Groene daken voor meer biodiversiteit | Annemieke van der Meer

Annemieke van der Meer is geboren en getogen in Hansweert. Een echte Zeeuwse dus, die gelukkig samenwoont met haar man en dochtertje en op een basisschool in Kloetinge lesgeeft aan groep vijf en zes. Daar ziet ze tot haar grote trots dat veel kinderen bezig zijn met het milieu en duurzaamheid. “Ik hoop dat het kiezen voor groene stroom en duurzaamheid steeds meer vanzelfsprekend wordt.”

Kiezen voor groen

Het is alweer een tijdje geleden dat Annemieke voor DELTA Puur Zeeuws Groen koos. “We gebruiken in huis al heel lang groene energie, maar ik heb nu een duidelijker beeld waar de stroom vandaan komt. De windmolens, de zonnepanelen, en natuurlijk de getijdenstroom van de Oosterscheldekering. Het is zo logisch: de hele dag gaat het water op en neer, waarom zou je daar geen gebruik van maken?”

Zonnepanelen op het dak

Een paar jaar terug hebben Annemieke en haar man hun huis flink opgeknapt en extra isolatiemateriaal en -glas aangebracht. En sinds september vorig jaar liggen er een paar zonnepanelen op het dak. “Veel mensen in het dorp hebben dat toen gedaan. Ik wilde dat al lang; het ziet er misschien iets minder mooi uit, maar het is wel goed voor het milieu. Ik ben erg benieuwd hoeveel energie het ons in de zomer oplevert.”

Groene daken

Over de toekomst is Annemieke positief. Ze hoopt op meer zonnepanelen (“Maar dan liever op de daken van bedrijven in plaats van in de natuur.”), warmtepompen, en op zogenaamde groene daken, waar mos, gras, kruiden en vetplanten op groeien. “Dat is goed voor de biodiversiteit, bijen en vlinders, en is ook nog eens isolerend en mooi om te zien.”

Zwerfafval rapen

Grote kans dat de leerlingen uit haar klas later net zo duurzaam denken als zij, want Annemieke ziet nu al dat het onderwerp leeft in de klas. “Er worden vaak spreekbeurten gehouden over de natuur, plastic in de zee en zwerfafval. Een paar weken geleden zette een meisje uit groep 6 zelf een actie op om met de klas zwerfafval op te rapen. Toen gingen we met prikstokken, zakken en handschoentjes samen naar buiten. De bewustwording groeit dus echt, en daar zal de aarde in de toekomst blij mee zijn.”

De hele dag gaat het water op en neer, waarom zou je daar geen gebruik van maken?”

DELTA Puur Zeeuws Groen

100% groene stroom die volledig in Zeeland is opgewekt, dat is DELTA Puur Zeeuws Groen. Opgewekt met juist dat wat Zeeland zo mooi maakt: de wind én de zon. Groene stroom van om de hoek dus!