Euro’s voor de Zeeuwse natuur

Gereedschap voor natuuronderhoud, getijdenbakken om kennis te maken met de onderwaterwereld, Voedselbosjes bij scholen én een natuuractiviteitenprogramma voor kinderen. Amper een jaar na de introductie van DELTA Groen Gas wordt de bijdrage die je ermee levert aan de Zeeuwse natuur al zichtbaar. We maken een rondje langs de projecten waar we met Zeeuwse natuurorganisaties op dit moment aan werken.

Maar hoe zit het ook alweer? In het kort: als je voor DELTA Groen Gas (een mix van 2% biogas en 98% CO2-gecompenseerd gas) kiest, dan draag je vijf euro per 1.000 kuub groen gas bij aan De Zeeuwse Natuur. Dat is een samenwerkingsverband van Zeeuwse organisaties die zich inzetten voor de natuur in onze provincie. Natuur heeft namelijk een heel belangrijke rol bij het terugdringen van de hoeveelheid CO2 in de atmosfeer. Minstens zo belangrijk als groene stroom die opgewekt is met wind, water en zon. Hoe meer natuur, hoe meer CO2 er uit de lucht wordt gehaald. En hoe meer mensen voor groen gas kiezen, hoe meer euro’s er naar vier Zeeuws natuurorganisaties gaat.

Voedselbosjes

“Van dat geld maken we samen met DELTA projecten mogelijk die op verschillende manieren bijdragen aan de Zeeuwse natuur”, zegt Anne Boogaard van IVN Natuureducatie. IVN Natuureducatie laat jong en oud beleven hoe leuk, gezond én belangrijk natuur is. “Wij kozen voor het aanplanten van Voedselbosjes bij basisscholen. Een Voedselbosje is een eetbare tuin van 30 m2 met 20 tot 25 soorten vaste planten, struiken en bomen. In het bijbehorende lesprogramma leren kinderen waar voedsel vandaan komt. Ook leren ze hoe je, met respect voor de natuur, landbouw bedrijft en hoe voeding invloed heeft op je gezondheid. Onze droom is om in 2024 in heel Nederland 1.000 Voedselbosjes te hebben. In Zeeland zijn er nu acht en DELTA helpt ons om dat aantal uit te bouwen. We zijn nu met scholen in gesprek om te kijken waar we die in 2021 gaan planten.”

Gereedschap

Wordt vervolgd dus, die voedselbosjes. De bijdrage voor Stichting Landschapsbeheer Zeeland (SLZ) is wel al deels besteed. “Het klinkt cliché, maar goed gereedschap is het halve werk” lacht Pieter Voets van SLZ. “Wij werken bijvoorbeeld aan het onderhoud van landschapselementen. Wilgen knotten, hoogstamfruitbomen snoeien of bloemdijken onderhouden. Bijna dagelijks zijn daarvoor vrijwilligers in de weer. Bovendien beheren en onderhouden we het Wandelnetwerk Zeeland. Wij zorgen ervoor dat wandelaars feilloos hun weg kunnen vinden in onze provincie.” Een deel van de vrijwilligers van SLZ werkt sinds kort met nieuw gereedschap dat gekocht werd van de bijdrage van DELTA. “Nieuwe snoeischaren en ladders bijvoorbeeld, maar ook veiligheidshelmen. Het is belangrijk dat onze vrijwilligers ook veilig hun werk doen”, besluit Pieter.

Getijdenbak

Over veiligheidshelmen gesproken… die heb je zeker nodig als een nieuwe getijdenbak in de takels van een kraan hangt. Een getijdenbak? “Zo’n betonnen bak verdwijnt met hoog water onder water terwijl je bij laag water kunt zien welke diertjes en plantjes er in zitten”, vertelt Wilco Jacobusse van Nationaal Park Oosterschelde. “De onderwaterwereld boven water zichtbaar maken. Dat is wat zo’n bak doet. Er staan er al bij Ouwerkerk en Wissenkerke, maar er komen er meer. Ze zijn erg populair bij Zeeuwen én toeristen. Je maakt zo kennis met wat er allemaal in het grootste nationale park van Nederland leeft.” Aan welke nieuwe getijdenbakken DELTA bijdraagt, wordt later in het jaar bekend. “Hopelijk zijn ze nog voor de Oosterscheldeweek in september af. Ik kan niet wachten totdat er weer zo’n nieuwe bak in de takels van een kraan hangt en op z’n plek wordt gezet!”

Activiteitenprogramma

Alles over de natuur ontdekken kan bij natuurmuseum Terra Maris in Oostkapelle, de vierde organisatie die een bijdrage krijgt vanuit groen gas van DELTA. “We kijken enorm uit naar het moment waarop we weer aan de slag kunnen met al onze activiteiten” zegt directeur Sandra van der Westen. “Één daarvan is de Scharrelkidsclub, een activiteitenprogramma voor kinderen in en om het museum in de zomervakantie. Kinderen zijn van nature nieuwsgierig en bij de Scharrelkidsclub kunnen ze veel zelf doen en ontdekken. Zo gaan ze op pad met de bomendokter of ontdekken welke bloemen je kan eten en waaróm ze zo lekker ruiken. Of ze pluizen een braakbal uit om te ontdekken wat er op het menu van een kerkuil stond. Kinderen leren zo spelenderwijs hoe bijzonder de natuur in elkaar zit en wat ze kunnen doen om de natuur te helpen. Om die verwondering te zien is echt super, daar begint alles mee. We zijn blij dat DELTA dat in 2021 mede mogelijk maakt!”

Om die verwondering over de natuur bij kinderen te zien is echt super, daar begint alles mee. We zijn blij dat DELTA dat in 2021 mede mogelijk maakt!
Sandra van der Westen
Directeur natuurmuseum Terra Maris, Oostkapelle

DELTA Groen Gas

In één keer al je energie groener maken? Dat kan! 100% groene stroom krijg je bij DELTA altijd. Kies je ook nog voor ons groene gas (een mix van 2% biogas en 98% CO2 gecompenseerd gas), dan ben je helemaal duurzaam bezig. Ook planten we bij ieder nieuw groen gascontract een boom!