Zonnepanelen DELTA Energie

Salderingsregeling zonnepanelen: zo werkt het

Salderen houdt in dat je energieleverancier de aan het stroomnet teruggeleverde stroom van je zonnepanelen wegstreept tegen de stroom die je afneemt van het net. Dat is erg aantrekkelijk, omdat je hetzelfde tarief voor je stroom krijgt als wat je ervoor betaalt: zo’n 23 cent per kWh. Deze salderingsregeling is een subsidie van de overheid om mensen te stimuleren om zonnepanelen te nemen.

Wat is salderen?

De energie die jouw zonnepanelen opwekken, wordt niet altijd meteen verbruikt. Bijvoorbeeld als je overdag niet thuis bent, of als je een paar weken op vakantie bent. De stroom die je niet direct in je huis verbruikt, wordt automatisch teruggeleverd aan het stroomnet. De salderingsregeling houdt in dat deze opgewekte stroom op de jaarnota van je energieleverancier wordt weggestreept tegen de energie die je hebt afgenomen van het stroomnet. Je neemt namelijk nog steeds stroom af van het stroomnet, óók als je zonnepanelen hebt. Bijvoorbeeld ’s avonds als je zonnepanelen geen stroom opwekken. Hoe dat precies in z’n werk gaat leggen wordt ook nog eens uitgelegd in de onderstaande video.

Energiebelastingen

Door de salderingsregeling ontvang je voor de teruggeleverde stroom hetzelfde tarief als voor de stroom die je van het energienet afneemt. Die prijs is vastgelegd in je actuele energiecontract met je energieleverancier. Het gaat dan om de prijs inclusief alle energiebelastingen. Je betaalt dus niet alleen energiebelasting over de stroom die je van het net afneemt, je krijgt ook energiebelasting over de stroom die je teruglevert. Die energiebelasting die je over je teruggeleverde stroom krijgt, is een subsidie van de overheid om het opwekken van groene stroom te stimuleren.

Meer energie opwekken dan verbruiken

Natuurlijk is het ook mogelijk dat je meer stroom teruglevert dan je van het stroomnet afneemt. Voor dat deel van je opgewekte stroom ontvang je een prijs per kWh zónder energiebelastingen. De subsidie van de overheid krijg je dus tot maximaal de hoeveelheid stroom die je van het net hebt afgenomen.

Heb je aan het einde van het jaar meer stroom afgenomen dan je hebt teruggeleverd? Dan betaal je dus nog een bedrag voor de stroom die je meer hebt afgenomen dan teruggeleverd. We hebben dit allemaal nog eens voor je op een rijtje gezet, inclusief duidelijke video en rekenvoorbeelden.

Aanmelden salderingsregeling zonnepanelen

Als je zelf je zonnepanelen installeert, moet je deze aanmelden op energieleveren.nl. Op deze manier weet je energieleverancier dat jij zonnepanelen hebt en dat ze de salderingsregeling toe moeten passen.

Salderingsregeling zonnepanelen vanaf 2023

Het kabinet overweegt om de salderingsregeling af te bouwen. Salderen op de hierboven beschreven manier is dan mogelijk tot 1 januari 2023. Tot die tijd verandert er niets. Daarna mag je ieder jaar 9% minder salderen, tot de regeling in 2031 afloopt. Vanaf dat moment krijg je voor alle stroom die je teruglevert alleen de leveringsprijs van je energieleverancier betaald. Zónder energiebelastingen dus. Het definitieve besluit om deze regeling af te bouwen moet nog genomen worden. De reden dat de overheid de salderingsregeling af wil bouwen is omdat zonnepanelen steeds voordeliger worden.

Meer zelf opgewekte stroom zelf verbruiken

Als de regeling afgebouwd wordt loont het om zoveel mogelijk te profiteren van de stroom die je zelf opwekt, bijvoorbeeld door apparaten die veel energie vragen (zoals de wasmachine of vaatwasser) aan te zetten als de zon schijnt in plaats van ‘s avonds. Je betaalt dan namelijk meer voor de stroom die je van het net afneemt dan je krijgt voor de stroom die je aan het net teruglevert. Hoe minder je dan van het stroomnet afneemt, hoe beter voor je portemonnee.

Alles over salderen en terugleveren lees je nog eens na op onze speciale pagina over terugleveren en salderen.

DELTA Zonnepanelen

Met zonnepanelen van DELTA Energie bespaar je flink op je energierekening én ben je duurzaam bezig. Als je al stroom en gas van DELTA hebt, krijg je bovendien extra korting als je via DELTA zonnepanelen huurt of koopt. Mooi meegenomen toch?