Meer natuur begint bij jezelf!

Eind oktober werd door de toonaangevende Zeeuwse natuurorganisaties de Zeeuwse Natuurambitie gepresenteerd. Daarin staat hoe de komende tien jaar de Zeeuwse natuur hersteld, beschermd en uitgebreid kan worden. Dat is nodig, want zonder natuur zijn we nergens. De natuur zorgt ervoor dat we met z’n allen op deze aarde kunnen leven.

Praktisch en realistisch

Als we nú aan de slag gaan kan veel natuur in Zeeland behouden, uitgebreid en versterkt worden. De Zeeuwse Natuurambitie laat zien welke natuurgebieden er zijn in Zeeland. Ze geeft concreet aan wat er direct gedaan kan worden om de biodiversiteit in het landelijk gebied te verbeteren. Daarbij ligt de nadruk op hele praktische en realistische actiepunten, zonder grote tijd- en geldverslindende projecten. Er kan heel veel gedaan worden. En niet alleen door de natuurorganisaties en de provincie, de gemeente en het waterschap. Ook door iedereen die een eigen tuin heeft, dus ook door jou!

Vier tips voor natuur bij huis

Meer natuur in de buurt. Een nieuw park? Meer groen langs de straten? Vergeet je eigen tuin niet! In je eigen tuin kun je vaak al heel veel doen om de biodiversiteit te verbeteren. Meer groen in je tuin zorgt al snel voor meer insecten en andere diersoorten. En zeg nou zelf, een groene tuin is toch veel leuker dan zo’n platgetegelde vlakte?

Tegels eruit, planten erin

Makkelijk he, zo’n tuin vol met tegels. Lekker onderhoudsvriendelijk vooral. Maar hoe praktisch het ook lijkt, het zorgt ervoor dat woonwijken langzaamaan verstenen en dat insecten en andere dieren nauwelijks een kans krijgen. En bij zo’n zomerse wolkbreuk loop je bovendien extra kans op waterschade, want door al die tegels zakt het water veel minder snel weg. De oplossing: tegels eruit, planten erin! Ontdek wat je allemaal kunt doen met groen in je tuin!

Vogelvriendelijk

Vogels maken je tuin levendig. Het gescharrel en gefluit van allerlei vogelsoorten zorgt ervoor dat je het idee krijgt zelf middenin de natuur te wonen. Maar ook vogels hebben zo hun voorkeuren. Je kunt verschillende dingen doen om meer vogels in je tuin te krijgen. Van het planten van een haag tot het ophangen van een nestkastje. Maak je tuin vogelvriendelijk!

Laat de bijtjes zoemen

Wist je dat er 358 soorten bijen in Nederland voorkomen? Helaas is de helft ervan bedreigd. Bijen kunnen dus wel wat hulp gebruiken! Hoe dan? Simpel: zorg voor veel bloeiende planten in je tuin, want daar komen bijen op af. En maak je ieder najaar je tuin tot op het laatste gevallen blaadje schoon? Dat doe je beter niet. Want net als veel andere insecten houden bijen juist van oud hout, blad en uitgebloeide planten. Laat jouw tuin zoemen!

Maak het de egel naar de zin

Tot de grappigste dieren in de tuin horen zeker de egels. Met hun vrolijke oogjes en hun knorrend geluid zijn ze vaak in de late avond in je tuin te gast. Tenminste, als ze jouw tuin aantrekkelijk vinden natuurlijk. Wil je weten hoe je het een egel naar de zin maakt? Dan hebben we tips voor je!

DELTA steunt de Zeeuwse Natuur

De tips in dit artikel voor meer natuur in je tuin zijn afkomstig van IVN Natuureducatie, één van de organisaties in het samenwerkingsverband De Zeeuwse Natuur. DELTA werkt samen met de Zeeuwse Natuur omdat DELTA de natuur in Zeeland een warm hart toedraagt. Weten hoe je financieel bij kunt dragen aan natuurbehoud in Zeeland? Met DELTA MixGroen Gas draag je per 1.000 kub verbruikt gas vijf euro bij aan de Zeeuwse natuur!

DELTA MixGroen Gas

100% groene stroom krijg je bij DELTA Energie altijd. Als het om gas gaat kan je bovendien kiezen voor DELTA MixGroen Gas. Dat is een mix van 2% groen gas en 98% CO2-gecompenseerd aardgas. Daarmee draag je ook nog eens bij aan belangrijke Zeeuwse natuurprojecten en planten we voor ieder nieuw contract een boom.