DELTA introduceert groen gas: de volgende stap naar volledig duurzame energie

Op 1 januari 2016 zette DELTA alle klanten in één keer over op 100% groene stroom. En door alle veranderingen in de afgelopen jaren heeft DELTA nu ook geen kern-, kolen- of gascentrales meer in bezit. Zo zetten we grote stappen op weg naar volledig duurzame energie. Een nieuwe mijlpaal: DELTA Groen Gas, een stuk duurzamer dan normaal aardgas. En wie kiest voor groen gas levert ook nog een bijdrage aan het behoud van de Zeeuwse natuur.

Zo geeft DELTA invulling aan een onderdeel van zijn bedrijfsstrategie: het leveren van betaalbare en tegelijk zo duurzaam mogelijke energie. Roel Meijerink, directeur Energie bij DELTA: “Het gaat nog vele jaren duren voordat Nederland geheel van het gas af is. Tot die tijd blijft gas hard nodig maar maken we het wel zo duurzaam én betaalbaar mogelijk.”

Biogas

DELTA levert al uitsluitend 100% groene stroom en start nu ook met het verduurzamen van gas. Meijerink: “DELTA Groen Gas bestaat op dit moment uit een mix van 2% biogas en 98% CO2-gecompenseerd gas. Biogas is gas dat gemaakt wordt door vergisting van mest of andere biologische afvalproducten. Er wordt dus geen gas voor gewonnen vanuit de bodem. Het aandeel biogas is nu nog heel beperkt, maar dat bouwen we geleidelijk uit.”

De reden daarvan is betaalbaarheid. “Biogas is schaars en dus duur. Als je het aardgas van een gemiddeld huishouden in één keer vervangt door biogas, dan betaal je op jaarbasis vele tientallen euro’s meer. Dat past niet bij onze doelstelling om duurzame energie betaalbaar te houden.”

CO2-compensatie

DELTA Groen Gas bestaat daarom nu voor 98% uit CO2-gecompenseerd gas. De CO2 die vrijkomt bij de verbranding van gas compenseert DELTA door investeringen in duurzame energieprojecten in Zeeland (via het Zeeuws Klimaatfonds) en in het buitenland. Meijerink: “CO2-compensatie is voor ons een tussenstation. Zodra meer biogas beschikbaar komt en het betaalbaarder wordt, vervangen we CO2-gecompenseerd gas door biogas. ”

Natuur

Over Zeeland gesproken… Wie kiest voor DELTA Groen Gas levert automatisch een bijdrage aan de Zeeuwse natuur. “We hebben een partnership gesloten met De Zeeuwse Natuur, een samenwerkingsverband van Zeeuwse organisaties die zich richten op natuur: IVN Natuureducatie, Nationaal Park Oosterschelde, Stichting Landschapsbeheer Zeeland en museum Terra Maris. Van iedere 1000 kuub DELTA Groen Gas gaat vijf euro naar De Zeeuwse Natuur. Ter ondersteuning van hun inzet voor de natuur in onze provincie. We zijn een puur Zeeuws bedrijf en houden net zoveel van Zeeland als onze klanten dat doen.”

Match

Coördinator Sven van Rijswijk van het samenwerkingsverband De Zeeuwse Natuur ziet een duidelijke match tussen DELTA en De Zeeuwse Natuur. “DELTA is enorm veranderd en heeft een sterk duurzame drive die gebaseerd is op CO2-reductie. De natuur in Zeeland speelt daarin een belangrijke rol. Samen met hun focus op Zeeland is DELTA een logische partner, temeer omdat heel veel Zeeuwen klanten zijn bij DELTA.”

Vaste combinatie

Met DELTA Puur Zeeuws Groen levert DELTA groene stroom die volledig in Zeeland is opgewekt. Een kwart van de klanten kiest daar bewust voor. Wie vanaf 1 mei voor Zeeuwse groene stroom kiest, kiest automatisch ook voor groen gas. Roel Meijerink: “Veel van onze klanten zijn bewust met duurzaamheid bezig. Combineer groene stroom uit Zeeland met groen gas en je hebt in één keer onze meest lokale en duurzame energie in huis of op de zaak. Zo zet je in één keer een simpele en logische stap op weg naar duurzamer wonen of ondernemen.” Ook bij DELTA Groen Stroom (groene stroom uit Nederland en de rest van Europa) kunnen klanten kiezen voor DELTA Groen Gas.

Transparantie

Het is in de energiemarkt niet altijd even duidelijk wat er onder groen gas wordt verstaan. Meijerink: “Groen gas is nog een relatief nieuw product en dus zie je verschillen in samenstelling tussen energieleveranciers. Door open te zijn over de samenstelling van onze groene gas kunnen we juist laten zien dat we bewust kiezen voor deze samenstelling. Dat heeft alles te maken met het betaalbaar houden ervan. Hoe dan ook: ook met een groen gas dat voor een groot deel uit CO2-gecompenseerd gas bestaat zet je al een duurzame stap.”

 

“DELTA is enorm veranderd en heeft een sterk duurzame drive die gebaseerd is op CO2-reductie."
Sven van Rijswijk
Coördinator samenwerkingsverband De Zeeuwse Natuur

DELTA Groen Gas

In één keer al je energie op de zaak groener maken? Dat kan! 100% groene stroom krijg je bij DELTA Energie altijd. Ook kan je kiezen voor ons duurzamere DELTA MixGroen Gas (een mix van 2% biogas en 98% CO2-gecompenseerd gas). Daarmee draag je ook nog eens bij aan belangrijke Zeeuwse natuurprojecten en planten we voor ieder nieuw contract een boom.