De makers van DELTA Puur Zeeuws Groen | Zeilmakerij van der Sneppen

Zeil nodig? Dan moet je in Zeeland bij zeilmakerij Van der Sneppen in Terneuzen zijn. Sinds 1861 maakt het familiebedrijf zeilen in allerlei soorten en maten, bijvoorbeeld voor transport en de tuin, maar ook voor de watersport. Toen een paar jaar geleden een nieuwe loods gebouwd werd, wist toenmalig directeur Adri Scheele dat er zonnepanelen op het dak moesten komen. Nu wekken ruim 400 panelen groene stroom op voor het bedrijf, maar ook voor talloze Zeeuwse huishoudens.

Een groen hart

Adri Scheele heeft een groen hart. Hij reed als een van de eersten in een hybride auto en legde zeven jaar geleden tweeëntwintig zonnepanelen op het dak van zijn huis. “Het is heerlijk om een auto thuis op te laden en er daarna mee te rijden zonder schadelijke gassen uit te stoten. Toen ik in 2013 investeerde in zonnepanelen, vonden mensen dat erg veel geld. Diezelfde mensen kopen wel een auto van tienduizenden euro’s die alleen maar minder waard wordt, terwijl ik inmiddels bijna zelf veertigduizend kWh heb opgewekt en mijn investering al heb terugverdiend. Een makkelijke rekensom.”

Zonnepanelen op het dak

Adri hield er bij de bouw van het nieuwe bedrijfspand rekening mee dat er zonnepanelen op het dak moesten komen. Hij liet 150 zonnepanelen installeren die het bedrijf ongeveer 32.500 kWh per jaar opleveren. Maar er was nog veel ongebruikte ruimte over: “Ik ben op zoek gegaan naar mogelijkheden om ook die ruimte duurzaam te gebruiken. Ik kwam uit bij een energiecoöperatie die wordt gevormd door mensen die zelf geen zonnepanelen kwijt kunnen, maar wel willen investeren in het maken van groene stroom. Samen met die energiecoöperatie hebben we nog eens 268 zonnepanelen, eigendom van de leden van de coöperatie, op ons dak gelegd.”

Verduurzaming van omgeving

De opgewekte groene stroom van die zonnepanelen wordt verkocht aan DELTA en komt zo terecht in Zeeuwse huishoudens en bedrijven. Leden van de coöperatie verdienen hun investering terug door de opbrengsten van de groene stroom en de korting op de energiebelasting. “Ik vind het belangrijk dat wij als bedrijf deelnemen aan de verduurzaming van de omgeving. Het dak ligt er toch, waarom zou je dat dan niet beschikbaar stellen voor de gemeenschap?”

Naast zonnepanelen wordt er op de zeilmakerij ook op andere manieren gelet op energiebesparing. “Er is led-verlichting en de boel is heel goed geïsoleerd. ‘s Nachts gaat de verwarming uit. We merken aan de gasrekening dat het nieuwe pand door deze maatregelen 75 procent minder gas nodig heeft dan het oude pand, terwijl het veel groter is. En dat is dus niet alleen goed voor het milieu en vermindering van de CO2-uitstoot, maar ook voor de rekening.”

“Ik vind het belangrijk dat wij als bedrijf deelnemen aan de verduurzaming van de omgeving."

DELTA Puur Zeeuws Groen

100% groene stroom die volledig in Zeeland is opgewekt, dat is DELTA Puur Zeeuws Groen. Opgewekt met juist dat wat Zeeland zo mooi maakt: de wind én de zon. Groene stroom van om de hoek dus!