Samen zorgen voor de planeet | Angel Georgiev

Toen Angel Georgiev op zijn zestiende vanuit Bulgarije naar Nederland kwam, vond hij het vooral heel erg druk. Nu is hij 23, net geslaagd voor zijn inburgeringsexamen en heeft hij in het Zeeuwse Aardenburg de rust gevonden. Als assistent bedrijfsleider in een grote winkelketen zit hij goed op zijn plek. En thuis stapte hij onlangs over op DELTA Puur Zeeuws Groen. “Dat is beter voor het milieu en scheelde ook nog eens niets qua prijs.”

Verschil met Bulgarije

“Het grootste verschil met Bulgarije is dat het leven in Nederland socialer en zekerder is,” zegt Angel. “Alles is hier goed geregeld: de straten zijn schoon en de wegen zijn goed onderhouden. Ook wonen hier veel meer mensen op een kleine oppervlakte. Ik vond het in de Randstad veel te druk, in Zeeland voel ik mij meer op mijn plek. De natuur is mooi en ik ben altijd dicht bij zee.”

Overstappen op groen

“Het milieu is voor mij belangrijk. We leven samen op aarde dus moeten ook samen zorgen voor de planeet. Naast het kiezen voor groene stroom kan dat op allerlei kleine manieren: ik zet de verwarming altijd laag en kies voor energiezuinige apparaten. Daar bespaar je trouwens ook mee op je energierekening. En ik scheid mijn afval: Nederland is een schoon land, dus we moeten ervoor zorgen dat dat zo blijft. Ook eet ik geen vlees, maar dat is een persoonlijke keuze. Duurzaam leven is goed, maar iedereen mag het op zijn eigen manier doen.”

Invloed van zijn moeder

Hoe het zo is gekomen dat hij al vanaf vroege leeftijd bezig is met duurzaam leven? Daar kan Angel duidelijk over zijn: zijn moeder. “Die woont in Sluis en was ook de reden dat ik naar Nederland ben gekomen. Ik denk dat het door mijn opvoeding komt dat ik meer ben gaan nadenken over mijn voetafdruk en wat ik kan doen om die te reduceren.”

Angel ziet een toekomst voor zich met nog meer zonnepanelen en met meer elektrische auto’s op de weg. Maar hij is wel kritisch: “Elektrische auto’s zijn nog wel te duur voor de meeste mensen, ik hoop dat in de toekomst de prijs daalt, zodat nog meer mensen kunnen overstappen.”

“We leven samen op aarde dus moeten ook samen zorgen voor de planeet.”

DELTA Puur Zeeuws Groen

100% groene stroom die volledig in Zeeland is opgewekt, dat is DELTA Puur Zeeuws Groen. Opgewekt met juist dat wat Zeeland zo mooi maakt: de wind én de zon. Groene stroom van om de hoek dus!