De makers van DELTA Puur Zeeuws Groen | VVE Duinhof

Aan de Boulevard de Wielingen te Cadzand-Bad staan sinds 2012 zes appartementsgebouwen met in totaal 131 appartementen. En dat zijn geen saaie, grijze flats, maar fraaie, luxe strandresidenties met uitzicht op de duinen en de zee. Sommige bewoners genieten daar het hele jaar, anderen verhuren hun woning soms aan toeristen. En terwijl mensen zonnebaden op hun balkon of op het strand, wordt er op het dak zonne-energie opgewekt die talloze huishoudens in Zeeland van groene stroom voorziet.

De zon is aan het werk

Wie met zijn auto de parkeergarage van het appartementencomplex binnenrijdt, ziet op een groot display meteen hoeveel Kilowatt groene stroom op die dag is opgewekt. “Zo zien mensen dat er iets gebeurt op het dak en dat de zon aan het werk is,” vertelt voormalig VvE-bestuurslid John Heijsters trots. “Door het schijndak zie je vanaf de straat namelijk niet dat op het platte dak honderden zonnepanelen liggen.”

Het dak als opweklocatie

Het was één van de redenen waarom het dak zo geschikt was als opweklocatie voor groene stroom. “Je ziet er niets van en er was boven ontzettend veel ongebruikte ruimte. Zo’n twee jaar geleden kwamen we daarom met de VvE op het idee om een energiecoöperatie te beginnen en zonnepanelen te installeren. Alle groene stroom die hier wordt opgewekt leveren we aan DELTA Puur Zeeuws Groen en zo komt deze groene stroom weer terug bij bewoners in de omgeving.

De bewoners van het appartementencomplex zijn via de energiecoöperatie deeleigenaar van de zonnepanelen. “We hadden voldoende geld in het reservefonds van de VvE om daarmee de zonnepanelen te financieren. We storten de opbrengst van de verkochte stroom terug in het reservefonds. Zo hebben we de investering in 15 jaar terugverdiend met een veel hoger rendement dan een spaarrekening.”

Korting op de energiebelasting

De bewoners van De Duinhof krijgen door hun deelname flink wat korting op hun energiebelasting op basis van een verdeelsleutel. “Maar rendement en besparing zijn zeker niet de belangrijkste redenen waarom we dit gedaan hebben. Alleen met geld krijg je mensen niet over de streep: het ging vooral om duurzaamheid en de uitstraling van het complex. De bewoners, eigenaren en huismeester waren erg enthousiast dat mensen in de omgeving gebruikmaken van onze stroom. We wekken groene stroom op daar waar het ook weer wordt gebruikt. Dat vinden mensen belangrijk.”

“In mijn eigen huis heb ik ook zonnepanelen op het dak. Ik denk dat iedereen op zijn manier een steentje bij kan dragen aan het terugdringen van CO2-uitstoot. Ik ga altijd met veel plezier naar Zeeland om van de prachtige natuur te genieten, en ik wil dat de volgende generatie dat ook zonder problemen kan doen. Dat lijkt me meer dan logisch.”

"Alleen met geld krijg je mensen niet over de streep: het ging vooral om duurzaamheid en de uitstraling van het complex."

DELTA Puur Zeeuws Groen

100% groene stroom die volledig in Zeeland is opgewekt, dat is DELTA Puur Zeeuws Groen. Opgewekt met juist dat wat Zeeland zo mooi maakt: de wind én de zon. Groene stroom van om de hoek dus!