Meer hypotheek voor energiezuiniger huis

Ben je van plan in 2024 een huis te kopen? Dan kun je extra hypotheek krijgen als je een woning met een goed energielabel koopt. De overheid koppelt zo het energielabel rechtstreeks aan de hoogte van de hypotheek. Want als je een energiezuinig huis hebt, heb je een lage energienota en hou je meer geld over voor het betalen van een hogere hypotheek.

Tot 50.000 euro extra

Heeft het huis dat je wilt kopen een E, F of G label? Dan heb je geen recht op extra hypotheek, omdat je dan een huis op het oog hebt dat verre van energiezuinig is. Wel kan je een extra bedrag lenen voor verduurzaming van zo’n huis. Daarover later meer.

Hieronder zie je in het overzicht welke bedragen je extra kunt lenen bij welk energielabel. Het extra bedrag dat je aan hypotheek krijgt kan dus oplopen tot wel 50.000 euro bij het beste energielabel.

Energielabel verplicht

Weet je niet welk energielabel het huis heeft dat je wilt kopen? Bij verkoop of verhuur van een huis is het tegenwoordig verplicht om een geldig energielabel te hebben. Vraag dus de makelaar of eigenaar naar het geldige en actuele energielabel van het huis dat je op het oog hebt. Wil je je huidige huis verkopen? Je kunt ook het energielabel van je huis laten vaststellen door één van onze energie-adviseurs.

Extra hypotheek bij verduurzamen

We komen nog even terug op huizen met een slecht energielabel, bijvoorbeeld E, F of G. Deze huizen zijn in de huidige huizenmarkt vaak goedkoper, juist vanwege dat lage energielabel. En als je zelf handig bent, dan kun je zo’n huis natuurlijk zelf volledig gaan verduurzamen. Ook dat wordt door de overheid beloond.

Voor een woning met een energielabel E, F of G kun je 20.000 euro extra lenen die je aantoonbaar aan verduurzaming moet besteden. Een woning met energielabel A of B kan je verduurzamen met een extra budget van 10.000 euro. Woningen met een nog beter energielabel zijn al zo energiezuinig dat daarvoor geen extra hypotheek voor verduurzaming beschikbaar is. Maar daarvoor kun je dan weer extra hypotheek krijgen, juist om dat de woning al energiezuinig is en je dus lagere energiekosten hebt.

Goed energielabel? Hogere waarde!

Tot slot: er is een duidelijke trend in de woningmarkt zichtbaar dat huizen met een goed energielabel meer waard zijn. Ze staan minder lang te koop en mensen zijn bereid er meer voor te betalen. Simpelweg omdat je weet dat je maandelijkse energiekosten lager zijn. Voor huizen met een slecht energielabel wordt over het algemeen minder betaald. Maar als je zelf handig bent en je vindt het een sport om zo’n huis helemaal te verduurzamen… Dan kan je wel eens spekkoper zijn!