De makers van DELTA Puur Zeeuws Groen | De Baar Touringcars

In 1929 bracht de overgrootopa van Paul de Baar nog een handjevol passagiers van Goes naar Wemeldinge in een omgebouwde T-Ford. Nu, bijna honderd jaar later, vervoert De Baar touringcars ieder jaar duizenden mensen naar de mooiste plekjes in Europa. Of gewoon van A naar B als dat nodig is. Een echt familiebedrijf dus, dat flink met de tijd is meegegaan. Want op het dak van het bedrijfspand liggen honderden zonnepanelen die groene stroom opwekken voor DELTA Puur Zeeuws Groen.

Familiebedrijf

“Mijn overgrootouders begonnen de zaak in 1926,” vertelt huidig eigenaar Paul de Baar. “Nu ben ik de derde generatie De Baar die hier aan het roer staat. We hebben inmiddels 36 wagens: 34 touringcars en twee kleine bussen. Daarmee rijden we van Athene tot het puntje van Noorwegen om vakantiegangers te vervoeren. Hier in Zeeland werken we vooral voor verenigingen, scholen en andere groepen mensen die er een dagje op uit willen gaan.”

Een groot, plat dak

“We hadden op het dak van onze garage al een stuk of veertig panelen liggen die we voor de energiebehoefte in onze werkplaats gebruiken, maar we deden verder niets met dat grote, platte dak. Ik kende genoeg mensen uit omliggende dorpen die ook graag duurzame stroom wilden opwekken, maar daar helaas niet het geschikte dak voor hadden. We hebben toen ons dak beschikbaar gesteld voor 240 extra zonnepanelen die eigendom zijn van een energiecoöperatie. Dat doen we voor onze omgeving en de gemeenschap. En het is natuurlijk ook een goede investering, want over 15 jaar worden de zonnepanelen eigendom van ons bedrijf.”

Lokale verduurzaming

Omdat De Baar ervoor koos om zijn dak beschikbaar te stellen, konden veel mensen uit de directe omgeving toch investeren in zonnepanelen en van de opbrengst ervan profiteren. “Het voelt goed om onderdeel te zijn van een initiatief dat lokale verduurzaming aanmoedigt en faciliteert. Het is hier ontzettend mooi in Zeeland, en volgende generaties moeten daar ook van kunnen genieten. Met CO2-reductie en groene stroom dragen we daar ons steentje aan bij.

Reductie van CO2-uitstoot

De touringcars van het bedrijf zijn zo milieuvriendelijk mogelijk. De Baar: “Onze bussen zijn zuinig, verbruiken weinig brandstof en hebben dus relatief een lage uitstoot. Vergeleken met twintig jaar geleden hebben we onze CO2-uitstoot met 98% gereduceerd. Bovendien is het altijd beter om met de bus te gaan dan allemaal de auto te pakken.”

Een elektrische touringcar ziet De Baar op dit moment nog niet zitten. “Het bereik is simpelweg niet groot genoeg: met een maximum van tweehonderd kilometer kan je niet eens naar de Efteling en terug. Maar we zijn hoopvol over de toekomst: misschien rijden we over vijftien jaar wel in waterstofauto’s die we met onze eigen zonnepanelen opladen.” Dan, lachend: “En dat kost ons dan geen cent.”.

Vergeleken met twintig jaar geleden hebben we onze CO2-uitstoot met 98% gereduceerd.
Paul de Baar
De Baar touringcars

DELTA Puur Zeeuws Groen

100% groene stroom die volledig in Zeeland is opgewekt, dat is DELTA Puur Zeeuws Groen. Opgewekt met juist dat wat Zeeland zo mooi maakt: de wind én de zon. Groene stroom van om de hoek dus!