Ontdek de Oosterschelde tijdens de Oosterscheldeweek van 4 t/m 11 september 2021

Wilco Jacobusse is coördinator communicatie en educatie van het Nationaal Park Oosterschelde. De ene dag redt-ie het nest van een beschermde scholekster, de volgende dag organiseert hij nieuwe activiteiten voor de Oosterscheldeweek. Een topbaan voor iemand die zo gek is op de Zeeuwse natuur. “Het is niet moeilijk om mensen enthousiast te maken over dit gebied.”

Grootste Nationaal Park van Nederland

“De Oosterschelde is sinds 2002 officieel een Nationaal Park. En met 37.000 hectare ook meteen het grootste van Nederland!” vertelt Wilco trots. “Het bewijst dat dit unieke gebied een belangrijk onderdeel is van de Nederlandse natuur. We moeten de Oosterschelde daarom beschermen, maar we zetten zo’n uniek gebied ook extra in de schijnwerpers.” Dan, lachend: “Je kunt het zien als de Michelinster onder de natuurgebieden.”

Bijzonder getijdenlandschap

Het is vooral het getijdenlandschap dat de Oosterschelde zo bijzonder maakt. Als het getij wisselt, verandert het landschap. Bij eb zie je langzaam de zandplaten, slikken en oude haventjes verschijnen die een paar uur eerder nog onder water stonden. “Bij eb verzamelen de scholeksters, tureluurs en andere steltlopers hun eten op de drooggevallen slikken en zandplaten. Ontzettend veel soorten vogels broeden hier. Visdieven bijvoorbeeld. Die overwinteren langs de West-Afrikaanse kust, maar broeden in het Nationaal Park.”

Zeehonden en bruinvissen

Naast vogels vind je in de Oosterschelde ook zeehonden en bruinvissen. “Mensen vinden het geweldig om tijdens een rondvaart te zien hoe zeehonden zonnen op een zandbank, of hoe de vin van een bruinvis door het wateroppervlak steekt. Maar vergeet ook het mysterieuze onderwaterleven niet: als je hier snorkelt ontdek je gegarandeerd anemonen, krabben en andere schaaldieren.”

Oosterscheldeweek: 4 t/m 11 september 2021

Van 4 tot en met 11 september 2021 wordt voor de elfde keer de Oosterscheldeweek georganiseerd. Een echte beleefweek in het Nationaal Park Oosterschelde die barst van de leuke en avontuurlijke activiteiten: vaartochten, wandeltochten, ontdekkingsreizen, culinair genieten van alles wat uit de Oosterschelde komt en genieten van bijzondere momenten tijdens een avondwandeling bijvoorbeeld. En natuurlijk heb je grote kans dat al die bijzondere dieren die in, op en om de Oosterschelde leven zich even laten zien.

Tips van Wilco tijdens de Oosterscheldeweek

 Vaar mee op een boot en spot zeehonden, bruinvissen en trekvogels.

  • Ga op culinaire excursie en verzamel samen met een natuurgids oesters, mosselen en krukels die je ter plekke proeft.
  • Ontdek het mysterieuze onderwaterleven tijdens een snorkelsafari, of in één van de getijdenbakken, bijvoorbeeld in Ouwerkerk.

Kijk voor het complete programma van de Oosterscheldeweek 2021 op de website van het Nationaal Park Oosterschelde.

DELTA helpt

DELTA ondersteunt het Nationaal Park Oosterschelde. Iedereen die voor DELTA MixGroen Gas kiest draagt automatisch vijf euro per 1.000 kuub verbruikt mixgroen gas bij aan De Zeeuwse Natuur, een samenwerkingsverband van vier Zeeuwse natuurorganisaties. NPO is er daar eentje van.

Wilco: “Daar zijn we erg blij mee. Die steun zorgt ervoor dat we de Oosterschelde nog dichter bij de inwoners van Zeeland én de toeristen kunnen brengen. Dit jaar gaat de bijdrage van DELTA naar de ontwikkeling van nieuwe getijdenbakken: betonnen bakken langs de Oosterschelde die bij vloed volstromen. Bij eb kan je er makkelijk bijkomen en kun je op ontdekkingsreis: allerlei dieren en planten blijven er in achter en geven je een geweldig beeld van wat er in de Oosterschelde leeft. Als je dat eens wilt bekijken, kom dan tijdens de Oosterscheldeweek naar de getijdenbakken bij Ouwerkerk. We hopen dit jaar nog toestemming te krijgen voor het plaatsen van de bakken die ondermeer uit de bijdrage van DELTA betaald worden.”

De steun van DELTA zorgt ervoor dat we inwoners en toeristen meer van de Oosterschelde kunnen laten zien.
Wilco Jacobusse
Coördinator Communicatie en Educatie Nationaal Park Oosterschelde

DELTA MixGroen Gas

100% groene stroom krijg je bij DELTA Energie altijd. Als het om gas gaat kan je bovendien kiezen voor DELTA MixGroen Gas. Dat is een mix van 2% groen gas en 98% CO2-gecompenseerd aardgas. Daarmee draag je ook nog eens bij aan belangrijke Zeeuwse natuurprojecten en planten we voor ieder nieuw contract een boom.