Energie in 2024 duurder door stijgende energiebelasting en netbeheerkosten

De energienota wordt in 2024 hoger. Niet omdat inkoopprijzen voor energie hoger worden, maar wel omdat de energiebelasting en de netbeheerkosten stijgen. Het zijn dus vooral de overheid en de netbeheerder die ervoor zorgen dat je energiekosten komend jaar stijgen.

Veranderingen in de energiebelasting en netbeheerkosten gelden altijd: als je een contract met variabele prijzen hebt, maar ook als je een contract met vaste prijzen hebt. We zetten de wijzigingen voor je op een rijtje. Alle bedragen die je ziet zijn inclusief btw.

Prijsplafond verdwijnt

Het prijsplafond voor energie dat heel 2023 van kracht was, verdwijnt vanaf 1 januari 2024. De prijsplafonds lagen op 1,45 euro per kuub gas en 0,40 euro voor een kWh stroom. Dat betekent dat je voor je totale energieverbruik vanaf 1 januari 2024 gewoon weer de prijzen betaalt die bij je energiecontract horen.

Energiebelasting op gas stijgt

De overheid wil het gasverbruik verder verminderen. Daarom voert de overheid de energiebelasting op gas in 2024 verder op, in de hoop dat steeds meer mensen kiezen voor een warmtepomp als verwarming voor hun huis. De energiebelasting op gas stijgt daarom met 11 eurocent per kuub. Een huishouden met een verbruik van 1.025 kuub gas gaat daardoor ruim 115 euro meer betalen.

Energiebelasting op stroom daalt

De energiebelasting op stroom daalt in 2024 beperkt met 2 cent per kWh stroom. Dat betekent dat een huishouden met een jaarlijks stroomverbruik van 1.950 kWh in 2024 afgerond 41 euro aan energiebelasting minder betaalt.

Vermindering energiebelasting stijgt

Omdat stroom een basisbehoefte is, heeft ieder huishouden met een stroomaansluiting recht op vermindering energiebelasting. Deze belastingteruggave bedroeg in 2023 596,86 euro en stijgt in 2024 naar 631,39 euro. Je krijgt dus 34,53 euro meer belasting terug. Dit wordt op je jaarnota verrekend.

Netbeheerkosten stijgen

De kosten voor beheer van het stroomnetwerk in Nederland stijgen. Bovendien moet er flink geïnvesteerd worden in het stroomnet om verdere verstopping van het stroomnet te voorkomen. De netbeheerkosten die je via je energienota aan je regionale netbeheerder betaalt, stijgen dus ook. De netbeheerkosten van de Zeeuwse netbeheerder Stedin voor een huishouden stijgen in 2024 naar 648,52 euro. Dat is een stijging van 86,93 euro op jaarbasis. Heb je een andere netbeheerder dan Stedin? Kijk dan even op de website van je netbeheerder voor de netbeheerkosten in jouw regio.

Totale stijging

Onder de streep ga je (op basis van de genoemde verbruiken én als je stroom én gas hebt) in totaal 127,39 euro meer betalen voor energiebelasting en netwerkkosten. Opgeteld maken de energiebelasting, btw en netbeheerkosten ongeveer de helft van je energienota uit. Dat zie je nog eens overzichtelijk in de onderstaande taartdiagram.