In het koksvak wordt duurzaamheid steeds belangrijker | Sam Koolwijk

Sam Koolwijk is pas 23 maar staat al zes jaar als kok in de keuken. Momenteel doet-ie dat met veel plezier in een restaurant aan de boulevard in Vlissingen. Onlangs kocht hij daar ook zijn eerste woning. De energie is gelukkig goed geregeld, want Sam sloot onlangs een contract af voor 100% groene stroom van DELTA Puur Zeeuws Groen.

Geld besparen door bewust te leven

“Ik vind Zeeuwse producten interessant, zeker als ze ook het klimaat helpen,” vertelt Sam. “Overstappen op Puur Zeeuws Groen van DELTA leek me daarom de meest logische keuze: het is betaalbaar, komt van dichtbij en is goed voor het milieu. Zelf heb ik in mijn woning goed geïsoleerd, dubbelglas geïnstalleerd en gloeilampen met ledlampen vervangen. En ik zorg ervoor dat de verwarming niet zomaar voor niets aanstaat. Dat doe ik natuurlijk ook omdat het geld bespaart.”

Gas of inductie

Thuis en in het restaurant kookt Sam nog op gas, maar hij weet dat dat in toekomst gaat veranderen. “Nederland gaat langzaam stoppen met gas. In de keuken kook ik het liefst op gas omdat ik door het vuur echt goed zie wat ik doe, maar sommige koks zweren juist bij de nauwkeurigheid van inductie. Thuis maakt het niets uit: op een mooie inductiekookplaat kun je heel goed koken. Ik vind het dus niet erg om daar in de toekomst op over te stappen.”

Minder vlees op de kaart

In het restaurant wordt ook steeds meer gedaan met duurzaamheid. “We scheiden het afval goed en er staan meer alternatieven voor vlees op de kaart dan vroeger. Sowieso eten we als personeel ook minder vlees. Ik weet niet hoe dat precies is begonnen; misschien toch omdat het er in de media toch steeds vaker over gaat hoe de mens de aarde beïnvloedt.”

Inktvis en octopus

Of er over dertig jaar nog tonijnsteak op de kaart staat, durft Sam niet te zeggen. “Allerlei soorten vis en vlees zullen in de toekomst minder goed te verkrijgen zijn en duurder worden. Ik denk dat veel horecazaken gaan omschakelen naar voedsel waar wel genoeg van is of wat duurzaam is te produceren. In de zee zit bijvoorbeeld heel veel inktvis: misschien wordt dat in de toekomst iets wat je vaker op de kaart ziet.”

“DELTA Puur Zeeuws Groen is betaalbaar, komt van dichtbij en is goed voor het milieu.”

DELTA Puur Zeeuws Groen

100% groene stroom die volledig in Zeeland is opgewekt, dat is DELTA Puur Zeeuws Groen. Opgewekt met juist dat wat Zeeland zo mooi maakt: de wind én de zon. Groene stroom van om de hoek dus!