Stijgende energieprijzen: wat betekent dat voor jou?

In de herfst van 2021 hadden we al te maken met forse prijsstijgingen voor stroom en gas, maar sinds de Russische inval in Oekraïne zijn de energieprijzen nóg veel verder gestegen. Natuurlijk vraag je je af of die prijsstijgingen gevolgen hebben voor jouw energienota. We geven je antwoord op een aantal veelgestelde vragen.

Waarom stijgen de energieprijzen?

In de herfst van 2021 stegen de energieprijzen vooral door een sterk toegenomen vraag en een achterblijvend aanbod van energie. De belangrijkste oorzaken daarvan waren:

 • veel vraag naar energie omdat coronamaatregelen werden afgebouwd en de economische activiteit steeg;
 • nog niet op peil gebrachte gasvoorraden na de koude eerste vier maanden van 2021;
 • tijdelijk lagere gaswinning wereldwijd en geen gaswinning meer in Groningen.

Eind 2021 liepen de energieprijzen verder op door de spanningen tussen Rusland en Oekraïne. Rusland is immers een belangrijke gasleverancier voor Europa. Maar na de Russische inval in Oekraïne schoten de energieprijzen helemaal omhoog. Onstabiliteit en spanningen in de wereld hebben altijd een negatieve invloed op de energieprijzen. Maar nu er sprake is van een oorlog tussen landen met een belangrijke rol op het energiegebied, heeft dat een enorme impact op de energieprijzen.

Wat betekenen stijgende energieprijzen voor mij?

Dat hangt sterk af van het energiecontract dat je hebt. We zetten de opties even op een rijtje.

Ik heb een contract met vaste prijzen dat pas in 2023 of 2024 afloopt

Dan is er niets aan de hand, zeker niet als je een driejarig contract afsloot vóór pakweg september 2021. Je betaalt nu de lage prijzen die je vastlegde op het moment dat je het contract afsloot en die betaal je tot je contract eindigt. Sloot je tussen september 2021 en januari 2022 een nieuw energiecontract met vaste prijzen af? Toen waren de prijzen al hoger, maar ze liggen nog steeds een stuk lager dan de prijzen van dit moment.

Ik heb een contract met vaste prijzen dat binnen enkele maanden afloopt

Je krijgt binnenkort automatisch bericht van ons. We kunnen op dit moment niet voorspellen hoe de situatie er over enkele maanden uitziet, maar je kunt er vanuit gaan dat jouw energieprijzen hoe dan ook fors gaan stijgen. En hoewel een energiecontract met vaste prijzen voor drie jaar normaal gesproken een slimme keuze is, is dat nu misschien niet het geval. Hoe dan ook: we gaan je zo goed mogelijk adviseren. Wacht ons bericht dus gewoon even af.

Ik heb een contract met variabele prijzen

Dan ben je er aan gewend dat de prijzen ieder jaar doorgaans op 1 januari en op 1 juli opnieuw worden bepaald. Je profiteert van prijsdalingen, maar als de prijzen stijgen, stijgen jouw prijzen mee. Dat laatste gebeurde bij de nieuwe variabele prijzen van 1 januari 2022. Of dat weer het geval gaat zijn op 1 juli? Dat weten we nu nog niet. De inkoopprijzen zijn op dit moment wel nog fors hoger dan op 1 januari 2022, maar als de situatie rondom Oekraïne ontspant, zouden de prijzen ook weer kunnen dalen.

Past DELTA automatisch mijn maandelijkse termijnbedrag aan?

Nee, we passen niet tussentijds je maandelijkse termijnbedrag aan. Natuurlijk wordt op de jaarnota je termijnbedrag wel aangepast aan de actuele situatie. Als je dat wilt kun je wel zélf je termijnbedrag naar boven of beneden aanpassen in MijnDELTA.

Heeft DELTA invloed op de prijsstijgingen?

Helaas niet. Wij kopen, net als alle andere energieleveranciers, energie in op de groothandelsmarkt. Alle energieleveranciers betalen meer voor de energie die ze daar inkopen. Wij dus ook. We verdienen er ook niet meer door. Het is vooral een hele vervelende, stressvolle situatie die een hoop onrust geeft. Voor onze klanten én voor ons.

Kan DELTA failliet gaan?

Bij DELTA zit je goed omdat we veilig inkopen. We verkopen pas energie nadat we die ingekocht hebben en niet andersom. Zo lopen wij én jij geen risico. Want als een energieleverancier failliet gaat zijn de klanten de grootste verliezers. Die worden verdeeld over alle andere energieleveranciers én je lopende contract vervalt. Óók als je een driejarig contract had met mooie lage prijzen. De wet bepaalt dat. Je krijgt dan een nieuw contract met de prijzen van dat moment. En die kunnen opeens flink hoger zijn.

