YESC

Jongeren bedenken ideeën voor de energietransitie

Creatieve oplossingen voor de overstap op duurzame energie in Zeeland. Dat is het doel van de Young Energy Society Challenge (YESC). Een prijsvraag waarbij jongeren worden uitgedaagd om met nieuwe, vooruitstrevende en misschien wel baanbrekende ideeën te komen voor de energietransitie in Zeeland. Energie-adviseur Sjaak Vogel van DELTA is één van de juryleden van deze prijsvraag.

De Young Energy Society Challenge is een initiatief van Koninklijk Zeeuws Genootschap der Wetenschappen, een organisatie die 250 jaar geleden werd opgericht om de wetenschap in Zeeland te bevorderen. Het lustrumjaar 2019 gebruikt het Zeeuws Genootschap om samen met partners uit alle Zeeuwse onderwijsgelederen het gevoel van urgentie rondom de energietransitie te versterken, en jongeren van alle leeftijden uit te dagen om met innovatieve en concrete oplossingen te komen. Dit gebeurt met een Zeeland-brede campagne, workshops voor docenten, scholieren en studenten, innovatief onderwijsmateriaal en een jaar vol activiteiten die uitmonden in een groot festival op 12 december aanstaande.

Wedstrijd

Scholieren en studenten worden uitgedaagd om met originele en bijzondere ideeën te komen die de energietransitie vooruit helpen. In drie categorieën (basisscholen, voortgezet onderwijs en MBO/HBO) zijn prijzen te vergeven voor de beste ideeën. Een deskundige jury beoordeelt de ideeën op basis van een aantal criteria. Natuurlijk wordt de lat hoger gelegd naarmate het opleidingsniveau hoger is.

Omroep Zeeland besteedt met een aantal speciale reportages aandacht aan het project. Je kunt de uitzendingen terugkijken op de website van Omroep Zeeland.

Sjaak Vogel in de jury

Vanuit DELTA heeft energie-adviseur Sjaak Vogel zitting in de jury voor het voortgezet onderwijs. Hij is gecertificeerd energie-adviseur voor huishoudens én bedrijven en heeft veel kennis van energiebesparende maatregelen. Hij kan plannen en ideeën goed beoordelen op haalbaarheid, zowel technisch als financieel.

Planning

De deelnemers aan de prijsvraag van het YESC hebben tot 15 november de tijd om hun ideeën in te sturen. De jury maakt vervolgens online een voorselectie en komt vervolgens begin december bijeen om de winnende ideeën te kiezen. Het is de bedoeling dat de winnende ideeën vervolgens ook daadwerkelijk verder ontwikkeld gaan worden. De prijsuitreiking is op 12 december 2019.

Meer informatie over de Young Energy Society Challenge is te vinden op yesc.nl.