Zeehonden, oesters, vogels en water: welkom in het Nationaal Park Oosterschelde

Wilco Jacobusse (37) heeft zijn droombaan gevonden. Als coördinator communicatie en educatie van het Nationaal Park Oosterschelde redt-ie de ene dag het nest van een beschermde scholekster, om de volgende dag nieuwe activiteiten te organiseren voor de aankomende Oosterscheldeweek. Een topbaan voor iemand die zo gek is op de Zeeuwse natuur. “Het is niet moeilijk om mensen enthousiast te maken over dit gebied.”

 

Grootste Nationaal Park van Nederland

“De Oosterschelde is sinds 2002 officieel een Nationaal Park. En met 37.000 hectare ook meteen het grootste van Nederland!” vertelt Wilco trots. “Het bewijst dat dit unieke gebied een belangrijk onderdeel is van de Nederlandse natuur. We moeten de Oosterschelde daarom beschermen, maar we zetten zo’n uniek gebied ook extra in de schijnwerpers.” Dan, lachend: “Je kunt het zien als de Michelinster onder de natuurgebieden.”

Bijzonder getijdenlandschap

Het is vooral het getijdenlandschap dat de Oosterschelde zo bijzonder maakt. Als het getij wisselt, verandert het landschap mee. Bij eb zie je langzaam de zandplaten, slikken en oude haventjes verschijnen die een paar uur eerder nog onder water stonden. “Gelukkig maar, want bij eb verzamelen de scholeksters, tureluurs en andere steltlopers hun eten op de drooggevallen slikken en zandplaten. Ontzettend veel soorten vogels broeden hier. Visdieven bijvoorbeeld. Die overwinteren langs de West-Afrikaanse kust, maar broeden in het Nationaal Park.”

Zeehonden en bruinvissen

Maar naast vogels vind je in de Oosterschelde ook zeehonden en bruinvissen. “Mensen vinden het geweldig om tijdens een rondvaart te zien hoe zeehonden zonnen op een zandbank, of hoe de vin van een bruinvis door het wateroppervlak steekt. Maar vergeet ook het mysterieuze onderwaterleven niet: als je hier snorkelt ontdek je gegarandeerd anemonen, krabben en andere schaaldieren.”

Een nationaal park als achtertuin

Dat is precies wat Wilco zo leuk vindt aan dit werk: de verwondering aflezen op de gezichten van bezoekers. “Ik weet nog goed toen ik voor de eerste keer ging snorkelen in dit gebied, en overrompeld werd door al dat leven en spectaculaire kleuren onder water. Mijn doel is om mensen van dichtbij en ver daar enthousiast over te maken. Om mijn trots te delen met toeristen buiten Zeeland, en om Zeeuwen te laten zien wat voor bijzondere achtertuin ze eigenlijk hebben.”

Vier de Zeeuwse natuur tijdens de Oosterscheldeweek

Van 5 tot en met 12 september wordt de Oosterscheldeweek georganiseerd. Een echte beleefweek in het Nationaal Park die barst van de leuke en avontuurlijke activiteiten. Wilco: “We begonnen daar tien jaar geleden mee omdat we naast toeristen ook mensen uit de buurt meer wilden betrekken bij de Oosterschelde. Veel mensen wandelen hier graag. Erg leuk, maar met een snorkelsafari, culinaire excursie, wandeltocht over de platen of rondvaart beleef je de Oosterschelde nog veel intenser.”

DELTA helpt

Sinds kort ondersteunt ook DELTA het Nationaal Park Oosterschelde en in het bijzonder de Oosterscheldeweek. “Daar zijn we erg blij mee. Die steun zorgt ervoor dat we de Oosterscheldeweek een extra impuls kunnen geven. Zo maken we nog meer mensen enthousiast voor de unieke Zeeuwse natuur. Daarnaast helpt DELTA zo mee aan het behoud van een gebied dat een belangrijke functie heeft in de strijd tegen klimaatverandering. De schorren die in de Oosterschelde voorkomen slaan namelijk nog veel meer CO2 op dan bossen.”

Tips van Wilco tijdens de Oosterscheldeweek

 Vaar mee op een boot en spot zeehonden, bruinvissen en trekvogels.

  • Ga op culinaire excursie en verzamel samen met een natuurgids oesters, mosselen en krukels die je ter plekke proeft.
  • Ontdek het mysterieuze onderwaterleven tijdens een snorkelsafari, of in één van de getijdenpoelen.

Kijk voor het complete programma van de Oosterscheldeweek 2020 op np-oosterschelde.nl.

"De steun van DELTA zorgt ervoor dat we de Oosterscheldeweek een extra impuls kunnen geven."
Wilco Jacobusse
Coördinator Communicatie en Educatie Nationaal Park Oosterschelde