Kleine stapjes maken om bewuster te leven | Rob van der Meule

Rob van der Meule (57) heeft het druk. Na een actieve carrière op de planken geeft hij nu zangles op het conservatorium van Gent en Kopenhagen, de Zeeuwse Muziekschool en vanuit zijn eigen praktijk. Tussendoor dirigeert hij drie koren. Hij heeft in allerlei Europese steden gewerkt, maar voelt zich het meest thuis in Oost-Souburg. Onlangs kozen Rob en zijn man om over te stappen op DELTA Puur Zeeuws Groen, want naast muziek heeft hij ook een hart voor duurzaamheid.

Wortels in Zeeland

“Ik zit tot aan mijn nek in de klei,” vertelt Rob. Hij moet hard lachen. “Een stamboomonderzoek liet zien dat beide kanten van mijn familie al ergens in de 17e eeuw op het toenmalige Walcheren woonden. Mijn wortels liggen hier en het voelt dus goed om hier te wonen en de frisse Zeeuwse lucht iedere dag in te kunnen ademen.”

Betaalbare groene stroom

Als je zoveel van Zeeland houdt, is het logisch dat je je producten van dichtbij haalt, dus ook de energie. “We moeten overstappen op groene energie omdat het alternatief niet houdbaar is voor een lange tijd,” zegt Rob. “We hebben hier in Zeeland wind en water in overvloed, dus het zou gek zijn om daar geen gebruik van te maken. En als mensen zeggen dat je voor groene stroom veel meer betaalt, is dat echt gelogen.”

Verandering zit in kleine dingen

“We hebben toevallig net onze tweede auto weggedaan. Als we ooit een nieuwe gaan kopen, wordt dat een elektrische. Volgens mij zit grote verandering in kleine dingen: geen verwarming laten loeien als je niet thuis bent of zomaar je plastic in de prullenbak gooien. Vroeger deed ik dat nog wel eens, maar ik merk dat het steeds meer gaat leven onder de mensen dat iedereen een steentje moet bijdragen aan een beter milieu. Bij DELTA Puur Zeeuws Groen krijg ik ook dat gevoel: dat we samen het beste ervan maken.”

Marathon

Rob omschrijft het met een mooie analogie: “Het duurt misschien lang, maar iedere marathon begint met een eerste stap, en je rent hem met elkaar. Ik hoop dat de wereldbevolking haar voetafdruk nog neutraler maakt en dat we niet snoepen van de toekomst qua energie en voorraad. En dat betekent echt niet dat je opeens primitief hoeft te leven.”

“Als mensen zeggen dat je voor groene stroom veel meer betaalt, is dat echt gelogen.”

DELTA Puur Zeeuws Groen

100% groene stroom die volledig in Zeeland is opgewekt, dat is DELTA Puur Zeeuws Groen. Opgewekt met juist dat wat Zeeland zo mooi maakt: de wind én de zon. Groene stroom van om de hoek dus!