Een hybride warmtepomp en DELTA MixGroen Gas: de gulden middenweg?

‘We moeten van het gas af’. Je hoort het regelmatig. Op tv, op social media of op verjaardagen. Maar klopt dat ook? De overheid wil het gasverbruik drastisch terugdringen. Het verstoken van gas zorgt voor uitstoot van CO2 en CO2 zorgt voor klimaatverandering. Daarom is het belangrijk dat de CO2-uitstoot verminderd wordt. Logisch dat we gas als minder voor de hand liggende energiebron moeten gaan zien. Maar moet je voor jouw huis gelijk op zoek naar een alternatief? Dat hangt van een aantal dingen af.

Gemeente

Het is aan je gemeente om het voortouw te nemen bij de afbouw van het gasverbruik. Gemeenten bepalen in een Regionale Energie Strategie hoe de energievoorziening van de toekomst er uitziet. Nieuwbouwwijken worden nu al ‘gasloos’ gebouwd. Weten wat de plannen zijn voor jouw wijk of dorp? Informeer dan bij je gemeente.

Woon je niet in een nieuwbouwhuis dat gasloos gebouwd is? Dan is de kans klein dat je de komende jaren al van het gas af moet omdat je gemeente dat wil. Maar wat als je cv-ketel aan vervanging toe is? Dan moet je vanaf 2026 je cv-ketel verplicht vervangen door een (hybride) warmtepomp. Moet je nu dan alvast ‘voorsorteren’? Het is in ieder geval verstandig om wat opties naast elkaar te zetten.

Drie opties

Als je cv-ketel aan vervanging toe is heb je op dit moment nog drie mogelijkheden:

  • een nieuwe, energiezuinige hr-ketel
  • een nieuwe cv-ketel met een hybride warmtepomp (je verbruikt dan minder gas)
  • een full-electric warmtepomp (je kan dan, als je ook elektrisch kookt, van het gas af)

Cv-ketel

Een nieuwe energiezuinige hr-ketel is tot 2026 nog steeds een prima optie. De huidige generatie cv-ketels is een stuk zuiniger dan die van pakweg 15 jaar geleden en aan de huidige generatie cv-ketels kan je vrijwel altijd in de toekomst nog een hybride warmtepomp koppelen. De overheid wil pas in 2050 alle huizen in Nederland gasloos hebben. De gemiddelde levensduur van een nieuwe cv-ketel is 15 jaar, dus reken maar uit.

Voordeel: goedkoopste optie

Nadeel: de minst duurzame optie, je blijft flink wat gas verbruiken

Hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp ligt vaak meer voor de hand. Die kan je in vrijwel iedere woning gebruiken in combinatie met een daarvoor geschikte cv-ketel óf heeft een ingebouwde cv-ketel. Alleen als het nodig is (bijvoorbeeld op een koude winterdag) springt de cv-ketel bij om te verwarmen. Zo verbruik je al een stuk minder gas. Een (hybride) warmtepomp verbruikt stroom. Als je stroom hebt van DELTA heb je sowieso groene stroom, maar je kunt natuurlijk ook kiezen voor zonnepanelen. Dan kan je de benodigde stroom zelf opwekken.

Voordeel: flinke vermindering van je gasverbruik

Nadeel: duurder dan een nieuwe cv-ketel

Full Electric Warmtepomp

Een full-electric warmtepomp is duurzaam omdat je je gasverbruik voor verwarming van je huis tot nul terugbrengt. Maar een full-electric warmtepomp is niet in ieder huis toepasbaar. Je huis moet er goed geïsoleerd voor zijn. Ook je verwarmingsnetwerk binnenshuis moet geschikt zijn. Dat is het als je bijvoorbeeld vloerverwarming hebt. En als je écht duurzaam bezig wilt zijn, dan wek je de extra stroom die een warmtepomp gebruikt natuurlijk op met zonnepanelen.

Voordeel: je kunt volledig van het gas af

Nadeel: alleen een logische keuze als je woning daarvoor écht geschikt is. Tevens de duurste optie

DELTA MixGroen Gas

Wil je alvast je steentje bijdragen aan het verminderen van het gasverbruik? Dan is een hybride warmtepomp vaak een mooie optie. Helemaal als je voor het gas dat je nog nodig hebt kiest voor een duurzamere soort gas. DELTA MixGroen Gas bijvoorbeeld: een mix van 2% groen gas en 98% CO2-gecompenseerd aardgas. Dat is duurzamer dan normaal aardgas want 2% bestaat uit groen gas door vergisting van mest en andere natuurlijke afvalstoffen en 98% bestaat uit normaal aardgas waarvan we de CO2-uitstoot compenseren. Bovendien lever je met DELTA MixGroen Gas een bijdrage aan het behoud van de Zeeuwse natuur. Een hybride warmtepomp en DELTA MixGroen Gas vormen eigenlijk de gulden middenweg!

Budget

Toch bepaalt uiteindelijk je budget waarvoor je kiest. Een nieuwe cv-ketel is het voordeligst op de korte termijn en kan je nog tot 2026 aanschaffen, daarna niet meer. Een hybride warmtepomp is duurder, maar zorgt voor een flinke besparing op je gasverbruik. En gas wordt alleen maar duurder omdat de overheid ook via extra belastingen het gasverbruik probeert te verminderen. Heb je er echt flink wat voor over om te investeren in een duurzamer huis? Dan kan je de extra stroom die een warmtepomp verbruikt opwekken met zonnepanelen.

Zie je op tegen de grote investering? Dan kan je ook kiezen voor huur. Je huurt dan een warmtepomp (en eventueel zonnepanelen) voor een vast bedrag per maand. Zonder dat je in één klap een groot bedrag moet uitgeven.

Duurzame DELTA Deals

Goed om te weten: als je stroom en/of gas hebt van DELTA krijg je sowieso exclusieve klantkorting als je via DELTA een cv-ketel of warmtepomp huurt of koopt. Je krijgt (bij stroom én gas) 2,50 euro korting op de maandelijkse huurprijs of 100 euro (warmtepomp) / 50 euro (cv-ketel) eenmalige aanschafkorting op de koopprijs. Dat noemen we de Duurzame DELTA Deals! Als je besluit een cv-ketel of warmtepomp te huren loopt de korting over de gehele huurperiode op tot honderden euro’s. Dat is toch mooi meegenomen!

DELTA Warmtepompen

Met een warmtepomp zet je een flinke stap bij het verduurzamen van je huis. Want een warmtepomp verbruikt een stuk minder of helemaal geen gas. Profiteer bij de aanschaf ervan van onze Duurzame DELTA Deals!