Puur Zeeuws Groen

Steeds meer productielocaties voor DELTA Puur Zeeuws Groen

DELTA Puur Zeeuws Groen is 100% groene stroom uit Zeeland. Opgewekt door Zeeuwse windmolens, uit de energie die vrij komt uit de wisseling van eb en vloed en tientallen Zeeuwse zonnedaken. Toen DELTA het product Puur Zeeuws Groen introduceerde kwam de stroom vooral van de windmolens op de Oesterdam en uit de brute kracht van het getijde. In het voorjaar voegden we daar tientallen Zeeuwse zonnedaken aan toe. Zodat we de wind, het water én de zon gebruikten voor onze groene stroom uit Zeeland: de drie natuurelementen die Zeeland zo uniek maken.

Vier nieuwe zonnedaken

Omdat steeds meer klanten kiezen voor 100% groene stroom uit Zeeland hebben we meer groene stroom nodig. Daarom kondigden we al aan dat we meer producenten van Zeeuwse groene stroom zouden contracteren. En we hebben niet stil gezeten. Twee bedrijven die investeerden in een eigen zonne-installatie leveren nu ook groene stroom voor DELTA Puur Zeeuws Groen: Grafisch Bedrijf Goes op industrieterrein De Poel in Goes en Van Kerckhoven Bouw in Kloosterzande.

De afgelopen weken werden ook nog eens de zonnedaken van twee nieuwe energiecoöperaties opgeleverd: die van energiecoöperatie Hulst-Graauw (gelegen op een dak in Kloosterzande) en die van energiecoöperatie Kapelle (gelegen op het dak van touringcarbedrijf De Baar en Leendertse in Wemeldinge). Er zijn op dit moment nog meer energiecoöperaties in oprichting. Meer informatie daarover vind je op maakonzeregioduurzamer.nl

Windmolenparken

Aan wind geen gebrek in Zeeland. Daarom leveren ook diverse Zeeuwse windparken stroom voor DELTA Puur Zeeuws Groen. Naast de windmolens op de Oesterdam draaien nu ook drie windmolenparken bij de Oosterscheldekering voor DELTA Puur Zeeuws Groen:

  • windpark Roompotsluis (twee windmolens zuidzijde Neeltje Jans)
  • windpark Neeltje Jans (vier windmolens westzijde Neeltje Jans)
  • windpark Jacobahaven (drie windmolens bij Jacobahaven bij Kamperland)

Daarnaast leveren ook de zeven windmolens bij de Fort de Ruyterweg in Ritthem en de windmolens langs de Bernhardweg-West bij het Sloegebied stroom aan DELTA Puur Zeeuws Groen. Zo wordt DELTA Puur Zeeuws Groen steeds Zeeuwser en steeds vaker écht van om de hoek!

Wat maakt groene stroom groen?

Fysiek gezien is alle stroom stroom: je stofzuiger zuigt niet harder op groene stroom, je lampen branden er niet feller door. Groene stroom is op het stroomnet richting de eindgebruiker niet van grijze stroom te onderscheiden.

Om groene stroom te kunnen identificeren moet groene stroom gecertificeerd worden met een Garantie van Oorsprong (GvO). Dat is de enige manier om groene stroom op de stroommarkt ook écht te kunnen onderscheiden van grijze stroom.

De Autoriteit Consument en Markt houdt toezicht op de markt voor groene stroom. Alle energieleveranciers moeten ieder jaar laten zien hoe hun geleverde stroom werd opgewekt. Dat gebeurt met het ‘stroometiket’. Het stroometiket van DELTA met 100% groene stroom kun je raadplegen op delta.nl/stroometiket.

Wil je weten waar DELTA Puur Zeeuws Groen precies word opgewekt? Bekijk onze interactieve kaart, daarop staan alle locaties aangegeven.