De vier voordelen van een warmtepomp

Een warmtepomp. Vaak hoor je dat je niet meer om een warmtepomp heen kunt als je je cv-ketel moet vervangen. Want een warmtepomp is duurzamer én toekomstbestendig. Maar eigenlijk heb je geen idee wat nu precies de voordelen zijn van een warmtepomp. Daarom zetten wij die even voor je op een rijtje.

Voordeel 1: minder CO2-uitstoot

Heb je momenteel een cv-ketel om je woning en water in huis te verwarmen? Dan verbruik je aardig wat aardgas en komt er CO₂ in de atmosfeer. Zoals in het Energieakkoord in 2015 is vastgelegd, moeten we in Nederland in 2050 maar liefst 80% minder CO₂ uitstoten. Daar kun je als particulier nu al je steentje aan bijdragen. Als je overstapt van een cv-ketel op een volledig elektrische warmtepomp zonder gas, of op een hybride warmtepomp, verbruik je nauwelijks tot zelfs helemaal geen gas meer. Zo draag je bij aan het verlagen van de CO₂-uitstoot. En dat is belangrijk voor alle toekomstige generaties die na ons op deze wereld rondlopen.

Voordeel 2: lagere energienota met een warmtepomp

De gasprijzen stijgen de laatste jaren flink, met als hoogtepunt de ongekende stijgingen in het najaar van 2021. Omdat de overheid gasverbruik wil ontmoedigen, stijgt ook de energiebelasting op gas de komende jaren flink. Het levert dus ook financieel steeds meer voordelen op om minder gas te verbruiken. En precies daarom is een warmtepomp zo’n mooi alternatief.

Een warmtepomp draait echter niet vanzelf. In plaats van gas verbruikt een warmtepomp stroom. En een behoorlijke hoeveelheid stroom ook. Maar het leuke daaraan is: stroom kun je zelf opwekken met zonnepanelen! Ook de stroom die je warmtepomp verbruikt. Dus als je een warmtepomp overweegt, overweeg dan ook gelijk een set zonnepanelen. Zeker als je dak gunstig ligt ten opzichte van de zon is een warmtepomp in combinatie met zonnepanelen pas écht een duurzame keuze.

Voordeel 3: warmtepomp geschikt voor bijna iedere woning

Dan het derde voordeel van een warmtepomp. Door technologische ontwikkelingen op het gebied van warmtepompen, is bijna ieder type woning geschikt voor een warmtepomp. Maar, niet elke type warmtepomp is geschikt voor iedere woning. Hoe zit dat?

Om de keuze voor een type warmtepomp te maken is het allereest belangrijk om te kijken naar de woning. Gaat het om nieuwbouw of bestaande bouw? Is het een tussenwoning, hoekwoning of bijvoorbeeld vrijstaande woning? En hoe goed is de woning geïsoleerd?

Zo is het voor een full-electric warmtepomp ontzettend belangrijk dat je huis goed geïsoleerd en tochtdicht is. Immers, hoe beter geïsoleerd, hoe minder warmte er verloren gaat. Hoewel isoleren altijd belangrijk is, is het goed om te weten dat je met een cv-ketel de woning sneller warm krijgt dan met een warmtepomp. Hoe meer je de warmte dus binnen kunt houden (door goede isolatie), hoe beter de warmtepomp z’n werk kan doen.

Gasverbruik en warmtesysteem zijn belangrijk

Verder is het belangrijk dat je kijkt naar je gasverbruik. Huishoudens die erg weinig gas verbruiken, hebben in veel situaties een minder interessant rendement en langere terugverdientijd van de warmtepomp. Ook het afgiftesysteem speelt een rol in de keuze voor een bepaald type installatie.

Lage temperatuur warmtepompen (LT) kunnen namelijk in veel situaties niet worden aangesloten op standaard radiatoren, maar worden aangesloten op vloerverwarming of speciale lage temperatuur radiatoren. Een hoge temperatuur warmtepomp (HT) kan vaak juist wel wel op bestaande radiatoren en leidingen worden aangesloten.

Hybride of Full-electric warmtepomp?

Uiteraard is ook de wens en mogelijkheid om volledig zonder gas te wonen een belangrijk aandachtspunt. Als je nog niet volledig van het gas af kunt of wilt, is een hybride warmtepomp interessant. Dan werkt de warmtepomp samen met een hoge rendement cv-ketel. Je hebt dan de keus tussen een hybride warmtepomp naast uw cv-ketel of een hybride warmtepomp met geïntegreerde cv-ketel. Als de warmtelevering van de hybride warmtepomp niet voldoende is, bijvoorbeeld tijdens erg koude winterdagen, verwarmt de cv-ketel bij. Onder alle omstandigheden profiteer je daardoor van het beste rendement.

Een andere optie is een full-electric warmtepomp. Die vervangt je cv-ketel volledig zodat je helemaal van het gas af kan. Full-electric warmtepompen worden vooral in nieuwbouwwoningen of zeer goed geïsoleerde bestaande woningen geïnstalleerd. Hybride varianten zijn vaker geschikt voor wat minder goed geïsoleerde bestaande woningen.

Voordeel 4: interessante subsidie op een warmtepomp

Een van de meest prettige voordelen van een warmtepomp is de subsidie die je ontvangt. De overheid wil stimuleren dat huizen in Nederland door duurzame energie worden verwarmd met bijvoorbeeld een warmtepomp of zonneboiler. Daarom heeft de overheid een subsidie beschikbaar gesteld: de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE). Zowel particulieren als zakelijke gebruikers kunnen gebruikmaken van de ISDE subsidie. Hoeveel subsidie je ontvangt hangt af van het type warmtepomp, maar de subsidie start vanaf 1.250 euro. Dat levert flink financieel voordeel op!

DELTA Warmtepompen

Met een hybride warmtepomp bespaar je flink op je gasverbruik. Én een hybride warmtepomp is in heel veel woningen toepasbaar, zonder veel aanpassingen! Als je dus een duurzame stap wilt zetten is een hybride warmtepomp zeker het overwegen waard!