Koel huis in de zomer, lagere energienota in de winter: de voordelen van een airco

Als je aan airconditioning denkt, denk je vaak aan een verkoelende bries in huis. Maar dat is maar het halve verhaal. Airconditioning kun je in de zomer inzetten om je huis heerlijk koel te houden, maar ook om in de winter je huis gericht te verwarmen. Zo bespaar je op een slimme manier op je gasverbruik. Bovendien verwarm en koel je elektrisch. Combineer je je airconditioning met zonnepanelen, dan ben je dus extra slim bezig!

De voordelen van een airconditioning

  • Goedkoop in aanschaf: vergeleken met een warmtepomp is een airco een stuk goedkoper. Gemiddeld kost een airco tussen de 2500 en 3000 euro voor bijvoorbeeld een woonkamer
  • Koelt en verwarmt: een airco kan je huis niet alleen koelen in de zomer, maar ook efficiënt verwarmen in de winter. Zo verbruik je minder gas
  • Veel hoger rendement: Het rendement van een airco kan oplopen tot drie of vier keer de hoeveelheid verbruikte energie, wat hoger is dan wat veel cv-ketels kunnen bereiken
  • Geschikt voor elk huis: een airco is, in tegenstelling tot een warmtepomp, zonder verdere investeringen overal toepasbaar

Een koel huis in de zomer

Een airco zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. En juist op het moment dat zonnepanelen volop stroom opwekken doet een airco z’n werk om je huis te koelen. Een ideale combinatie dus. Zeker als je overdag veel thuis bent hou je je huis koel met stroom die je zelf opwekt.

Minder energieverbruik in de winter

‘Minder bekend is dat airconditioning ook je huis kan verwarmen,’ zegt energieadviseur Arno Veerhoek van DELTA Energie. ‘Als je de verwarming aanzet om slechts één of twee kamers in huis te verwarmen, verbruikt je cv-ketel relatief veel gas. Dan kan het voordeliger zijn om de ruimte te verwarmen met een airconditioning.’

Hoewel het rendement van een airconditioning iets afneemt naarmate het buiten kouder wordt, blijft een airconditioning zelfs als het vriest efficiënt werken om (delen van) je huis te verwarmen.

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een airco?

  • Kies de juiste uitvoering: plaats een airco met het juiste vermogen, dat past bij de grootte van de ruimte
  • Denk aan de plaatsing: meerdere kamers optimaal verwarmen en koelen? Plaats dan de airco in een centrale ruimte zoals een overloop of hal
  • Rendabel voor een of twee ruimtes: voor het verwarmen van een heel huis kan een warmtepomp voordeliger zijn
  • De ervaring van warmte: verwarmen met een airco voelt anders dan met centrale verwarming en radiatoren.

Let op: We spreken hier over een vaste airco. Mobiele airco’s zijn aanzienlijk minder efficiënt: ze koelen minder effectief en kunnen niet verwarmen. Bovendien produceren ze behoorlijk veel geluid.

Hoeveel stroom verbruikt een airco?

Goed om te weten: vaak lees je over ‘het vermogen’ van een airco. Daarmee wordt het koel- of verwarmingsvermogen bedoeld, uitgedrukt in kW. Dat is niet het stroomverbruik.

Vaste airco’s voor in huis hebben gemiddeld een vermogen van 2,0 kW tot 5,0 kW. Een airco gebruikt bijna nooit z’n volle vermogen. Zodra een ruimte eenmaal gekoeld of verwarmd is, draait de airco op een heel laag niveau, of gaat die uit.

Stroomverbruik drukken we uit in kWh. Een gemiddelde airco verbruikt 1,0 kWh stroom per uur. Vaak valt dit lager uit, maar het kan ook wat hoger uitvallen als je de airco op vol vermogen een koude ruimte laat opwarmen.

Is verwarmen met een airco voordeliger dan met gas?

Als je verwarmt met een airco hoeft je cv-ketel minder vaak aan en bespaar je op gas. Je verbruikt daardoor wel meer stroom. Ben je ondanks een hoger stroomverbruik onder de streep goedkoper uit? We leggen het uit in een rekenvoorbeeld.

Lokaal verwarmen met een airconditioning

Stel dat je de airco ‘s ochtends aanzet en hem ‘s avonds om 10 uur weer uitzet. Dan kost dit ongeveer 15 kWh aan stroom, wat neerkomt op ongeveer 5.25 euro bij een stroomprijs van 0,35 euro per kWh.

Het huis verwarmen met een cv-ketel

Op een koude winterdag kan het gasverbruik oplopen tot gemiddeld 10 m³. Ongeveer 75 procent hiervan (7,5 m³) is voor verwarming. Bij een gasprijs van 1,20 euro per m³ komt dit neer op 9 euro per dag om je huis te verwarmen.

Gunstiger verwarmen; er is een maar

Dat maakt een airco zuiniger dan een cv-ketel. Zelfs wanneer je de airco nagenoeg de hele dag laat draaien. Maar dit is een rekenvoorbeeld en de werkelijke besparing hangt af van verschillende factoren, zoals de mate van isolatie, de buitentemperatuur, en het gemiddelde rendement van de airconditioning. Een goed geïsoleerd huis heeft altijd minder energie nodig om het te verwarmen, ongeacht of dit met een cv-ketel of airco gebeurt.

Extra voordelig met zonnepanelen

Heb je zonnepanelen of overweeg je deze aan te schaffen? Dan vormen zonnepanelen en airconditioning een uitstekende combinatie. Je gebruikt dan je eigen opgewekte stroom om je woning zowel te koelen als te verwarmen. Niet alleen comfortabel, maar ook nog eens goed voor de portemonnee!

DELTA Airconditioning

Met airconditioning kun je je huis koelen, maar ook verwarmen. Sterker nog: door specifieke ruimtes met airconditioning te verwarmen kun je flink op je kosten voor gas besparen. De adviseurs van onze installatiepartner Saman Groep helpen je graag verder. Vraag een adviesgesprek aan!