De overheid biedt compensatie voor de gestegen prijzen, hoeveel?

De overheid compenseert de gestegen energieprijzen door een daling van de energiebelasting in 2022. Voor een gemiddeld huishouden is die daling 400 euro. Dit bedrag bestaat uit twee delen:

 • 230 euro door een stijging van de ‘Vermindering Energiebelasting’ van 460 naar 690 euro. Dit bedrag krijgt iedereen.
 • Een daling van de energiebelasting op stroom. Die is afhankelijk van je verbruik. Voor een huishouden met een gemiddeld verbruik levert dit zo’n 170 euro op.

Dit belastingvoordeel geldt voor iedereen, ook als je nu een contract met vaste prijzen hebt dat voorlopig nog niet afloopt.

Ook heeft de overheid op vrijdag 11 maart 2022 bekend gemaakt dat de btw op stroom en gas tijdelijk verlaagd wordt. Hoogstwaarschijnlijk gaat het btw-percentage van 21% naar 9% en is deze tijdelijke verlaging van kracht tussen 1 juli en 31 december. Dat zou betekenen dat een gemiddeld huishouden nog eens 20 euro per maand bespaart. Dat komt neer op 120 euro totaal tussen 1 juli en 31 december 2022. Definitieve details worden nog bekend gemaakt. De aangepaste energiebelastingen en btw verrekenen we op je jaarnota.

Hoeveel extra compensatie krijgen de lage inkomens?

De overheid maakte eind 2021 al bekend dat huishoudens met een inkomen op of net boven het sociaal minimum 200 euro extra compensatie krijgen. Op 11 maart 2022 meldde de overheid dat daar nog eens 600 euro bij komt. In totaal krijgen specifieke groepen met laag inkomen dus 800 euro compensatie. Die compensatie verloopt niet via DELTA maar via je gemeente. Je komt hiervoor automatisch in aanmerking als je één van de volgende uitkeringen ontvangt:

 • Bijstandsuitkering
 • IOAW-uitkering
 • IOAZ-uitkering

Als je zo’n uitkering ontvangt hoef je geen actie te ondernemen om de compensatie van 800 euro te ontvangen. Die wordt automatisch door je gemeente aan je overgemaakt. Ontvang je geen bijstandsuitkering, IOAW- of IOAZ-uitkering heeft, maar heb je wel een inkomen van maximaal 120% van het sociaal minimum, neem dan contact op met je gemeente om te kijken of je voor de uitkering van 800 euro in aanmerking komt.

Kan ik wat doen tegen stijgende energieprijzen?

Natuurlijk! Want de goedkoopste energie is altijd de energie die je niet verbruikt óf zelf maakt! We zetten wat mogelijkheden voor je op een rijtje.

 1. Bespaartips! Je kunt al veel energie besparen als je je gedrag verandert. Bekijk onze bespaartips maar eens! Daarin vind je heel veel inspiratie waarmee je soms tientallen tot honderden euro’s kunt besparen op je energienota.
 2. Isolatie! Alles begint bij isolatie, want zolang er (veel) warmte uit je huis ontsnapt valt er nog een hoop te doen! Dak-, spouwmuur- of vloerisolatie? Als je minimaal twee isolatievormen uit laat voeren is er 30% subsidie van de overheid.
 3. Nieuwe cv-ketel! Hoe verwarm jij je huis? Met een nieuwe cv-ketel verwarm je je huis een stuk efficiënter en kan je tot 10% minder gas verbruiken. Het overwegen waard.
 4. Warmtepomp! In heel veel huizen kan je een hybride warmtepomp toepassen. Je cv-ketel springt dan alleen nog maar bij als het écht koud is. Zo kan je tot 70% op je gasverbruik besparen! En er is 30% subsidie op van de overheid.
 5. Zonnepanelen! Met zonnepanelen wek je je eigen stroom op. Een terugverdientijd van zeven jaar is heel goed mogelijk. Als je ze koopt kan je de btw terugvragen. Geen groot bedrag in één keer beschikbaar? Dan kun je ze ook huren!

Duurzame DELTA Deals

Als je energie hebt van DELTA krijg je exclusieve korting als je via DELTA isolatie, zonnepanelen, warmtepomp, cv-ketel of zonneboiler huurt of koopt. Dat levert je direct voordeel op!