Webinar energiecoöperaties nieuwe stijl

In een energiecoöperatie wekken bewoners uit een bepaalde wijk of dorp gezamenlijk stroom op met zonnepanelen. Deze zonnepanelen liggen dan vaak op het dak van bijvoorbeeld een bedrijfspand, landbouwschuur, school of brandweerkazerne in de buurt. Energiecoöperaties bestaan al langer, maar de manier waarop je daar als consument aan deel kan nemen gaat veranderen. Energiecoöperaties worden daardoor voor een veel groter publiek interessant als investeringsmogelijkheid.

Oud vs nieuw

In de oude regeling rond energiecoöperaties was er een directe relatie tussen de stroom die opgewekt wordt door de energiecoöperatie en de stroom die je thuis geleverd krijgt. Als deelnemer aan een energiecoöperatie kreeg je namelijk korting op de energiebelasting die je op je energienota betaalt. Daarom was de oude regeling rond energiecoöperaties vooral interessant voor mensen die geen eigen dak hebben of een dak hebben dat niet geschikt is voor zonnepanelen.

In de nieuwe regeling is de band met het eigen stroomverbruik van de deelnemers doorgeknipt. Het lijkt daardoor meer op een gewone investering in een zonne-energieproject in de buurt. Daardoor wordt de doelgroep groter. Deelname aan een ‘nieuwe’ energiecoöperatie levert namelijk net zo veel rendement op voor iemand die al zonnepanelen heeft als voor iemand die geen zonnepanelen heeft. Zo kun je dus ook meedoen als je eigen dak al vol ligt met zonnepanelen.

DELTA en energiecoöperaties

Onder de oude regeling zijn de afgelopen paar jaar in Zeeland tientallen energiecoöperaties opgezet. DELTA ondersteunt deze energiecoöperaties door de geproduceerde stroom in te kopen en vervolgens te leveren aan klanten met DELTA Puur Zeeuws Groen, 100% groene stroom uit Zeeland. Zo krijgen alle Zeeuwen de mogelijkheid om groene stroom bij DELTA af te nemen die bij wijze van spreken om de hoek is opgewekt.

Webinar

In Zeeland zijn het Zeeuws Klimaatfonds, Zeeuwind, de Zeeuwse Milieufederatie en Zonne Collectief Zeeland de drijvende kracht achter het opzetten van energiecoöperaties ‘nieuwe stijl’. Zij organiseren op dinsdagavond 11 mei van 19.30 – 21.00 uur een webinar voor iedereen die meer wil weten ‘energiecoöperaties nieuwe stijl’. Aanmelden voor dit webinar kan via deze link: Aanmelding webinar energiecoöperaties