Groene stroom uit Zeeland steeds vaker ‘van om de hoek’: aantal locaties verdubbeld

Vanaf mei 2018 biedt DELTA groene stroom die volledig in Zeeland is opgewekt. Eerst werd DELTA Puur Zeeuws Groen vooral opgewekt door de windmolens op de Oesterdam en de getijdencentrale in de Oosterscheldekering. Daar kwamen in 2019 een reeks zonnedaken bij zodat het totaal aantal opweklocaties van DELTA Puur Zeeuws Groen op 21 kwam. In een jaar tijd is dat aantal meer dan verdubbeld tot 43 locaties. Daarmee komt DELTA Puur Zeeuws Groen steeds letterlijker van om de hoek.

Populair

Zeeuwse groene stroom van DELTA is populair. Veel DELTA-klanten kiezen voor deze groene stroom uit eigen regio zodra het energiecontract verlengd wordt. Daarom voegt DELTA continu nieuwe productielocaties van Zeeuwse groene stroom toe. Sinds het voorjaar van 2019 ligt de nadruk vooral op nieuwe locaties waar met zonnepanelen groene stroom wordt opgewekt. Op 36 van de in totaal 43 actuele opweklocaties wordt zonnestroom gemaakt.

Energiecoöperaties

De helft van die zonnestroomlocaties is eigendom van een energiecoöperatie: een lokaal project waarin wijk- of dorpsbewoners samen investeren in zonnepanelen. Vaak worden de zonnepanelen geplaatst op een bedrijfsdak in de buurt. Zoals op het dak van touringcarbedrijf De Baar en Leendertse uit Wemeldinge. Eigenaar Paul de Baar: “We hadden al zonnepanelen maar er was ruimte voor meer. We hebben toen ons dak beschikbaar gesteld voor 240 extra zonnepanelen van energiecoöperatie Kapelle. Het voelt goed om onderdeel te zijn van een initiatief dat lokale verduurzaming aanmoedigt en faciliteert.”

Ondernemers

De andere helft van de opweklocaties voor zonnestroom is eigendom van lokale ondernemers zelf. Vaak investeren zij in zonnepanelen met een aantrekkelijke subsidie van de overheid. René Melis van Vakantiepark De Meerpaal in Zoutelande: “Ik geloof in commercieel groen. Investeren in duurzaamheid op een rendabele manier op lange termijn. Daarom liggen er op het dak van onze nieuwe parkeergarage 430 zonnepanelen. We verkopen de stroom die we over hebben aan DELTA Puur Zeeuws Groen. Zo verdienen we onze investering terug en bieden we omwonenden de kans om groene stroom van om de hoek in te kopen.”

Om de hoek

De kracht van DELTA Puur Zeeuws Groen ligt volgens CEO Roel Meijerink van DELTA Energie juist in dat lokale: “Klanten vinden het leuk dat hun stroom van dat specifieke bedrijf in het dorp komt. Waarom stroom uit het buitenland halen als je het ook dichtbij kunt krijgen? We vinden lokale en kleinschalige productie van groene stroom erg belangrijk. Daarom stimuleren we dat door de stroom van lokale ondernemers en energiecoöperaties in te kopen en aan onze klanten te leveren.”

Update 1 januari 2024: Vanaf 1 januari 2024 maakt de getijdencentrale in de Oosterscheldekering geen deel meer uit van DELTA Puur Zeeuws Groen. Eigenaar Tocardo heeft dat project beëindigd. Vanaf 1 januari 2024 bestaat DELTA Puur Zeeuws Groen uitsluitend uit 100% groene stroom die wordt opgewekt met behulp van de wind en de zon.

“Klanten vinden het leuk dat hun stroom van dat specifieke bedrijf in het dorp komt. Waarom stroom uit het buitenland halen als je het ook dichtbij kunt krijgen?"
Roel Meijerink
CEO DELTA Energie

DELTA Puur Zeeuws Groen

100% groene stroom die volledig in Zeeland is opgewekt, dat is DELTA Puur Zeeuws Groen. Opgewekt met juist dat wat Zeeland zo mooi maakt: de wind én de zon. Groene stroom van om de hoek dus!