruik in koude periodes en voor warm water uit de kraan. Met zo’n hybride installatie kun je tussen de 50 en 70 procent besparen op gas voor verwarming. Kortom, dit is een van de meest aantrekkelijke opties voor bestaande bouw. Bovendien is er momenteel subsidie voor beschikbaar.”

Natuurlijke momenten

Volgens Sjaak is het vooral belangrijk dat je op natuurlijke momenten stappen maakt om duurzamer te worden en je woning toekomstklaar te maken. Als je bestaande cv-ketel aan vervanging toe is bijvoorbeeld of als je van plan bent om je huis te gaan verbouwen of opknappen. Wil je je elektrische installatie vernieuwen? Dan is bijvoorbeeld een goed moment om ook gelijk zonnepanelen te overwegen. Je slaat dan twee vliegen in één klap en bespaart vaak op de kosten.

DELTA Cv-ketels

Toe aan een nieuwe cv-ketel? Bij DELTA Energie huur of koop je eenvoudig een A-merk cv-ketel tegen concurrerende prijzen. Heb je energie van DELTA? Dan krijg je bovendien exclusieve korting met de Duurzame DELTA Deals!