Stijgende energieprijzen; wat betekent dit voor je maandelijkse termijnbedrag?

De energieprijzen stijgen hard. Ter compensatie heeft de overheid dit jaar de energiebelasting verlaagd en vanaf 1 juli geldt op energie ook het lage btw-tarief van 9%. Kortom: aan de ene kant gaat de energienota van veel mensen omhoog, maar aan de andere kant krijgt iedereen vanwege de lagere energiebelastingen en btw ook weer geld terug. Logisch dat je nu denkt: ‘wat betekent dit dan onder de streep voor het maandelijkse termijnbedrag dat ik aan DELTA betaal?’

Voor iedereen anders

Dat kunnen we je op hoofdlijnen vertellen. Want natuurlijk is je maandelijkse termijnbedrag óók nog afhankelijk van je energieverbruik. Je energieverbruik kan flink schommelen: zo hebben we nu een warme winter achter de rug waarin veel mensen minder gas verbruikt hebben. En het voorjaar is deels extreem zonnig geweest waardoor zonnepanelen erg veel stroom opgewekt hebben.

Drie mogelijkheden

We gaan er nu voor het gemak even vanuit dat je energieverbruik niet enorm is veranderd dit jaar. Er zijn dan een drietal mogelijkheden als het gaat om de impact van de stijgende energieprijzen enerzijds en de lagere energiebelasting en btw anderzijds. We zetten ze even op een rijtje.

 

Ik heb een contract met variabele prijzen

Dan zijn je energieprijzen op 1 januari 2022 aan de nieuwe marktprijzen aangepast en dat gebeurt opnieuw op 1 juli 2022. Helaas vertonen de energieprijzen nog steeds een stijgende lijn, dus de prijzen van 1 juli zijn nog weer hoger dan die van 1 januari.

De lagere energiebelasting en btw compenseren die stijging zeker niet volledig. Bij een gemiddeld verbruik (2.050 kWh stroom (enkeltarief) en 1.250 m3 gas (gasprofiel 1) per jaar) adviseren we je om je maandelijkse termijnbedrag met 45 euro naar boven toe aan te passen. Dat doe je heel eenvoudig zelf in MijnDELTA. Zo kom je bij het ontvangen van je volgende jaarnota niet voor vervelende verrassingen te staan.

Ik heb een contract met vaste prijzen dat binnen nu en enkele maanden afloopt

Tot nu toe gingen de snel stijgende energieprijzen aan jou voorbij, maar dat verandert binnenkort. Natuurlijk profiteer je nog van je huidige lage energieprijzen tot het moment waarop je nieuwe energiecontract ingaat. En natuurlijk profiteer je ook van de verlaagde energiebelasting en btw.

Maar let op: je energieprijzen gaan straks fors omhoog. Op maandbasis bekeken compenseren de lagere energiebelasting en btw die stijging zeker niet volledig. Bij een gemiddeld verbruik (2.050 kWh stroom (enkeltarief) en 1.250 m3 gas (gasprofiel 1) per jaar) adviseren we je om je maandelijkse termijnbedrag met 45 euro naar boven toe aan te passen. Dat doe je heel eenvoudig zelf in MijnDELTA. Zo kom je bij het ontvangen van je volgende jaarnota niet voor vervelende verrassingen te staan.

Ik heb een driejarig contract met vaste prijzen dat pas in 2023 of 2024 afloopt

Dan gaan de sinds oktober 2021 snel stijgende energieprijzen voorlopig nog even aan jou voorbij. Want jouw energieprijzen heb je bij het afsluiten van je huidige energiecontract voor drie jaar lang vastgezet en daar profiteer je nu enorm van. Sterker nog: je krijgt waarschijnlijk geld terug op je jaarnota omdat je profiteert van de verlaagde energiebelasting én het lagere btw-tarief.

Heb je daarnaast ook nog minder gas verbruikt door de zachte winter? Of heb je extra veel stroom opgewekt dankzij het zonnige voorjaar? Grote kans dat je nóg meer geld terugkrijgt op je jaarnota. Je zou je maandelijkse termijnbedrag in MijnDELTA naar beneden aan kunnen passen. Of je wacht gewoon je jaarnota af en krijgt geld terug. De keuze is aan jou.

 

Kortom: wie op dit moment al met stijgende energieprijzen te maken heeft, gaat onder de streep, ondanks de lagere energiebelasting en btw, fors meer betalen voor stroom en gas. Daarom adviseren we een groot deel van onze klanten om het maandelijkse termijnbedrag naar boven toe aan te passen zodat je bij het ontvangen van de jaarnota niet voor al te grote verrassingen komt te staan.

Energie besparen? Ja, natuurlijk!

De beste energie blijft natuurlijk de energie die je helemaal niet verbruikt. Minder energie verbruiken is dé weg naar een lagere energienota. Veel bereik je al door je gedrag aan te passen of afscheid te nemen van bepaalde gewoontes. Kijk op onze website voor een heleboel tips die je helemaal niets of slechts een paar tientjes kosten. Kleine moeite, groot plezier, want je kunt meer besparen dan je denkt!

Duurzame DELTA Deals

Heb je een koophuis? Dan kun je vaak flink besparen op je energieverbruik door je huis te verduurzamen. Met isolatiezonnepanelen of een warmtepomp bijvoorbeeld. Wist je dat je daarop exclusieve kortingen krijgt omdat je al energie van DELTA hebt? Dat zijn onze Duurzame DELTA Deals! Ga naar deltaenergie.nl/duurzamedeals en ontdek waarop je allemaal korting krijgt omdat je vaste klant van DELTA bent!

Duurzame DELTA Deals

Als je energie hebt van DELTA krijg je exclusieve korting als je via DELTA isolatie, zonnepanelen, warmtepomp, cv-ketel of zonneboiler huurt of koopt. Dat levert je direct voordeel op!