De drie voordelen van een warmtepomp

Een warmtepomp. Vaak hoor je dat je niet meer om een warmtepomp heen kunt als je je cv-ketel moet vervangen. Want een warmtepomp is duurzamer én toekomstbestendig. Maar eigenlijk heb je geen idee wat nu precies de voordelen zijn van een warmtepomp. Daarom zetten wij die even voor je op een rijtje.

Voordeel 1: een lagere energienota

Dat gasprijzen naar ongekende hoogte kunnen stijgen hebben we de afgelopen jaren wel ervaren. En omdat de overheid gasverbruik wil ontmoedigen, stijgt ook de energiebelasting op gas de komende jaren flink. Het levert dus steeds meer financieel voordeel op om minder gas te verbruiken. En precies daarom is een warmtepomp zo’n mooi alternatief.

Een warmtepomp draait echter niet vanzelf. In plaats van gas verbruikt een warmtepomp stroom. En een behoorlijke hoeveelheid ook. Maar het leuke daarvan is dat stroom een stuk goedkoper is dan gas. Door aanschaf van een warmtepomp stijgt dus het bedrag dat je aan stroom kwijt bent, maar het bedrag dat je aan gas kwijt bent daalt (een stuk) harder.  Zo is onder de streep een warmtepomp dus gunstig voor je energienota.

Je kunt natuurlijk, tegelijk met de aanschaf van een warmtepomp, zonnepanelen overwegen. Zeker als je dak gunstig ligt ten opzichte van de zon is een warmtepomp in combinatie met zonnepanelen interessant. Maar let op: een warmtepomp verbruikt de meeste stroom in de winter. En dat is precies de periode waarin je zonnepanelen de minste stroom opwekken. Verwacht dus niet dat je met zonnepanelen alle stroom op kunt wekken die een warmtepomp nodig heeft.

Voordeel 2: warmtepomp geschikt voor bijna iedere woning

Dan het tweede voordeel van een warmtepomp. Door technologische ontwikkelingen op het gebied van warmtepompen, is bijna ieder type woning geschikt voor een warmtepomp. Maar, niet elke type warmtepomp is geschikt voor iedere woning. Hoe zit dat?

Om de keuze voor een type warmtepomp te maken is het allereest belangrijk om te kijken naar de woning. Gaat het om nieuwbouw of bestaande bouw? Is het een tussenwoning, hoekwoning of bijvoorbeeld vrijstaande woning? En hoe goed is de woning geïsoleerd?

Zo is het voor een full-electric warmtepomp ontzettend belangrijk dat je huis goed geïsoleerd en tochtdicht is. Immers, hoe beter geïsoleerd, hoe minder warmte er verloren gaat. Ook is het goed om te weten dat je huidige cv-ketel je huis sneller warm krijgt dan een warmtepomp. Hoe meer je de warmte dus binnen kunt houden (door goede isolatie), hoe beter en efficiënter de warmtepomp z’n werk kan doen.

Gasverbruik en warmtesysteem zijn belangrijk

Verder is het belangrijk dat je kijkt naar je gasverbruik. Huishoudens die erg weinig gas verbruiken, hebben in veel situaties een minder interessant rendement en langere terugverdientijd van de warmtepomp. Ook het afgiftesysteem speelt een rol in de keuze voor een bepaald type installatie.

Lage temperatuur warmtepompen (LT) kunnen namelijk in veel situaties niet worden aangesloten op standaard radiatoren, maar worden aangesloten op vloerverwarming of speciale lage temperatuur radiatoren. Een hoge temperatuur warmtepomp (HT) kan vaak juist wel wel op bestaande radiatoren en leidingen worden aangesloten.

Hybride of Full-electric warmtepomp?

Uiteraard is ook de wens en mogelijkheid om volledig zonder gas te wonen een belangrijk aandachtspunt. Als je nog niet volledig van het gas af kunt of wilt, is een hybride warmtepomp interessant. Dan werkt de warmtepomp samen met een hoge rendement cv-ketel. Je hebt dan de keus tussen een hybride warmtepomp naast je cv-ketel of een hybride warmtepomp met geïntegreerde cv-ketel. Als de warmtelevering van de hybride warmtepomp niet voldoende is, bijvoorbeeld tijdens erg koude winterdagen, verwarmt de cv-ketel bij. Onder alle omstandigheden profiteer je daardoor van het beste rendement.

Een andere optie is een full-electric warmtepomp. Die vervangt je cv-ketel volledig zodat je helemaal van het gas af kan. Full-electric warmtepompen worden vooral in nieuwbouwwoningen of zeer goed geïsoleerde bestaande woningen geïnstalleerd. Hybride varianten zijn vaker geschikt voor wat minder goed geïsoleerde bestaande woningen.

Voordeel 3: interessante subsidie op een warmtepomp

Een van de meest prettige voordelen van een warmtepomp is de subsidie die je ontvangt. De overheid wil stimuleren dat huizen in Nederland door duurzame energie worden verwarmd met bijvoorbeeld een warmtepomp of zonneboiler. Daarom heeft de overheid een subsidie beschikbaar gesteld: de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE). Zowel particulieren als zakelijke gebruikers kunnen gebruikmaken van de ISDE-subsidie. Hoeveel subsidie je ontvangt hangt af van het type warmtepomp, maar de subsidie start vanaf 1.250 euro. Dat levert flink financieel voordeel op! Gemiddeld wordt zo’n 30% van de kosten van een warmtepomp door deze subsidie gedekt.

DELTA Warmtepompen

Met een warmtepomp zet je een flinke stap bij het verduurzamen van je huis. Want een warmtepomp verbruikt een stuk minder of helemaal geen gas. Profiteer bij de aanschaf ervan van onze Duurzame DELTA Deals!