Je huis verduurzamen in 2025? Deze subsidies maken het makkelijker!

De stap naar minder energie verbruiken vraagt huiseigenaren om flink te investeren in hun woning. Gelukkig blijft de Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE) ook in 2025 een stevige steun in de rug. Maar er staan wél wat veranderingen op stapel. Tijd om de belangrijkste veranderingen op een rij te zetten.

Subsidie op warmtepompen verandert

Een warmtepomp is dé oplossing om gasverbruik drastisch te verminderen of zelfs helemaal te elimineren. Maar in 2025 veranderen de subsidieregels:

  • Het startbedrag van de subsidie gaat omlaag van 2.100 naar 1.250 euro
  • De subsidie per kW-vermogen stijgt juist, van 150 naar 225 euro per kW

Dit betekent dat warmtepompen die vooral in woningen worden toegepast (tot en met 12kW) minder subsidie krijgen, terwijl de subsidie voor industriële warmtepompen juist hoger uitvalt.

Goed om te weten: Heb je in 2024 een warmtepomp gekocht, maar wordt deze pas in 2025 geïnstalleerd? Dan kan je alsnog van de oude subsidiebedragen profiteren door een overgangsregeling.

Isoleren wordt nóg aantrekkelijker

Isolatiemaatregelen zoals spouwmuur-, gevel- en dakisolatie krijgen een extra zetje met 1,25 euro per m² meer subsidie. Op deze manier komt de overheid tegemoet aan de kosten die huiseigenaren moeten maken voor natuurvriendelijk isoleren.

Combineer je bijvoorbeeld dakisolatie met zoldervloerisolatie? Dan kan je vanaf 2025 subsidie aanvragen voor een oppervlakte tot wel 200 m². Voor vloerisolatie en bodemisolatie geldt een maximum van 130 m².

Goed om te weten: Kies je voor meerdere isolatiemaatregelen? Dan verdubbelt de subsidie zelfs!

Meer subsidie voor isolerend glas

Overweeg je triple glas? Dan krijg je voortaan 111 euro per m² subsidie in plaats van de oude 65,50 euro. Ook HR++ glas profiteert, dat gaat van 23 euro naar 25 euro per m². Woon je in een monument dan stijgt het subsidiebedrag van 42,50 euro naar 46 euro per m²

Daarnaast is de minimale oppervlakte om subsidie te krijgen verlaagd van 8 m2 naar slechts 3m2. Zo komen ook de kleinere woningen in aanmerking voor subsidie.

Goed om te weten: Je kunt nu twee keer subsidie aanvragen op glasisolatie, binnen een periode van 24 maanden. Zo kun je verduurzamen op een manier die past bij jouw budget en planning.

Eén regeling voor particuliere verhuurders

Ben je verhuurder van particuliere huurwoningen? Dan wordt het vanaf nu een stuk eenvoudiger om subsidies te regelen. De Subsidieregeling Verduurzaming en Onderhoud Huurwoningen (SVOH) biedt nu ook subsidies voor warmtepompen en zonneboilers. Zo kun je alle aanvragen bundelen in één regeling en je huurwoningen toekomstbestendig maken.

Zo vraag je zelf subsidie aan

De subsidie vraag je aan bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Op de site van de RVO vind je ook een stappenplan waarin precies staat wat je nodig hebt om de aanvraag te kunnen indienen.

Meer mogelijkheden in je gemeente?

Tot slot zijn er ook nog vaak extra subsidies die worden verstrekt van uit je gemeente. Wil je weten wat er in jouw gemeente aan (extra) mogelijkheden is op het gebied van subsidies en leningen? Vul de naam van je gemeente in op de Energiesubsidiewijzer van Milieu Centraal en ontdek hoeveel je nog meer kunt besparen.

Duurzame DELTA Deals

Als je energie hebt van DELTA krijg je exclusieve korting als je via DELTA Energie isolatie, zonnepanelen, warmtepomp, airconditioning of zonneboiler huurt of koopt. Dat levert je direct voordeel op!