De makers van DELTA Puur Zeeuws Groen | Drankengroothandel Pluym

Dorstlessend biertje op een terras in Vlissingen? Of een goed glas wijn in een restaurant in Sluis? Grote kans dat het brouwsel in je glas een paar dagen eerder nog door drankengroothandel Pluym werd afgeleverd. Want Pluym is al bijna zestig jaar een begrip in de Zeeuwse horeca. En naast het leveren van de lekkerste drankjes, wekt het bedrijf sinds een paar jaar ook groene stroom op voor Zeeuwse huishoudens. Gewoon, met een dak vol zonnepanelen.

Een naam waar je op kan bouwen

Mede-directeur Loek de Kerf is trots als hij vertelt over de geschiedenis van zijn bedrijf. In 1989 neemt hij samen met goede vriend Joop de Vliegere de drankgroothandel van de familie Pluym uit Sint Jansteen over. Die hadden een goede reputatie, dus de naam bleef gewoon hetzelfde. Nu leveren ze drank in heel Zeeland,  en groeit het bedrijf nog steeds.

 360 zonnepanelen

“Mijn dochter is veel bezig met het milieu en haar enthousiasme werkt aanstekelijk,” vertelt Loek. “We hebben thuis zonnecollectoren die zijn aangesloten op een warmwaterboiler. Zo is ons mooie huis in de polder bijna helemaal zelfvoorzienend.”

“Ik merkte dat veel mensen in de omgeving ook graag zonnepanelen wilden aanschaffen, maar daar niet het geschikte dak voor hadden. Toen de gemeente Hulst een oproep deed aan bedrijven om zich te melden voor een energiecoöperatie in oprichting, hoefden we daar niet lang over na te denken. We hebben gelijk naar de mogelijkheid gekeken om het dak van ons magazijn beschikbaar te stellen. Dat lag er toch maar, ongebruikt. De constructie bleek na een inspectie sterk genoeg om 360 zonnepanelen op te leggen.”

Stroom voor de gemeenschap

Een leeg dak omgetoverd tot opweklocatie voor groene stroom waar talloze Zeeuwse huishoudens gebruik van kunnen maken? Daar mag best op geproost worden. “We vinden het bijzonder dat we op deze manier groene stroom kunnen opwekken voor onze gemeenschap. Er is een energiecoöperatie opgericht met leden die investeren in de aanleg, het onderhoud en verzekering. Die investering verdienen de leden snel terug door de opbrengst van de aan DELTA verkochte groene stroom en door korting op hun energiebelasting.

Na vijftien jaar zijn de panelen ons eigendom en kunnen we de stroom voor een deel zelf gebruiken en blijven leveren aan DELTA. Zo kunnen mensen uit de buurt groene stroom van dichtbij uit het stopcontact blijven halen.”

"Een leeg dak omgetoverd tot opweklocatie voor groene stroom waar talloze Zeeuwse huishoudens gebruik van kunnen maken? Daar mag best op geproost worden."

DELTA Puur Zeeuws Groen

100% groene stroom die volledig in Zeeland is opgewekt, dat is DELTA Puur Zeeuws Groen. Opgewekt met juist dat wat Zeeland zo mooi maakt: de wind én de zon. Groene stroom van om de hoek dus!