Veilig opladen

Meer woningbranden: hou vinger aan de pols bij accu’s

De brandweer meldde onlangs dat in het eerste halfjaar van 2023 het aantal woningbranden fors is gestegen. Dat is een trend die al langer aan de gang is. Een deel van de stijging is te verklaren door de omgang met nieuwe energiebronnen zoals accu’s en zonnepanelen.

Bijna ieder uur rukt ergens in Nederland de brandweer uit voor een brand in een woning. De oorzaken van woningbranden lopen enorm uiteen, van de klassieke vlam in de pan tot een schoorsteen die niet goed geveegd is. Maar steeds vaker zijn elektrische apparaten met accu’s oorzaak van een woningbrand.

Accu’s

De laatste jaren zijn er steeds meer apparaten met accu’s ons huis binnengekomen. Elektrische fietsen, stofzuigers, powerbanks, laptops en mobiele telefoons. Soms kom je stopcontacten tekort om ze allemaal op te laden.

Het gebruik van dat soort apparaten is in principe gewoon veilig. Mits je ze op de juiste manier gebruikt. Accu’s kunnen een gevaar worden als ze bijvoorbeeld (intern) beschadigd zijn geraakt door een val of door water, door kortsluiting of door verkeerd gebruik. Onder verkeerd gebruik verstaan we bijvoorbeeld ook een oplaadsnoer dat niet voor dat apparaat bedoeld is.

Tips

De brandweer geeft een aantal tips voor het veilig gebruiken van apparaten met accu’s of losse accu’s:

  • gebruik altijd de originele oplader. Oplader zoek? Schaf dan opnieuw de originele oplader aan. Is die niet meer of niet los leverbaar? Laat je dan adviseren maar schaf niet zomaar een willekeurige (of de goedkoopste) oplader aan
  • laad apparaten niet ’s nachts op. Als er iets mis gaat merk je dat niet of te laat.
  • leg apparaten die opladen in het zicht
  • leg het op te laden apparaat of accu op een stabiele, niet brandbare ondergrond. Dus niet op de bank of op het bed!
  • laad apparaten op in de buurt van een rookmelder
  • apparaat opgeladen? Haal de oplader of stekker uit het stopcontact
  • wees alert op beschadigde apparaten. Valt je smartphone? Een kapot scherm is irritant, maar ook de accu kan beschadigd zijn!
  • laad apparaten niet op in vluchtroutes. Een elektrische step of scootmobiel die vlam vat in de vluchtroute van een appartementencomplex kan fataal zijn

Zonnepanelen

De laatste tijd zijn ook zonnepanelen regelmatig in het nieuws als mogelijke oorzaak voor brand. Het risico op brand is nooit uit te sluiten. Maar het is belangrijk dat zonnepanelen en omvormers worden geïnstalleerd door erkende installateurs die gebruik maken van deugdelijk en goedgekeurd installatiemateriaal. De enorme vraag naar zonnepanelen zorgt er helaas voor dat er installateurs op de markt zijn die het met de veiligheid niet zo nauw nemen.

Laat aanpassingen in de meterkast die nodig zijn voordat u zonnepanelen kunt installeren ook over aan erkende experts en ga nooit zelf aan de slag.