Een Tiny Forest: natuur naast je voordeur

Wie DELTA MixGroen Gas heeft, levert automatisch een bijdrage aan de Zeeuwse natuur. Die bijdrage bestaat uit vijf euro per 1.000 kuub gas. Om te zorgen dat dat geld ook daadwerkelijk ten goede komt aan de Zeeuwse natuur werkt DELTA samen met vier belangrijke Zeeuwse natuurorganisaties. Één daarvan is IVN Natuureducatie. Het project van IVN Natuureducatie dat DELTA ondersteunt met de bijdrage uit DELTA MixGroen Gas is de ontwikkeling van Tiny Forests.

 Een Tiny Forest is een dichtbegroeid, inheems bos ter grootte van een tennisbaan. Dit bos is niet alleen een prettige plek voor vlinders, vogels, bijen en kleine zoogdieren, maar ook voor mensen. Kinderen leren in het buitenlokaal over de Nederlandse natuur en buurtbewoners ontmoeten elkaar op een prettige en gezonde plek. De effecten van een Tiny Forest op een rijtje:

  • Een Tiny Forest stimuleert biodiversiteit: het bos van 200 m2 bestaat uit veel verschillende soorten bomen. Deze bomen trekken weer insecten en vogels aan.
  • Het bos brengt natuurbeleving dichterbij. De afstand tussen mens en natuur is groter dan ooit. Een Tiny Forest voor de deur prikkelt de nieuwsgierigheid en geeft mensen de kans om de natuur in de eigen leefomgeving te ontdekken en daarover te leren.
  • De aanleg van Tiny Forests vergroot de waterbergingscapaciteitverbetert de luchtkwaliteit, en gaat hittestress tegen.
  • Tot slot heeft een bos een positief effect op de gezondheid: meer natuur in de buurt kan zorgen voor minder stress en stressgerelateerde klachten.

India en Japan

Tiny Forest is een concept dat bedacht is door de Indiase ingenieur Shubhendu Sharma (CEO Afforestt). Hij baseerde zich weer op de bosbouwmethode van de Japanse bomenexpert Akira Miyawaki. Dr. Miyawaki ontwikkelde in de zeventiger jaren een methode om natuurlijke, inheemse bossen te herstellen. Hij legde ruim 1.700 bossen aan, waarvan 96,7% zich binnen tien jaar tot een veerkrachtig ecosysteem ontwikkelden. Shubhendu Sharma raakte geïnspireerd door Miyawaki’s aanpak en vertaalde de werkwijze naar een stadsomgeving.

In Nederland

Al vanaf de aanplant van het eerste Tiny Forest in Zaandam zijn de minibosjes mateloos populair. In heel Nederland en ook over de grens plopten allerlei ‘Tiny Forest’-initiatieven op. Sommige van deze initiatieven weken wel erg veel af van het gedachtengoed van Sharma en Miyawaki. In overleg besloten IVN en Sharma om van Tiny Forest een Registered Trademark ® te maken. Op deze manier zorgen we dat bosjes die de naam Tiny Forest dragen aansluiten bij het gedachtengoed van Sharma en Miyawaki en bovendien een sociale aanpak voor buurt en school hebben.

In Zeeland

Door heel Nederland zijn inmiddels tientallen Tiny Forests gerealiseerd. In Zeeland zijn er inmiddels zeven aangeplant, maar de bedoeling is dat er daar nog aardig wat bij gaan komen. DELTA wil daar met de bijdrage uit DELTA MixGroen Gas een extra impuls aan geven. Op de website van IVN Natuureducatie ontdek je waarin Zeeland en de rest van Nederland al Tiny Forests zijn gerealiseerd. Bekijk waar de minibossen liggen.

Over IVN Natuureducatie

IVN Natuureducatie werkt aan een (be)leefwereld waarin contact tussen mens en natuur vanzelfsprekend is. Door verstedelijking, digitalisering en ons drukke bestaan is de kloof tussen mens en natuur groter dan ooit. Een Tiny Forest in de buurt verkleint de kloof tussen mens en natuur en brengt ook buurtbewoners dichter bij elkaar.

DELTA MixGroen Gas

100% groene stroom krijg je bij DELTA Energie altijd. Als het om gas gaat kan je bovendien kiezen voor DELTA MixGroen Gas. Dat is een mix van 2% groen gas en 98% CO2-gecompenseerd aardgas. Daarmee draag je ook nog eens bij aan belangrijke Zeeuwse natuurprojecten en planten we voor ieder nieuw contract een boom.