Hoeveel zonnepanelen

Stijgende energieprijzen; wat betekent dit voor je maandelijkse termijnbedrag?

De energieprijzen zijn erg hoog. Ter compensatie is de energiebelasting verlaagd en geldt vanaf 1 juli op energie ook het lage btw-tarief van 9%. Kortom: aan de ene kant gaat de energienota van veel mensen omhoog, aan de andere kant krijgt iedereen vanwege de lagere energiebelastingen en btw ook weer geld terug. Logisch dat je nu denkt: ‘wat betekent dit dan onder de streep voor het maandelijkse termijnbedrag dat ik aan DELTA betaal?’

Voor iedereen anders

Dat kunnen we je alleen op hoofdlijnen vertellen. Want je maandelijkse termijnbedrag is óók nog afhankelijk van je energieverbruik. Je energieverbruik kan flink schommelen: de winter van ’21/’22 was erg warm waardoor er weinig gas werd verbruikt. De lente en zomer waren erg zonnig waardoor zonnepanelen veel meer stroom opgewekt hebben.

Direct aanpassen in MijnDELTA

We zetten daarom hieronder een aantal veel voorkomende situaties op een rijtje met daarbij een advies voor aanpassing van je maandelijkse termijnbedrag. Je past je termijnbedrag eenvoudig aan in MijnDELTA. Gewoon online, zonder dat je hoeft te bellen en in de wacht hoeft te staan. Het is heel druk namelijk bij onze klantenservice.

Gemiddeld verbruik

De bedragen die je hieronder ziet gaan uit van huishouden met een gemiddeld verbruik van 2.050 kWh stroom (enkeltarief) en 1.250 m3 gas (gasprofiel 1) per jaar dat niet in het bezit is van zonnepanelen.

Ligt je verbruik hoger, bijvoorbeeld bij een vrijstaand huis, verhoog dan je termijnbedrag nog wat meer. Ligt je verbruik lager, bijvoorbeeld bij een goed geïsoleerd appartement, dan heb je aan een kleinere verhoging genoeg. Heb je zonnepanelen? Bekijk dan op het maandelijkse verbruiksoverzicht van DELTA wat je daarmee teruglevert aan het stroomnet en welke impact dat heeft op je totale stroomverbruik. Feit blijft: als je je termijnbedrag aanpast kom je bij ontvangst van je jaarnota niet voor grote verrassingen te staan.

Hieronder zetten we de meest voorkomende situaties op een rijtje.

Ik heb voor oktober 2021 een contract met vaste prijzen voor drie jaar afgesloten dat nog tot in 2023 of 2024 loopt

Dan gaan de stijgende energieprijzen voorlopig nog even aan jou voorbij. Want jouw energieprijzen heb je bij het afsluiten van je huidige energiecontract voor drie jaar lang vastgezet en daar profiteer je nu enorm van. Sterker nog: je krijgt waarschijnlijk geld terug op je jaarnota omdat je profiteert van de verlaagde energiebelasting én het lagere btw-tarief.

Heb je daarnaast ook nog minder gas verbruikt door de zachte winter? Of heb je extra veel stroom opgewekt dankzij het zonnige voorjaar? Grote kans dat je nóg meer geld terugkrijgt op je jaarnota. Je zou je maandelijkse termijnbedrag in MijnDELTA naar beneden aan kunnen passen. Of je wacht gewoon je jaarnota af en krijgt geld terug. De keuze is aan jou.

Ik heb variabele prijzen

Als je een contract met variabele prijzen hebt, passen we je prijzen een aantal keer per jaar aan aan de actuele situatie op de energiemarkt. Sinds de prijsstijgingen begonnen (in het najaar van 2021), is de prijs twee keer aangepast: op 1 januari 2022 en op 1 juli 2022. Op 1 oktober 2022 gebeurt dat weer.

Ons advies voor aanpassing van je maandelijkse termijnbedrag is afhankelijk van het moment waarop je je jaarnota ontvangt (want op je jaarnota wordt je termijnbedrag altijd al aan de actuele situatie aangepast) en of je zelf je termijnbedrag tussentijds hebt aangepast via MijnDELTA.

Ik heb variabele prijzen en heb in 2022 nog geen jaarnota ontvangen

Dan zijn je energieprijzen (inclusief de aanpassing van 1 oktober as) inmiddels drie keer aangepast en die prijsstijgingen zijn nog niet automatisch in je termijnbedrag verwerkt.

