Koelen met een warmtepomp, hoe werkt dat?

Diverse warmtepompen kunnen niet alleen verwarmen, maar ook koelen! Dat is super comfortabel in de zomer. Maar kan je met iedere warmtepomp ook behalve verwarmen ook koelen? We vertellen het in dit artikel.

Wanneer is koelen met een warmtepomp mogelijk?

Als je met een warmtepomp ook wilt koelen moet je aan twee voorwaarden voldoen. En ze zijn beiden even belangrijk. De ene voorwaarde is dat je warmtepomp ook daadwerkelijk geschikt moet zijn om te kunnen koelen. Het is een optie die je moet overwegen als je een warmtepomp aanschaft. Doe je dit niet, is het ook niet mogelijk om te koelen met de warmtepomp. De andere voorwaarde is dat je in je woning vloerverwarming moet hebben. Zonder vloerverwarming is koelen ook niet mogelijk.

Kies je dan voor koelen via de warmtepomp of de airco?

Beide installaties kunnen koelen, maar het voelt anders. Een airco blaast lucht en zorgt dus voor een luchtstroom in huis. Ook koelt een airco alleen de ruimte waar de airco hangt. Een warmtepomp koelt via het systeem van de vloerverwarming. Hierdoor bereikt de verkoeling jouw hele woning. Je voelt dat de vloer koud aan je voeten is.

Doordat je voeten koud worden, voelt je hele lichaam koeler, er is dus geen luchtstroom aanwezig. Het feit dat er geen luchtstroom aanwezig is wordt door veel mensen juist als positief ervaren, want een voelbare koude luchtstroom in huis vindt lang niet iedereen prettig.

Hoeveel energie verbruikt koelen met een warmtepomp?

Net zoals een airco gebruikt een warmtepomp stroom om de koeling te laten functioneren. In Nederland verkoelen we onze woning gemiddeld 400 uur per jaar. Gemiddeld genomen kost het koelen via vloerkoeling je 200 euro per jaar extra aan stroomverbruik. Dit bedrag is vergelijkbaar met de kosten om een airco deze uren te laten koelen.

DELTA Warmtepompen

Met een warmtepomp zet je een flinke stap bij het verduurzamen van je huis. Want een warmtepomp verbruikt een stuk minder of helemaal geen gas. Profiteer bij de aanschaf ervan van onze Duurzame DELTA Deals!