Energiecoöperatie Puur Zon Goes: zonnepanelen voor iedereen

Het doel van energiecoöperatie Puur Zon uit Goes is duidelijk: zoveel mogelijk Zeeuwen betrekken bij de energietransitie. De coöperatie zorgt voor de installatie van zonnepanelen op beschikbare daken van bedrijven in de omgeving, die gekocht kunnen worden door mensen zonder een geschikt dak. Zo kunnen ze alsnog zelf duurzame stroom opwekken en geld besparen op hun energierekening.

Burgerinitiatief

Om de projecten te kunnen realiseren werd in 2019 de stichting Burgerinitiatief Gemeente Goes opgericht. “Veel mensen uit mijn omgeving waren enthousiast over het idee om meer burgers bij de energietransitie te betrekken,” vertelt voorzitter en mede-initiatiefnemer Klaas van der Woude. “Er was bijvoorbeeld een groep die in Kattendijke graag zonnepanelen wilde installeren op een beschikbaar dak in de buurt, maar dat wilde niet opschieten. We hebben toen de handen ineen geslagen om samen meer vaart te maken.”

Startklare projecten

Het burgerinitiatief zet de projecten op. Als dat eenmaal geregeld is, dragen ze het beheer over aan de aangesloten coöperatie Puur Zon. “Zo’n constructie is erg handig, omdat we als initiatiefgroep met startsubsidie van de gemeente en de bank een potje hebben om naar geschikte daken te zoeken, bijvoorbeeld om te kijken of een dak stevig genoeg is. Zo komen projecten sneller van de grond, en maak je het makkelijker voor mensen om mee te doen. De projecten zijn op dat moment eigenlijk startklaar, met duidelijke voorwaarden.”

Een groen hart

Klaas fietst regelmatig door Goes om op zoek te gaan naar geschikte daken. Inmiddels heeft de coöperatie in totaal 550 panelen liggen op de daken van een autodealer en de brandweerkazerne. “Hoewel de meeste ondernemers meedoen vanuit een groen hart, betalen we ze altijd een vergoeding om het wat interessanter te maken. Sowieso worden de panelen na 15 jaar eigendom van de dakeigenaar, die daarna nog een jaar of 10 van de stroomproductie kan profiteren. Dat levert dus flink wat op. Wel worden ze daarmee ook verantwoordelijk voor het beheer en weghalen van de panelen.”

Annemarie gaat kijken bij de brandweerkazerne in Goes en legt meteen uit hoe een energiecoöperatie precies in elkaar steekt.

De postcoderoosregeling

Mensen kunnen via de zogenaamde postcoderoosregeling bij de coöperatie een certificaat kopen voor één of meerdere zonnepanelen. “Dat zijn mensen die een huurhuis hebben, een ongeschikt dak, of wonen op een plek met een beschermd stads- of dorpsgezicht. Ze moeten wel in dezelfde postcode wonen waar het dak ligt. De stroom die we opwekken verkopen we aan DELTA, waar we het onderhoud en verzekering van betalen. De rest keren we uit aan de eigenaren. Ook krijgen ze voor de hoeveelheid stroom die hun panelen opwekken korting op hun energierekening. Dat levert een mooi rendement op. DELTA levert deze stroom in het product DELTA Puur Zeeuws Groen weer aan zijn klanten. Zo blijft de stroom die wij opwekken in Zeeland. Ook dat geeft een goed gevoel.”

Nieuwe projecten

Momenteel is het initiatief druk bezig om twee nieuwe projecten rond te krijgen. “Die projecten vallen onder de nieuwe regeling, waar klanten de korting op hun energierekening krijgen vanuit een subsidiepotje in plaats van hun energieleverancier. Dat scheelt veel administratief werk. Ook mogen leden onder de nieuwe regeling hun certificaten behouden als ze verhuizen uit de postcode.”

“Als ik op de fiets stap, verbaas ik mij over de hoeveelheid beschikbare daken die de hele dag zon vangen, maar waar niets mee gebeurt. Het installeren van zonnepanelen op die daken lijkt me een betere oplossing dan weilanden vol te leggen. Maar uiteindelijk gaat het erom dat we duidelijk maken aan mensen dat ook een paar zonnepanelen kopen echt het verschil kan uitmaken in de energietransitie: iedere stap telt, hoe klein die ook is.

Als ik op de fiets stap, verbaas ik mij over de hoeveelheid beschikbare daken die de hele dag zon vangen, maar waar niets mee gebeurt.
Klaas van der Woude
Voorzitter Puur Zon Goes

DELTA Puur Zeeuws Groen

100% groene stroom die volledig in Zeeland is opgewekt, dat is DELTA Puur Zeeuws Groen. Opgewekt met juist dat wat Zeeland zo mooi maakt: de wind én de zon. Groene stroom van om de hoek dus!