Nieuwe zonnedakprojecten ZonneCollectief Zeeland nú al vol!

De acht informatieavonden die energiecoöperatie ZonneCollectief Zeeland in de afgelopen weken hield voor zeven verschillende zonnedakprojecten bleken uiterst effectief. Niet eerder werden zo snel voldoende deelnemers gevonden, en dat voor alle zeven nieuwe Zeeuwse projecten tegelijk! Het gaat om projecten in Kloosterzande, Sint Kruis, Kapelle, Middelburg, Wissenkerke en twee projecten in Oostburg. In die zeven nieuwe projecten participeren zo’n 150 deelnemers. De voorbereidingen voor het aanleggen van de zonnedaken gaan binnenkort van start.

Het zijn de eerste projecten in Zeeland die ZonneCollectief Zeeland onder de nieuwe Subsidieregeling Collectief Energieopwekking (SCE) opzet. Dat betekent dat deelnemers periodiek een vast bedrag uit krijgen betaald door de energiecoöperatie. Tot voor kort ontvingen deelnemers aan een energiecoöperatie een korting op de energiebelasting.

Veel belangstelling

Het waren de eerste informatieavonden voor nieuwe projecten sinds het uitbreken van de coronapandemie. De belangstelling was echter nog nooit zó groot. Enkele jaren geleden duurde het vaak maanden voordat een project voldoende deelnemers had om van start te kunnen gaan. Nu werden soms op de informatieavond zelf al voldoende deelnemers gevonden om een project te kunnen starten. De indruk bestaat dat de actuele hoge energieprijzen, de lage rentestanden en wellicht ook het opgelopen spaarsaldo in de coronaperiode de belangstelling voor zonnedakprojecten toe laten nemen.

Daan Dees, voorzitter van energiecoöperatie ZonneCollectief Zeeland over het succes: “We merken echt dat duurzaamheid steeds meer leeft bij de Zeeuwen. Met deze lokale projecten brengen we de energietransitie heel dichtbij de burgers. Essentieel daarvoor is de samenwerking met het Zeeuws Klimaatfonds, DELTA Energie en natuurlijk ook de gemeenten waarin we de projecten realiseren. Die samenwerking blijkt een sleutel tot succes. We zijn enorm blij met de overweldigende belangstelling. Die stimuleert ons om op volle kracht door te gaan. Daarom zijn we nu alweer op zoek naar grote daken voor nieuwe projecten in heel Zeeland.”

Groene stroom

Ook DELTA Energie is blij met het succes van de informatieavonden. CEO Roel Meijerink: “Het doorgaan van de zeven nieuwe projecten betekent dat, zodra de zonnedaken opgeleverd worden, de stroom naar DELTA komt. Wij leveren die stroom door aan klanten die een contract hebben voor DELTA Puur Zeeuws Groen, 100% groene stroom uit Zeeland. Zo blijft de lokaal in Zeeland geproduceerde stroom ook bij de inwoners van Zeeland.” En, afsluitend: “Het smaakt natuurlijk naar meer. DELTA is fan van kleinschalige en lokale productie van groene stroom. Wat onze partner ZonneCollectief Zeeland realiseert is daar hét ultieme voorbeeld van. Het brengt verduurzaming dichtbij.”

Nieuwe daken gezocht!

Het succes van deze zeven projecten smaakt naar meer. Daarom is ZonneCollectief Zeeland met spoed op zoek naar nieuwe daken in heel Zeeland waarop zonnedakprojecten kunnen worden gerealiseerd. Dit is belangrijk om te weten:

  • De dakgrootte moet minimaal 500 vierkante meter zijn
  • Het dak mag zowel zuid- als oost-/westgericht zijn.
  • Het dak moet sterk genoeg zijn, een daksterkteberekening is vereist.
  • De verzekeraar van de dakeigenaar moet akkoord zijn.
  • De maximale looptijd van een project is 15 jaar.
  • Een kleine vergoeding gedurende deze 15 jaar is bespreekbaar.
  • Er komt een aparte teruglevermeter voor het project zodat er geen vermenging is met de eigen elektrische installatie
  • Er zijn geen kosten voor dakeigenaar

Heb je een groot dak dat aan de voorwaarden voldoet en dat maar werkloos ligt te zijn? Adrie Neuféglise van ZonneCollectief Zeeland hoort het graag! Mail rechtstreeks naar info@zonnecollectiefzeeland.nl of bel 06 – 18 19 30 17.