Vier actuele vragen over zonnepanelen

We zijn bij Saman Groep, de partner van DELTA voor het leveren, installeren en onderhouden van cv-ketels, warmtepompen en natuurlijk zonnepanelen. Over die zonnepanelen gesproken… Die zijn hot! Op ieder verjaardagsfeestje vind je wel die fanatieke zonnepaneleneigenaar die trots de productie van zijn eigen groene stroom laat zien op z’n smartphone. Wij stelden vier actuele vragen over zonnepanelen aan verkoopadviseur en zonnepanelenspecialist Menno Janzen van Saman Groep.

Vraag 1: Hoe werkt de salderingsregeling zonnepanelen ook alweer?

“Wie stroom teruglevert aan het net, wordt door de overheid beloond. Je krijgt voor aan het net geleverde stroom dezelfde prijs die je aan DELTA voor stroom betaalt. Behalve de leveringsprijs van DELTA zitten daarin ook alle belastingen die je normaal over stroom betaalt. Samen is dat ongeveer 23 cent per kWh op basis van een driejarig energiecontract voor DELTA Puur Zeeuws Groen op 1 januari 2021.

Je streept de stroom die je huis uit gaat dus weg tegen de stroom die je huis in komt. Dat heet salderen en zorgt voor een flinke besparing op je energienota. Lever je op jaarbasis in totaal meer stroom aan het net dan dat je ervan afneemt? Dát beloont de overheid niet. Daarover krijg je de leveringsprijs van DELTA uitbetaald. Die is op dit moment zo’n 6,5 cent per kWh.”

Vraag 2: Hoe zit het met het afbouwen van het salderen?

“De overheid is van plan om het salderen stapsgewijs af te bouwen zodat teruglevering aan het stroomnet in 2031 niet meer wordt beloond. Je krijgt vanaf dan de leveringsprijs van DELTA voor álle stroom die je aan het stroomnet levert. Mijn tip: maak er nu al een gewoonte van dat je stroom verbruikt op hetzelfde moment dat je stroom opwekt. Overdag dus. Zet de vaatwasser dus niet na het avondeten aan, maar na het ontbijt. En draai en droog je was als het kan overdag. Doe dat wel als er iemand thuis is. Apparaten laten draaien als er niemand thuis is, is niet verstandig.”

Vraag 3: Zijn zonnepanelen betaalbaarder geworden?

“Jazeker! Zonnepanelen zijn de laatste vijf jaar flink goedkoper geworden. Het aanbod is gegroeid en de productie wordt steeds efficiënter. Toch lijkt de rek er wel wat uit: de prijsdalingen stagneren nu. Maar er is meer goed nieuws: de huidige generatie zonnepanelen wekt meer stroom op dan voorheen. Vanwege de vele zonuren is het rendement in Zeeland extreem hoog. Zelfs met bewolking leveren panelen nog steeds meer dan genoeg stroom.”

Vraag 4: Hoe groot is het gevaar op brand door zonnepanelen?

“Het aantal incidenten valt enorm mee. Als het fout gaat komt dat vaak door gebruik van goedkope materialen door niet-erkende installateurs. Schakel dus een erkende monteur in die hoogwaardige spullen gebruikt. Dan is de kans op brand verwaarloosbaar. Bij erkende installateurs zoals Saman Groep houdt het na de installatie niet zomaar op: als je dat wilt maken we de zonnepanelen ieder jaar schoon en voeren we om de twee jaar een keuring uit of alles nog in orde is.”

Bedankt Menno! Wil je weten of zonnepanelen iets voor jou zijn? Vraag dan een adviesgesprek aan! Dan komt Menno of één van zijn collega’s bij je langs en stelt samen met jou de voor jouw dak ideale zonnepaneleninstallatie samen. 

Zonnepanelen zijn de laatste vijf jaar flink goedkoper geworden.
Menno Janzen
Verkoopadviseur Saman Groep

DELTA Zonnepanelen

Met zonnepanelen van DELTA Energie bespaar je flink op je energierekening én ben je duurzaam bezig. Als je al stroom en gas van DELTA hebt, krijg je bovendien extra korting als je via DELTA zonnepanelen huurt of koopt. Mooi meegenomen toch?