Samen zorgen voor minder CO2-uitstoot | Stefanos Loukanikas

 Een stukje Griekenland naar Zeeland halen, dat willen ze graag bij het Griekse restaurant Rhodos in Zierikzee. Stefanos Loukanikas (36) nam onlangs het restaurant over van zijn ouders. Twaalf jaar geleden woonde hij nog in Griekenland. Als je hem toen had verteld dat-ie ooit in Zierikzee zou wonen en werken, had hij je waarschijnlijk voor gek verklaard. Maar nu is hij trots op zijn restaurant en klaar voor de toekomst. En die is met de groene stroom van DELTA Puur Zeeuws Groen sowieso een stuk duurzamer.

Blijven hangen

“Ik had als twintiger het plan om een jaartje naar Nederland te komen, maar het werden er twaalf,” vertelt Stefanos lachend. “Nu heb ik de zaak van mijn ouders overgenomen. Dat gaat goed: we ontvangen hier veel klanten die genieten van de Griekse keuken. Zeeland is mooi, maar soms mis ik Griekenland. Dan ga ik op vakantie naar het huis van mijn ouders in Volos, in het oosten van Griekenland aan de Egeïsche zee.”

Kiezen voor groene energie

Een tijdje geleden moest Stefanos een nieuw contact afsluiten voor zijn energieverbruik. “Toen heb ik gekozen voor DELTA Puur Zeeuws Groen. Dat was helemaal niet duurder dan andere energiecontracten. Ik vind het belangrijk om op het gebied van energie voor de natuur en het milieu te kiezen. En het is natuurlijk leuk om te bedenken dat het ook nog eens van dichtbij komt.”

Ledlampen en zonnepanelen

“In het restaurant gebruik ik ledlampen en zijn alle keukenspullen energiezuinig. Thuis liggen er zonnepanelen op het dak. Die heb ik kunnen overkopen van de oude bewoner, dus ik hoefde er weinig voor te doen. Erg handig dus. In Griekenland wilde ik ook investeren in zonnepanelen, maar dat is er door allerlei regeltjes nooit van gekomen. Jammer. Ik heb het idee dat het hier in Nederland een stuk makkelijker is om voor elkaar te krijgen.”

Sparen voor een Tesla

Stefanos hoopt op een toekomst waarin men samen zorgt voor een minder grote CO2-uitstoot. Bijvoorbeeld door meer elektrisch te rijden. “Ooit zou ik graag in een Tesla willen rijden.” Dan, lachend: “Maar daar moet ik nog wel even voor sparen.”

“Ik vind het belangrijk om op het gebied van energie voor de natuur en het milieu te kiezen.”

DELTA Puur Zeeuws Groen

100% groene stroom die volledig in Zeeland is opgewekt, dat is DELTA Puur Zeeuws Groen. Opgewekt met juist dat wat Zeeland zo mooi maakt: de wind én de zon. Groene stroom van om de hoek dus!