Bewuster bezig met duurzaamheid | Jan van Luyk

Jan van Luyk (76) is geboren in Axel, maar woont al bijna zijn hele leven in Terneuzen. Tijdens zijn lange loopbaan bij chemisch bedrijf Dow werkte hij iedere dag met aardolie en plastic. Nu hij geniet van zijn pensioen kijkt hij terug op een mooie carrière, en ziet hij hoe snel de wereld verandert. “We staan tegenwoordig veel meer stil hoe we deze wereld achterlaten en denken beter na over duurzaamheid en groene energie.”

DELTA Puur Zeeuws Groen

En Jan doet daar graag mee. Een tijdje geleden stapte hij daarom over op DELTA Puur Zeeuws Groen; stroom die volledig in Zeeland wordt opgewekt door wind, water en zon. “Ik ben voorstander van alles wat uit Zeeland komt en gebruik graag lokale producten,” vertelt Jan. “Stroom uit Zeeland was dan de beste optie. Het is een mooi idee dat de stroom die ik gebruik gewoon om de hoek wordt opgewekt.”

Een andere wereld

“Ik begon bij Dow omdat toentertijd het werk niet voor het oprapen lag, maar heb er met heel veel plezier gewerkt. Het waren toen andere tijden waarin minder aandacht voor duurzaamheid was dan nu. Dat merk ik ook aan mezelf: ik ben er de laatste jaren steeds meer mee bezig en leef bewuster. Als ik mijn zoon bezoek in Rotterdam, neem ik de trein. En als ik een nieuw apparaat koop, kijk ik altijd eerst naar het energielabel.”

Een nieuwe woning

Een jaar geleden verkocht Jan zijn twee-onder-eenkapwoning en verhuisde naar een mooi gelijkvloers appartement in Terneuzen. “Ik weet dat ik op een gegeven moment geen zin meer heb om de trap op en af te lopen,” grapt hij. “Het appartement is een jaar geleden gebouwd en voldoet dus aan allerlei isolerende maatregelen die mijn vorige woning niet had. Dat vind ik belangrijk. Ik hoef de verwarming eigenlijk nooit aan te zetten, en in de zomer blijft het lekker koel. En ja, het is natuurlijk fijn dat dat scheelt in de portemonnee.”

Hoopvolle toekomst

“Ik hoop dat mijn kleinkinderen in de toekomst de vruchten kunnen plukken van alle ambitieuze ideeën, plannen en ontwikkelingen van nu. Dat het geen hype is maar blijvend is. Er moet veel gebeuren, maar als iedereen een klein stapje in de goede richting maakt, is dat bij elkaar opgeteld een grote stap die de zaak in de juiste richting duwt.”

“Het is een mooi idee dat de stroom die ik gebruik gewoon om de hoek wordt opgewekt.”

DELTA Puur Zeeuws Groen

100% groene stroom die volledig in Zeeland is opgewekt, dat is DELTA Puur Zeeuws Groen. Opgewekt met juist dat wat Zeeland zo mooi maakt: de wind én de zon. Groene stroom van om de hoek dus!