Tweede Zeeuwse getijdencentrale levert Zeeuwse groene stroom

De eerste van de 75 locaties die op dit moment groene stroom opwekken voor DELTA Puur Zeeuws Groen, 100% groene stroom uit Zeeland, was de getijdencentrale in de Oosterscheldekering. Nog steeds komt alle stroom die daarmee wordt opgewekt bij DELTA terecht. Maar sinds kort is daar een tweede opweklocatie voor getijdenstroom bijgekomen. Pionier Reinier Rijke van het Zeeuwse bedrijf Water2Energy vertelt over zijn bijzondere getijdenturbine bij het sluizencomplex in Vlissingen.

Voorspelbaar

Onder invloed van eb en vloed stromen elke dag grote hoeveelheden water de Zeeuwse Delta in en uit. Door rotorbladen, verbonden met een turbine in het stromende water te hangen, gaat de getijdenturbine in Vlissingen draaien en wekt deze stroom op. Het mooie van de getijden is dat je er bijna de hele dag door stroom mee op kunt wekken. Daardoor is deze vorm van groene stroom beter voorspelbaar dan zonne- of windenergie.

Subsidie

De getijdenturbine van het bedrijf Water2Energye van Reinier Rijke is geplaatst in de doorlaat naast de sluizen tussen de Westerschelde en het Kanaal door Walcheren. Tussen het NS-station en het Eiland in Vlissingen. Dit project kwam tot stand dankzij Europese subsidie van het project Interreg 2 Zeeën Encore (ENergizing COastal REgions) en een flinke bijdrage van de provincie Zeeland. Het bedrijf uit Kapelle voert het komende jaar een proef uit met deze getijdenturbine die genoeg stroom kan produceren voor tachtig huishoudens óf het hele sluizencomplex. De opgewekte stroom die niet direct door het sluizencomplex verbruikt wordt, wordt geleverd aan DELTA Energie.

Twintig uur per dag energie

“Voor de sluizen is dit een heel aantrekkelijke vorm van energie opwekken” vertelt Rijke. “Het is mooi dat we het spel met water kunnen gebruiken voor energievoorziening. Omdat getijdenstroom altijd beschikbaar is, kunnen we met deze turbine onder ideale omstandigheden meer dan twintig uur per dag energie opwekken. Zo is het een prachtige aanvulling op andere duurzame energiebronnen.”

Visveilig

De turbine is eind 2021 geplaatst en moet in 2022 zijn kracht bewijzen. “Dit jaar gaan we testen op prestaties, veiligheid en betrouwbaarheid. Wat we al zeker weten, is dat de turbine visveilig is. De bladen staan ver uit elkaar en het toerental is laag, zodat de vissen er doorheen kunnen zwemmen. Een beveiligingsrek aan beide kanten voorkomt dat er zeehonden of bruinvissen in komen.”

Leven met water

Wanneer is de proef geslaagd? “We moeten genoeg energie kunnen opwekken, maar we moeten ook laten zien dat we een betrouwbaar product hebben dat langere tijd kan werken zonder dat er steeds reparaties nodig zijn. Het is een zeer solide, zwaar geconstrueerde turbine, dus daar ben ik wel optimistisch over.”

De lokale waterstromen bepalen ook of de combinatie tussen doorlaat en turbine goed werkt. “Omdat de getijden zich dagelijks herhalen en we nog een heel jaar hebben voor (kleine) verbeteringen, weten we na een jaar zeker of alles goed werkt, maar ik heb er alle vertrouwen in.” Water2Energy is een kleinschaliger bedrijf dat rustig, nuchter en stap voor stap tot dit resultaat is gekomen. “Het helpt ook erg dat de provincie Zeeland positief blijft over getijdenenergie en de sluismeesters ons ter wille zijn. Het past bij Zeeland: we leven en worstelen met het water. En het is mooi dat een deel van de stroom bij klanten van het Zeeuwse DELTA terecht komt.”

Update 1 januari 2024: Het proefproject is inmiddels afgelopen en de getijdencentrale in Vlissingen is ontmanteld. Vanaf 1 januari 2024 maakt ook de getijdencentrale in de Oosterscheldekering geen deel meer uit van DELTA Puur Zeeuws Groen. Eigenaar Tocardo heeft dat project beëindigd. Vanaf 1 januari 2024 bestaat DELTA Puur Zeeuws Groen uitsluitend uit 100% groene stroom die wordt opgewekt met behulp van de wind en de zon.

DELTA Puur Zeeuws Groen

100% groene stroom die volledig in Zeeland is opgewekt, dat is DELTA Puur Zeeuws Groen. Opgewekt met juist dat wat Zeeland zo mooi maakt: de wind én de zon. Groene stroom van om de hoek dus!