De makers van DELTA Puur Zeeuws Groen | Mondia Scholengroep

Marnix Israël is hoofd facilitaire zaken bij de Mondia scholengroep (Nehalennia SSG en Scheldemond College). Al vier jaar zorgt hij dat alles op de locaties in Vlissingen en Middelburg op rolletjes loopt. En daar horen ook zonnepanelen bij. Want het geld dat daarmee wordt bespaard, kan worden geïnvesteerd in nog beter onderwijs.

 1460 zonnepanelen

Momenteel liggen er maar liefst 1460 zonnepanelen op de daken van de verschillende schoolgebouwen. “We zijn in 2018 met 500 panelen begonnen op het dak van het Scheldemond College in Vlissingen,” vertelt Israël. “De meeste scholen beginnen als het om verduurzamen gaat kleinschaliger, bijvoorbeeld met het aanbrengen van led-verlichting en bewegingssensoren. Wij zijn toen ook gestart met ledverlichting en een gasloze keuken, maar door een SDE-subsidie konden wij het ook meteen groter aanpakken.”

De smaak te pakken

Logisch dus dat een jaar later op de twee locaties van het Nehalennia in Middelburg nog eens 640 zonnepanelen werden geplaatst. “Datzelfde jaar zijn ook 320 zonnepanelen geplaatst op het vernieuwde dak van een ander gebouw van het Scheldemond in Vlissingen. In 2020 zijn we bovendien op alle locaties overgestapt op ledverlichting en bewegingssensoren. En op twee locaties staan ook al twee laadpalen voor elektrische auto’s.”

Zelfvoorzienend in energievraag

Al die investeringen in groene energie zijn niet alleen goed voor het milieu, maar levert de scholengroep ook geld op. “We zijn een stuk zelfvoorzienender geworden in onze energievraag,” zegt Israël trots. “Op basis van de gegevens tot en met 31 december 2019 hebben we sinds 2017 bijna 30% minder stroom afgenomen van het net, en 265.000 kWh teruggeleverd aan DELTA Puur Zeeuws Groen. Het geld dat onze zonnepanelen oplevert, investeren we in onze gebouwen en in onderwijs.”

Profielwerkstuk over duurzaamheid

En al die goede zaken gaan niet bepaald onopgemerkt. “In ieder gebouw hangt een groot scherm met actuele cijfers over de energie die wordt opgewekt. Dat vinden docenten, ouders en leerlingen erg interessant. Het leuke is dat steeds meer leerlingen hun profielwerkstuk maken over zonne-energie en dan even bij me langskomen met een paar vragen. Ook onder leerlingen leeft dus het thema groene energie, en wat je kunt doen om duurzamer te leven. Dat lijkt me een goede ontwikkeling.”

"Ook onder leerlingen leeft het thema groene energie, en wat je kunt doen om duurzamer te leven. Dat lijkt me een goede ontwikkeling.”

DELTA Puur Zeeuws Groen

100% groene stroom die volledig in Zeeland is opgewekt, dat is DELTA Puur Zeeuws Groen. Opgewekt met juist dat wat Zeeland zo mooi maakt: de wind én de zon. Groene stroom van om de hoek dus!