Stedin is voortaan de Zeeuwse netbeheerder

Stedin is vanaf 1 januari 2022 de Zeeuwse netbeheerder. Vanaf die datum gaat Enduris volledig op in Stedin, het netbeheerbedrijf dat ook al in een groot deel van de zuidelijke Randstad de stroom- en gasnetten beheert. Daarmee verdwijnt de naam Enduris definitief. In het kort betekent dat:

  • op de jaarnota van de energieleverancier van iedereen die in Zeeland een gas- en/of stroomaansluiting heeft voortaan de naam Stedin staat bij de netbeheerkosten
  • de netbeheerkosten voor veel Zeeuwen per 1 januari 2022 licht dalen omdat Stedin lagere tarieven hanteert

Wat doet een netbeheerder?

Een netbeheerder zorgt in een bepaalde regio voor het transport van stroom en gas. Daarvoor is een netbeheerder verantwoordelijk voor de stroom- en gasleidingen die in de grond liggen, beheert die en pleegt er onderhoud aan. Daarnaast is de netbeheerder ook verantwoordelijk voor de aansluitingen op het stroom- en gasnetwerk en is de netbeheerder eigenaar van de (slimme) stroom- en/of gasmeter in je huis.

Wat zijn netbeheerkosten?

Je betaalt jaarlijks via de energienota van DELTA netbeheerkosten aan de netbeheerder. De wet schrijft dat zo voor. DELTA draagt het betaalde bedrag voor netbeheerkosten volledig af aan de netbeheerder. Je ziet het bedrag voor netbeheerkosten terug op je jaarnota. Daar staat ook de naam van de netbeheerder bij vermeld. Dat is dus vanaf 1 januari 2022 Stedin in plaats van Enduris. De netbeheerkosten vormen een vast bedrag en zijn niet afhankelijk van je stroom- of gasverbruik. Ze worden als één bedrag op je jaarnota vermeld, maar de netbeheerkosten bestaan uit verschillende onderdelen:

  • een vast bedrag per jaar voor je energie-aansluiting
  • een vast bedrag voor de algemene netbeheerkosten
  • een vast bedrag voor het transport van energie (op basis van de soort aansluiting die je hebt)
  • een vast bedrag voor het beheer en gebruik van je (slimme) energiemeter

Lagere netbeheerkosten bij Stedin

De netbeheerkosten worden ieder jaar op 1 januari opnieuw vastgesteld. Zeeuwen met een stroom- en/of gasaansluiting betalen vanaf 1 januari 2022 de netbeheertarieven zoals die bij Stedin gelden. En die zijn lager dan de tarieven van Enduris. In 2022 zijn de totale netbeheerkosten voor een woning met een gas- en stroomaansluiting 441,30 euro (incl. btw) per jaar. Een gemiddeld Zeeuws huishouden betaalt dan over het hele jaar 12,90 euro minder dan in 2021. De actuele netbeheertarieven vind je op de website van Stedin.

Andere netbeheerder?

Woon je niet in Zeeland en heb je een andere netbeheerder dan Stedin? Dan vind je de actuele tarieven per 1 januari 2022 terug op de website van je eigen netbeheerder. Op de site van Netbeheer Nederland vind je welke netbeheerder in jouw regio actief is.