De makers van DELTA Puur Zeeuws Groen | Wasserij Zeelandia

Badlinnen, beddengoed, tafelkleden of theedoeken: wat er ook gewassen moet worden, Zeelandia Wasserij in Eede weet hoe het weer schoon in de kast belandt. De wasserij is al sinds 1956 een begrip in Zeeland. Edwin van Wezel staat al ruim 20 jaar aan het roer. En hij is flink aan het moderniseren; want het enorme dak van zijn bedrijfspand ligt vol met zonnepanelen die zijn wasserij van energie voorzien.

Honderdduizend kilo wasgoed

“Toen ik het bedrijf 21 jaar geleden overnam, was het allemaal heel kleinschalig,” vertelt eigenaar Edwin van Wezel. “Toen zaten ze op zo’n drieduizend kilo wasgoed in de week, momenteel ligt dat getal rond de honderdduizend. We hebben veel in het wasproces geautomatiseerd: vullen, persen, centrifugeren, drogen en vouwen wordt allemaal gedaan door machines.”

Edwin vond duurzaam ondernemen al een tijd een belangrijk thema, en merkte dat steeds meer klanten een inzicht wilden krijgen in hun ecologische voetafdruk, en hem vroegen hoeveel hun wasgoed het milieu belastte. “Dat was dus een belangrijke reden om bij de verhuizing naar ons nieuwe bedrijfspand groen te denken. De aanleg van zonnepanelen is daar een resultaat van.”

Een dak van 800m2

En nu ligt het dak van 1600 vierkante meter voor de helft vol zonnepanelen, recht op het zuiden. Dat levert per jaar zo’n honderdduizend kWh op. “We verbruiken per jaar ongeveer 250.000 kWh, dus we zijn bijna voor de helft zelfvoorzienend,” zegt Edwin. “We hebben wel het dak moeten verstevigen, maar omdat we flink besparen op de energierekening hebben we de investering binnen een paar jaar terugverdiend. En alle stroom die we zelf niet gebruiken, koopt DELTA in. Zij leveren die groene stroom in DELTA Puur Zeeuws Groen aan hun Zeeuwse klanten, ook hier in de buurt dus.”

Water hergebruiken

Naast zonnepanelen zijn er in de wasserij veel andere slimme oplossingen te vinden die het stroomverbruik terugdringen. “We gebruiken machines met motoren die minder stroom gebruiken en hebben ledlampen geïnstalleerd. Veel wasserijen gebruiken voor het strijken stoom die in een ketel wordt opgewekt op een andere plek in het pand. Dan verlies je veel warmte in de leidingen: omdat wij direct onder de strijkrol een brander gebruiken, hebben we geen warmteverlies. Dat scheelt flink op het energieverbruik.”

“Thuis gebruik je gemiddeld zo’n 24 liter water per kilogram wasgoed. Wij zitten op vier liter omdat we water na het persen opvangen en hergebruiken voor de voorwas van een nieuwe lading. Dat scheelt ook in het gebruik van chemicaliën, wat ook weer goed is voor het milieu. Als je erover nadenkt, is dat eigenlijk allemaal heel logisch: want waarom zou je al dat bruikbare water weg laten spoelen in de afvoer?”

"Het feit dat onze klanten meer inzicht wilden in onze ecologische voetafdruk was een belangrijke reden om bij de bouw van een nieuw bedrijfspand duurzaamheid centraal te stellen."

DELTA Puur Zeeuws Groen

100% groene stroom die volledig in Zeeland is opgewekt, dat is DELTA Puur Zeeuws Groen. Opgewekt met juist dat wat Zeeland zo mooi maakt: de wind én de zon. Groene stroom van om de hoek dus!