Een hybride warmtepomp en groen gas: de gulden middenweg?

‘We moeten van het gas af’. Je hoort het regelmatig. Op tv, op social media of op verjaardagen. Maar klopt dat ook? Feit is dat de overheid het gasverbruik drastisch terug wil dringen. Het verstoken van gas zorgt voor uitstoot van CO2 en CO2 zorgt voor klimaatverandering. Om klimaatverandering tegen te gaan is het dus belangrijk dat de CO2-uitstoot verminderd wordt. Minder gas verstoken is een belangrijke maatregel om de uitstoot van CO2 te verminderen.

Logisch dus dat we gas als minder voor de hand liggende energiebron moeten gaan zien. Maar of je voor jouw huis dan ook daadwerkelijk op zoek moet naar een alternatief? Een antwoord op die vraag is niet makkelijk te geven en hangt van een aantal dingen af.

Gemeente

Ten eerste is het aan je gemeente om het voortouw te nemen bij de afbouw van het gasverbruik. Gemeenten bepalen in een Regionale Energie Strategie hoe de energievoorziening er in de toekomst uit komt te zien. Nieuwbouwwijken worden op dit moment al ‘gasloos’ gebouwd. Weten wat de plannen zijn voor jouw wijk of dorp? Informeer dan bij je gemeente.

Woon je niet in een nieuwbouwhuis dat gasloos gebouwd is? Dan is de kans dat je de komende jaren van het gas af moet omdat je gemeente dat zo bepaalt, klein. Maar wat als je cv-ketel aan vervanging toe is? Moet je dan alvast ‘voorsorteren’ op wat komen gaat? Het is in ieder geval verstandig om wat opties naast elkaar te zetten.

Drie opties

Als je cv-ketel aan vervanging toe is heb je drie mogelijkheden:

  • een nieuwe, energiezuinige hr-ketel (de huidige generatie cv-ketels is weer een stuk zuiniger dan die van pakweg 15 jaar geleden)
  • een nieuwe cv-ketel met een hybride warmtepomp (je verbruikt dan minder gas)
  • een full-electric warmtepomp (je kan dan, als je ook elektrisch kookt, van het gas af)

Cv-ketel

Een nieuwe energiezuinige hr-ketel is nog steeds een prima optie. De overheid wil pas in 2050 alle huizen in Nederland gasloos hebben. De gemiddelde levensduur van een nieuwe cv-ketel is 15 jaar, dus reken maar uit.

Voordeel: goedkoopste optie

Nadeel: de minst duurzame optie, je blijft gas verbruiken

Warmtepomp

Een warmtepomp is het overwegen waard omdat je je gasverbruik er flink mee beperkt of zelfs tot nul terugbrengt. Een full-electric warmtepomp is niet in ieder huis toepasbaar. Je huis moet er goed geïsoleerd voor zijn en ook je verwarmingsnetwerk binnenshuis moet geschikt zijn. En als je echt duurzaam bezig wilt zijn wek je de extra stroom die een warmtepomp gebruikt natuurlijk op met zonnepanelen.

Voordeel: je kunt volledig van het gas af

Nadeel: alleen een logische keuze als je woning daarvoor écht geschikt is. Tevens de duurste optie

Hybride warmtepomp

Een hybride-warmtepomp ligt vaak meer voor de hand. Die kan je in vrijwel iedere woning gebruiken in combinatie met een daarvoor geschikte cv-ketel of heeft een ingebouwde cv-ketel. Alleen als het nodig is (bijvoorbeeld op een koude winterdag) springt de cv-ketel bij om te verwarmen. Zo verbruik je al een stuk minder gas. Een (hybride) warmtepomp verbruikt stroom. Als je stroom hebt van DELTA heb je sowieso groene stroom, maar je kunt natuurlijk ook kiezen voor zonnepanelen als je dak daarvoor geschikt is.

Voordeel: flinke vermindering van je gasverbruik

Nadeel: duurder dan een nieuwe cv-ketel

Groen gas

Wil je alvast je steentje bijdragen aan het verminderen van het gasverbruik? Dan is een hybride warmtepomp een mooie optie. Helemaal als je dan het gas dat je nog nodig hebt duurzamer inkoopt. Met groen gas van DELTA bijvoorbeeld. Want dat is een mix van 98% CO2-gecompenseerd gas en 2% biogas. Dat is duurzamer dan normaal aardgas want 2% bestaat uit biogas door vergisting van mest en andere natuurlijke afvalstoffen en 98% bestaat uit aardgas waarvan we de CO2-uitstoot compenseren. Bovendien lever je met DELTA Groen Gas een bijdrage aan het behoud en de bescherming van de Zeeuwse natuur. Een hybride warmtepomp en groen gas vormen eigenlijk de gulden middenweg!

Budget

Toch bepaalt uiteindelijk je budget waarvoor je kiest. Een nieuwe cv-ketel is het voordeligst op de korte termijn. Een hybride warmtepomp is duurder, maar levert je wel een besparing op op je gasverbruik. En gas wordt alleen maar duurder omdat de overheid ook via extra belastingen het gasverbruik probeert te verminderen.

Heb je wat meer budget? Dan is een hybride warmtepomp zeker het overwegen waard. Heb je er echt flink wat voor over om te investeren in een duurzamer huis? Dan kan je de extra stroom die een warmtepomp verbruikt opwekken met zonnepanelen.

Zie je op tegen de grote investering? Dan kan je ook kiezen te gaan voor huur. Je huurt dan een warmtepomp (en eventueel zonnepanelen) voor een vast bedrag per maand. Zonder dat je in één klap een groot bedrag moet uitgeven.

Duurzame DELTA Deals

Als je energie hebt van DELTA krijg je exclusieve korting als je via DELTA een cv-ketel, zonnepanelen of warmtepomp huurt of koopt bij Saman Groep. Dat kan je een flink voordeel opleveren!