Stijgende energieprijzen: wat betekent dat voor jou?

De stijgende energieprijzen bepalen al weken het nieuws. Natuurlijk vraag je je af of die prijsstijgingen gevolgen hebben voor jouw energierekening. Daarom geven we je antwoord op een aantal veelgestelde vragen.

De energieprijzen stijgen gigantisch. Wat is er aan de hand?

Het is een kwestie van vraag en aanbod. Kort gezegd: er is weinig aanbod en er is veel, heel veel, vraag. Daarom stijgen de prijzen op de wereldmarkt voor energie. De belangrijkste oorzaak? Er wordt nu in korte tijd veel meer energie verbruikt omdat de wereld na alle coronabeperkingen weer snel op gang komt. De vraag naar energie is dus erg groot.

Die grote vraag komt na een koude winter en kil voorjaar. Er is toen veel gas verbruikt en dus zijn de gasvoorraden kleiner dan normaal. Ook wordt er wereldwijd minder gas gewonnen en winnen we in Nederland geen gas meer in Groningen. Alles opgeteld zorgt dat ervoor dat de prijzen enorm oplopen. De winter staat bovendien voor de deur en dan is er veel gas nodig.

Wat betekent dit voor mij als klant?

Dat hangt heel sterk af van het energiecontract dat je hebt. We zetten de opties even op een rijtje.

Ik heb een contract met vaste prijzen dat niet binnenkort afloopt

Veel mensen hebben een energiecontract met vaste prijzen. Dan betaal je de prijzen die je vastlegde op het moment dat je het contract afsloot. Heb je zo’n contract en loopt je contract niet binnenkort (binnen pakweg een half jaar) af? Dan is er nu niets aan de hand. Je betaalt gewoon de prijzen die in je huidige contract staan tot het moment dat je contract eindigt. Je bent met een lopend contract met vaste prijzen duidelijk in het voordeel ten opzichte van mensen die nu een nieuw contract moeten afsluiten.

Ik heb een contract met vaste prijzen dat wél binnenkort afloopt

Dan krijg je binnenkort sowieso een goed aanbod van ons. Ondertussen doen wij ons uiterste best om op zo gunstig mogelijke momenten energie in te kopen. Want ook nu doen zich nog steeds kansen voor. Onze inkopers staan daarom op scherp.

Als ons aanbod in je mailbox of op de mat ligt heb je zelf de keuze: met een nieuw contract met vaste prijzen heb je de zekerheid van vaste energieprijzen voor de periode die je met ons afspreekt. Grote kans dat je prijzen hoger zijn dan je nu hebt, maar je weet wel precies waar je de komende jaren aan toe bent. Verdere prijsstijgingen gaan aan je voorbij.

Kies je voor een variabel contract dan bewegen de prijzen mee met de prijzen op de wereldmarkt. Je profiteert dan wél van prijsdalingen, maar je kunt ook te maken krijgen met prijsstijgingen.

Ik heb een contract met variabele prijzen

Heb je op dit moment al een contract met variabele prijzen? Dan ben je er aan gewend dat de prijzen ieder jaar op 1 januari en op 1 juli opnieuw worden vastgesteld. Je profiteert dus van prijsdalingen, maar op momenten dat de prijzen stijgen, stijgen jouw prijzen mee.

Hoeveel de variabele prijzen op 1 januari 2022 gaan stijgen is nu nog niet te zeggen omdat de markt op dit moment enorm in beweging is. Ook hier geldt: onze inkoopafdeling is in de hoogste staat van paraatheid. We doen er alles aan om, ook onder deze omstandigheden, zo gunstig mogelijk in te kopen.

Heeft DELTA invloed op de prijsstijgingen?

Helaas niet. Wij kopen, net als alle andere energieleveranciers, energie in op de groothandelsmarkt. Alle energieleveranciers, in alle landen, in alle werelddelen moeten meer betalen voor de energie die ze inkopen. Wij dus ook. We verdienen er ook niet meer door. Het is vooral een hele vervelende, stressvolle situatie die een hoop onrust geeft. Voor onze klanten én voor ons.

Je leest berichten dat energieleveranciers failliet kunnen gaan. Loopt DELTA gevaar?

Nee, bij DELTA zit je veilig. Dat heeft met onze manier van inkopen te maken. Alle energie die we verkopen hebben we al ingekocht op het moment dat we die energie verkopen. Zo lopen we nooit het risico dat we energie tegen veel hogere prijzen moeten inkopen dan waarvoor we het al verkocht hebben.

We kiezen bewust voor deze verantwoorde en veilige manier van inkopen. Want als een energieleverancier failliet gaat zijn de klanten de grootste verliezers. De wet bepaalt dat de klanten dan verdeeld worden over de andere energieleveranciers én dat je lopende contract vervalt. Óók als je een mooi driejarig contract had met vaste lage prijzen. Je krijgt dan bij een andere energieleverancier een nieuw contract met de prijzen van dat moment. En die kunnen opeens flink hoger zijn.

De overheid heeft aangekondigd de energiebelasting te verlagen. Wat houdt dit in?

Dat klopt! Tussen alle prijsstijgingen is er ook een lichtpuntje: onlangs maakte de regering bekend dat ze van plan is om in 2022 de energiebelasting te verlagen. Dat compenseert deels de gestegen energieprijzen. Het totale belastingvoordeel zou voor een gemiddeld huishouden ongeveer 400 euro zijn. Dit belastingvoordeel bestaat uit twee delen:

  • 230 euro door een stijging van de zogenaamde ‘Vermindering Energiebelasting’ van 460 naar 690 euro. Dit bedrag geldt voor iedereen.
  • Een daling van de energiebelasting op stroom. Die is natuurlijk afhankelijk van uw verbruik maar levert voor een huishouden met een gemiddeld verbruik zo’n 170 euro op.

De regering moet deze belastingverlaging nog definitief goedkeuren. Bovendien is niet bekend of de verlaging alleen geldt in 2022 of ook daarna.

Kan ik wat doen tegen stijgende energieprijzen?

We zeiden hierboven al dat de impact van de prijsstijgingen sterk afhangt van het soort energiecontract dat je hebt. Toch is de goedkoopste energie altijd de energie die je niet verbruikt! Dus: minder energie verbruiken is altijd de beste optie. We zetten even de mogelijkheden voor je op een rijtje.

  1. Besparingstips! Je kunt al veel energie besparen als je je gedrag verandert. ‘Hoe dan?’ vraag je je vast af… Bekijk onze besparingstips maar eens! Daarin vind je heel veel inspiratie waarmee je soms tientallen tot honderden euro’s kunt besparen op je energierekening.
  2. Nieuwe cv-ketel! Hoe verwarm jij je huis? Heb je nog een oude cv-ketel, misschien zelfs met aparte boiler? Met een nieuwe cv-ketel verwarm je je huis een stuk efficiënter en kan je tot 10% minder gas verbruiken. Het overwegen waard.
  3. Warmtepomp! Wil je écht flink op je gasverbruik besparen? In heel veel huizen kan je een hybride warmtepomp toepassen. Je cv-ketel springt dan alleen nog maar bij als het écht koud is. Zo kan je tot 70% op je gasverbruik besparen! En er is subsidie op van de overheid.
  4. Zonnepanelen! Je eigen dak als inkomstenbron. Met zonnepanelen kan je je eigen stroom opwekken en als je het goed doet je volledige stroomverbruik zelf opwekken. Een terugverdientijd van zeven jaar is heel goed mogelijk. Geen groot bedrag in één keer beschikbaar? Dan kun je ze ook huren!