Ons advies: verhoog je termijnbedrag met 110 euro. Heb je tussentijds zelf je termijnbedrag aangepast? Het bedrag waarmee je nu je termijnbedrag kunt verhogen bereken je door het bedrag waarmee je eerder al verhoogt hebt, af te trekken van 110 euro.

Ik heb variabele prijzen en heb tussen januari en juli een jaarnota ontvangen

Als je tussen januari en juli een jaarnota kreeg, kan je ervan uitgaan dat de prijsstijging van 1 januari in je huidige termijnbedrag is verwerkt, maar die van 1 juli en 1 oktober niet.

Ons advies: verhoog je termijnbedrag met 85 euro. Heb je tussentijds zelf je termijnbedrag aangepast? Het bedrag waarmee je nu je termijnbedrag kunt verhogen bereken je door het bedrag waarmee je eerder al verhoogt hebt, af te trekken van 85 euro.

Ik heb variabele prijzen en heb in juli of daarna een jaarnota ontvangen

Als je in juli of daarna je jaarnota ontving, kan je ervan uitgaan dat de prijsstijgingen van 1 januari en 1 juli in je huidige termijnbedrag zijn verwerkt. Die van 1 oktober echter niet.

Ons advies: verhoog je termijnbedrag met 40 euro. Heb je tussentijds zelf je termijnbedrag aangepast? Het bedrag waarmee je nu je termijnbedrag kunt verhogen bereken je door het bedrag waarmee je eerder al verhoogt hebt, af te trekken van 40 euro.

Mijn contract met vaste prijzen liep in 2022 af en ik heb nu variabele prijzen

Als je na een contract met vaste prijzen overgegaan bent naar een contract met variabele prijzen, hangt het er vanaf tot wanneer je contract met vaste prijzen liep en wat je vaste prijzen waren.

Ons advies: je kunt ervan uitgaan dat de vaste prijzen van je oude contract (een stuk) lager waren dan de variabele prijzen. Pas je termijnbedrag aan op dezelfde manier zoals bij een contract met variabele prijzen (zie hierboven).

Ik sloot op 1 juli 2022 een éénjarig contract met vaste prijzen af

Liep je éénjarige of driejarige energiecontract op 30 juni 2022 af en heb je toen per 1 juli 2022 een nieuw éénjarig contract met vaste prijzen afgesloten? En heb je na 1 juli geen jaarnota ontvangen?

Ons advies: verhoog dan je termijnbedrag met 45 euro. De prijzen van je nieuwe éénjarige contract zijn namelijk een stuk hoger dan die van je oude contract dat op 30 juni afliep. Heb je tussen juli en nu wél een jaarnota gehad? Grote kans dat je termijnbedrag al is aangepast aan de prijzen van je nieuwe éénjarige contract. Dan hoef je je termijnbedrag niet aan te passen.

Ik heb een contract met vaste prijzen dat binnen enkele maanden afloopt

Tot nu toe gingen de snel stijgende energieprijzen aan jou voorbij, maar dat verandert binnenkort. Natuurlijk profiteer je nog van je huidige lage energieprijzen tot het moment waarop je nieuwe energiecontract ingaat. En natuurlijk profiteer je ook van de verlaagde energiebelasting en btw.

Ons advies: wacht nog even met het aanpassen van je maandelijkse termijnbedrag totdat je precies weet hoe je nieuwe energiecontract eruit ziet.

Energie besparen? Ja, natuurlijk!

De beste energie blijft natuurlijk de energie die je helemaal niet verbruikt. Minder energie verbruiken is dé weg naar een lagere energienota. Veel bereik je al door je gedrag aan te passen of afscheid te nemen van bepaalde gewoontes. Kijk op onze website voor een heleboel tips die je helemaal niets of slechts een paar tientjes kosten. Kleine moeite, groot plezier, want je kunt meer besparen dan je denkt!

Duurzame DELTA Deals

Heb je een koophuis? Dan kun je vaak flink besparen op je energieverbruik door je huis te verduurzamen. Met isolatiezonnepanelen of een warmtepomp bijvoorbeeld. Wist je dat je daarop exclusieve kortingen krijgt omdat je al energie van DELTA hebt? Dat zijn onze Duurzame DELTA Deals! Ga naar deltaenergie.nl/duurzamedeals en ontdek waarop je allemaal korting krijgt omdat je vaste klant van DELTA bent!

Duurzame DELTA Deals

Als je energie hebt van DELTA krijg je exclusieve korting als je via DELTA isolatie, zonnepanelen, warmtepomp, cv-ketel of zonneboiler huurt of koopt. Dat levert je direct voordeel op!