Een huis uit 1965 duurzaam renoveren | Pascal de Maat

Pascal de Maat (55) uit Hoek houdt van klussen. En dat komt goed uit, want hij is nu al een tijdje bezig om zijn huis te renoveren. Dat betekent veel denken, plannen, slopen, opmeten en bouwen. Werk aan de winkel dus, maar wel met een prachtig huis als resultaat dat klaar is voor de toekomst. Zeker met het supermoderne indaksysteem waar de zonnepanelen straks in komen te liggen.

Speciaal indaksysteem

“Het huis dat we hebben gekocht is gebouwd in 1965 volgens de normen van toen,” vertelt Pascal. “Erg bar en boos qua isolatie dus. We hebben het hele huis gestript, de gasleiding eruit gehaald en zijn vervolgens stap voor stap opnieuw gaan isoleren, aanleggen en renoveren. De volgende stap is het installeren van een warmtepomp, daarna volgen 22 zonnepanelen die met het speciale indaksysteem direct op het dakbeschot komen te liggen in plaats van op de pannen. Hopelijk spelen we daarmee quitte, maar de inductiekookplaat, elektrische oven en warmtepomp zullen redelijk wat energie vragen.”

Stroom uit Zeeland

Zo veel mogelijk energie zelf opwekken, dat is dus het doel. De rest komt via DELTA Puur Zeeuws Groen gewoon uit Zeeland. “Het was de meest vanzelfsprekende keuze. Ik woon al mijn hele leven in Zeeland, dus vind het belangrijk om zoveel mogelijk te kiezen voor producten van dichtbij. En in een huis dat zo gericht is op duurzaamheid, ga je natuurlijk geen grijze stroom gebruiken.”

Duurzame terminal

Dat duurzame denken beperkt zich niet alleen tot Pascals woning. Op zijn werk bij Kelvin Terminals werkte hij twee jaar aan het bouwen van een nieuwe terminal. En ook daar vond hij het belangrijk om duurzaam aan het werk te gaan. “De dieselgestookte cv werd omgeruild voor zuinige warmtepompen. We hebben meer dan honderd zonnepanelen geïnstalleerd en gebruiken led-verlichting om het energiegebruik terug te brengen. Het doel is om volledig CO2-neutraal te zijn en zelf de energie op te wekken om de bedrijfsvoering mee uit te voeren.”

En de toekomst? Die ziet Pascal rooskleurig in. “Ik verwacht echt niet dat er in Zeeland auto’s zullen rondzweven. Ik hoop dat we in de toekomst nog meer zonnepanelen en windmolens gebruiken. Daar zit volgens mij de oplossing. Laat ze dus vooral maar lekker in zee bouwen: daar ligt de wind immers voor het oprapen.”

“In een huis dat gericht is op duurzaamheid, ga je geen grijze stroom gebruiken.”

DELTA Puur Zeeuws Groen

100% groene stroom die volledig in Zeeland is opgewekt, dat is DELTA Puur Zeeuws Groen. Opgewekt met juist dat wat Zeeland zo mooi maakt: de wind én de zon. Groene stroom van om de hoek dus!