Een airco met een binnen- en buitendeel; waar laat je dat?

Een airco heeft een binnen- en buitendeel, maar waarom eigenlijk en waar laat je dit allemaal? In dit artikel vertellen we je waar je aan moet denken bij het kiezen van de perfecte plek voor jouw binnen- en buitendeel.

Binnendeel

Het binnendeel van de airconditioning bestaat uit een unit die je aan de muur bevestigt. Uit deze unit stroomt de koele lucht die de airconditioning produceert. Voor de juiste plaatsing van dit binnendeel van de airco zijn twee dingen van belang:

  • Zorg dat je niet direct in de luchtstroom zit. Diverse airco’s hebben bewegingsherkenning om er voor te zorgen dat ze niet direct in je nek blazen, maar je voorkomt dit het beste door de juiste positie uit te kiezen.
  • Plaats de unit niet te ver van de te bereiken ruimte. Hang je jouw airco op de overloop in plaats van boven je bed? Slim! Maar zorg er dan wel voor dat de airco de afstand tot de gewenste ruimte nog gemakkelijk kan overbruggen.

Als je via DELTA Energie een airconditioning bestelt bij onze installatiepartner Saman Groep kan je samen met de adviseur overleggen over wat de juiste plek voor de binnenunit in jouw huis is.

Buitendeel

Het buitendeel van de airco bestaat uit een forse unit met een ventilator daarin. Bij het plaatsen van de buitenunit moet je op de volgende zaken letten.

  • De airco maakt geluid. Het geluid is minimaal, maar als je de buitenunit verkeerd plaatst, kun jij of kunnen je buren er toch last van hebben. Om jouw comfort zo hoog mogelijk te maken, kies je voor de juiste plek van de buitenunit zodat je zo min mogelijk geluidsoverlast ervaart.
  • Plaats de unit indien mogelijk op een afdak of op de grond. Dit heeft de voorkeur boven montage aan de gevel. Aan de gevel kan het geluid van de unit doorklinken in je woning.
  • Zorg dat het buitendeel ruimte heeft. Het buitendeel heeft lucht nodig om te ventileren en functioneren. Je kunt dus geen andere materialen of muren dicht voor het buitendeel plaatsen.

Kortom: het is dus echt belangrijk om vooraf goed na te denken over de plakken waar je de binnen- en buitenunit wilt plaatsen. Dat is cruciaal voor een goede werking en optimaal genot van je airconditioning.

DELTA Airconditioning

Met airconditioning kun je je huis koelen, maar ook verwarmen. Sterker nog: door specifieke ruimtes met airconditioning te verwarmen kun je flink op je kosten voor gas besparen. De adviseurs van onze installatiepartner Saman Groep helpen je graag verder. Vraag een adviesgesprek aan!