De makers van DELTA Puur Zeeuws Groen | PWG Veiligheidskleding

PWG is ontwikkelaar, fabrikant en leverancier van veiligheidskleding. Met deze hoogwaardige werkkleding kunnen brandweerlieden, wegwerkers en andere mensen met een gevaarlijk beroep veilig en beschermd hun werk doen. Het familiebedrijf uit Goes is ruim 100 jaar geleden opgericht, en sinds 1992 volledig in de handen van de familie Westveer. Inmiddels staat Angelique Westveer samen met haar broer Marcel aan het roer van het bedrijf. En zij kiezen voor een groene, duurzame koers.

396 zonnepanelen op het dak

In 2010 besloot Angelique samen met haar broer om hun focus op maatschappelijk verantwoord ondernemen te vergroten. “We hebben in 2011 het hele pand voorzien van led-verlichting, in de jaren erna hebben we elektrische auto’s aangeschaft en zijn we lid geworden van het Convenant Duurzame Kleding en Textiel geïnitieerd door de SER,” vertelt Angelique.

“Ook wilden we graag zelf energie opwekken met zonnepanelen. Dat is gelukt: sinds eind mei 2020 liggen er 396 zonnepanelen op ons dak. Die zonnepanelen zijn aangesloten op de eveneens splinternieuwe warmtepompen die ons pand grotendeels verwarmen. Die reduceren ons gasverbruik enorm maar verbruiken veel stroom. Je zet alleen écht duurzame stappen als je die stroom ook zelf produceert. En als je toch een groot plat dak hebt, waarom zou je daar dan niet optimaal gebruik van maken?”

Stroom opwekken voor DELTA Puur Zeeuws Groen

De zonnepanelen hebben in nog geen vijf maanden tijd ruim 60.000 kWh opgewekt. “We verbruiken jaarlijks 110.000 kWh, we gaan dus jaarlijks meer stroom opwekken dan we nodig hebben. Dat maakt onze CO2-voetafdruk een stuk kleiner, en onze energierekening lager. De groene stroom die we zelf opwekken maar niet zelf verbruiken (bijvoorbeeld in een zonnig weekend als er niet gewerkt wordt) gaat naar DELTA. Klanten die DELTA Puur Zeeuws Groen afnemen krijgen zo groene stroom waarvan het 100% bewijsbaar is dat die ook echt in Zeeland is opgewekt.”

Duurzaam productieproces

Ook bij het produceren van de veiligheidskleding is duurzaamheid belangrijk. PWG voert het Fair Trade Max Havelaar-certificaat, en maakt waar mogelijk kleding met biologisch katoen en polyester van gerecyclede petflessen. Angelique: “Bio-katoen wordt verbouwd op een manier die significant minder impact heeft op het milieu. Geen chemicaliën en bestrijdingsmiddelen dus, wat veel beter is voor de natuur, mens en dier.”

Werken aan een groene toekomst

“Ook doen we veel aan recycling. Een voorbeeld hiervan is kleding van een klant die niet meer gebruikt wordt maar nog in prima staat is. Die kleding doneren we na een wasbeurt en logo-verwijdering aan de Voedselbank. En van reststoffen en kleding die niet meer gedragen wordt, maken we tassen. Niet alleen voor onszelf, maar ook voor onze klanten. Het zijn allemaal vrij eenvoudige manieren om ons steentje bij te dragen aan een groene toekomst. Zo kunnen de generaties na ons ook fatsoenlijk leven, en genieten van al het moois wat de wereld te bieden heeft.”

We wilden graag zelf energie opwekken met zonnepanelen. Dat is gelukt: er liggen nu 396 zonnepanelen op ons dak, die aangesloten zijn op duurzame warmtepompen.
Angelique Westveer
Marketing Directeur PWG Veiligheidskleding