De makers van DELTA Puur Zeeuws Groen | Belderok BV

Op zoek naar een inloopkast of de mooiste eettafel voor in je nieuwe keuken? Loop dan binnen bij Belderok BV op de Stampershoek in Oostburg. Zij zijn al bijna honderd jaar gespecialiseerd in het maken van keukens, kasten en meubelen op maat. Omdat eigenaar Enno Belderok duurzaam ondernemen belangrijk vindt, stelde hij het grote dak van zijn werkplaats beschikbaar aan twee energiecoöperaties, die nu groene stroom opwekken voor veel huishoudens in de omgeving.

Familiebedrijf

Belderok is een typisch familiebedrijf, vertelt Enno trots. “Mijn opa begon in 1921 en werkte door tot mijn vader de meubelmakerij overnam, en nu ben ik alweer een tijdje de baas. We zijn sindsdien flink uitgebreid. We maken niet alleen meubels op maat, maar verkopen ook pelletkachels en wintersportartikelen.” Hij lacht: “Dat laatste is een beetje uit de hand gelopen, we deden al het nodige slijpwerk voor wintersporters, dus zijn er vanzelf ingerold.”

Twee energiecoöperaties op één dak

“Ons bedrijfspand is erg groot, en dat dak ligt er maar. Ik wilde wat doen om groene energie op te wekken, dus toen ik in contact kwam met een energiecoöperatie was de keuze om mijn dak beschikbaar te stellen snel gemaakt. Er was zelfs zoveel ruimte dat er nog een tweede energiecoöperatie mee kon doen: inmiddels liggen er 596 zonnepanelen op het dak, die al drie jaar flink wat stroom opwekken. De door de energiecoöperaties opgewekte groene stroom komt terecht in DELTA Puur Zeeuws Groen.”

Groen ondernemen en leven

“We nemen in ons bedrijf veel maatregelen om het energieverbruik terug te dringen. Dat begint bij goede isolatie: in 1991 heb ik alles geïsoleerd met een dikke laag polyurethaan. Men verklaarde mij toen voor gek, maar nu is dat de standaard. En we gebruiken natuurlijk pelletkachels en ledverlichting. Dat scheelt flink op de rekening en vermindert onze CO2-uitstoot.”

Enno stelt niet alleen zijn bedrijfsdak ter beschikking aan twee energiecoöperaties, als privepersoon is hij zelf ook lid van één van de energiecoöperaties. “Daarmee bespaar ik ieder jaar geld op de energiebelasting, dus die investering heb ik er na een paar jaar weer uit. Ik vind het een sport om zelfvoorzienend te zijn en zo weinig mogelijk geld uit te geven aan energie. Thuis gebruiken we dus ook een pelletkachel en zonneboiler. Met de juiste installaties en maatregelen kun je ontzettend veel geld besparen, en draag je bij aan een beter milieu.”

"Toen ik in contact kwam met een energiecoöperatie was de keuze om mijn dak beschikbaar te stellen snel gemaakt."

DELTA Puur Zeeuws Groen

100% groene stroom die volledig in Zeeland is opgewekt, dat is DELTA Puur Zeeuws Groen. Opgewekt met juist dat wat Zeeland zo mooi maakt: de wind én de zon. Groene stroom van om de hoek dus!