De makers van DELTA Puur Zeeuws Groen | Vakantiepark de Meerpaal

Omgeven door duin, strand en bos in het mooie Zoutelande ligt vakantiepark De Meerpaal. Strijk er gerust neer met je tentje om lekker te kamperen, of verblijf in een van de chalets of vakantiehuizen als je toe bent aan meer luxe. Eigenaar René Melis liet onlangs een zonnepark aanleggen om groene energie op te wekken. En dat is een groot succes.

Drie generaties 

“De Meerpaal is opgericht door mijn ouders,” vertelt René. “Het begon als een kleine camping, maar sinds ik het bedrijf 35 jaar geleden met mijn vrouw overnam, is het uitgegroeid tot een groot vakantiepark met kampeerplaatsen, hotelkamers, chalets, vakantiehuizen, twee restaurants, een wellness-center en twee grote speeltuinen. Onze kinderen werken ook al een tijdje mee, en we zijn nu bezig met de overdracht. De derde generatie staat dus in de startblokken om dit bijzondere plekje in Zoutelande nog bijzonderder te maken.”

Commercieel groen

Toen er een paar jaar geleden een overdekte parkeergarage werd gebouwd, wist René meteen dat er zonnepanelen op het dak moesten komen. “Eigenlijk was de parkeerplaats een excuus om een dak te maken waar flink wat zonnepanelen op konden worden geplaatst. Nu hebben we sinds vorig jaar mei met 430 zonnepanelen 123.000 kilowatt opgewekt. Daarvan verkopen we een deel aan DELTA, zodat men in de omgeving groene energie kan gebruiken die om de hoek is opgewekt. En dat levert natuurlijk geld op, zodat wij de investering terugverdienen. We geloven in commercieel groen: investeren in duurzaamheid op een manier die rendabel is op lange termijn.

Zonneboilers en bio-propaangas

Er zijn op het vakantiepark genoeg andere slimme maatregelen genomen om te besparen op energie. “We hebben onze CO2-uitstoot enorm teruggedrongen door het hoofdgebouw volledig gasloos te maken. Zo verwarmen we het water met zonneboilers, gebruiken we aardwarmte voor de verwarming en hergebruiken we warme lucht door de WTW-installatie. In de chalets en op de hotelkamers gebruiken we bio-propaangas, wat de CO2-uitstoot flink reduceert.”

“Ik vind het belangrijk om te investeren in de toekomst en merk dat steeds meer toeristen duurzaamheid belangrijk vinden als ze op vakantie gaan. Ze reageren daarom vaak positief op ons duurzame ondernemerschap. Ik denk dat men in de toekomst alleen nog maar kritischer zal zijn en meer verwachten. In ieder geval zijn we goed op weg om voor 2030 helemaal energieneutraal te zijn. En daar zijn we trots op.”

“Eigenlijk was de parkeerplaats een excuus om een dak te maken waar flink wat zonnepanelen op konden worden geplaatst."

DELTA Puur Zeeuws Groen

100% groene stroom die volledig in Zeeland is opgewekt, dat is DELTA Puur Zeeuws Groen. Opgewekt met juist dat wat Zeeland zo mooi maakt: de wind én de zon. Groene stroom van om de hoek dus!