Hoeveel geluid mag een warmtepomp eigenlijk maken?

Een warmtepomp heeft geen goede reputatie als het op geluid aankomt. Er is echter al een aantal jaar regelgeving omtrent het geluid van een warmtepomp en bovendien worden warmtepompen ook steeds stiller.

Hoeveel geluid mag een warmtepomp maken?

Een warmtepomp mag vanaf de erfgrens niet meer dan 40dB geluid produceren. De meeste warmtepompen produceren tussen de 35 en 40dB op circa drie meter vanaf de buitenunit van de warmtepomp. 40dB kun je vergelijken met het geluid van een koelkast waar je naast staat. Voor de buren is dit dus ook de maximale overlast die ze ervan kunnen ervaren.

Wat maakt er dan geluid?

Het buitendeel van een luchtwarmtepomp heeft een ventilator die draait. Deze ventilator zorgt ervoor dat er buitenlucht in de warmtewisselaar terecht komt. Uit deze buitenlucht onttrekt de warmtewisselaar de warmte en dit is in grote lijnen hoe de installatie functioneert. Het binnendeel van de warmtepomp maakt een geluid wat vergelijkbaar is met een cv-ketel. Dit levert eigenlijk geen overlast op.

Kun je iets aan het geluid doen?

Nee, maar je kunt er wel voor zorgen dat je er geen last van hebt door het buitendeel op de juiste plaats te monteren. Bijvoorbeeld op de grond of op een plat dak.  Bevestiging aan de gevel heeft zelden de voorkeur. Gelukkig koop je een warmtepomp altijd met een passend advies voor jouw situatie.

DELTA Warmtepompen

Met een warmtepomp zet je een flinke stap bij het verduurzamen van je huis. Want een warmtepomp verbruikt een stuk minder of helemaal geen gas. Profiteer bij de aanschaf ervan van onze Duurzame DELTA Deals!