Slimme meter DELTA Energie
indoors in fuse box

Het verschil tussen opgewekte en teruggeleverde stroom

Heb je zonnepanelen? Dan staat op de jaarafrekening van je energieleverancier de hoeveelheid stroom die je het afgelopen jaar hebt teruggeleverd aan het net. De hoeveelheid teruggeleverde stroom is vaak lager dan de totale hoeveelheid opgewekte stroom. Hier leggen we je uit wat het verschil veroorzaakt tussen teruggeleverde en opgewekte stroom.

Verschil teruggeleverde en opgewekte stroom

Je ziet de hoeveelheid opgewekte stroom terug op je omvormer of via een app die daarbij hoort. Toch zijn veel mensen verrast als ze op hun jaarafrekening een lagere hoeveelheid kWh’s zien bij de hoeveelheid aan het net teruggeleverde stroom. Dit komt omdat je in huis ook stroom verbruikt: als je zonnepanelen stroom opwekken, gaat deze stroom eerst naar de apparaten in je huis die om stroom vragen. Hoe dat precies werkt leggen we je ook uit in de onderstaande video.

Overdag de apparaten aan

Alle stroom die je niet direct in huis verbruikt, lever  je terug aan het stroomnet. Dit verklaart het verschil tussen de hoeveelheid door je zonnepanelen opgewekte stroom en de hoeveelheid aan het stroomnet teruggeleverde stroom. Tip: zet overdag de apparaten aan die veel stroom vragen in plaats van ‘s avonds, zoals een vaatwasser of wasmachine. Zo verbruik je direct de stroom die je opwekt.

Rekenvoorbeeld teruggeleverde stroom

Een rekenvoorbeeld. Stel je hebt een jaarverbruik van 3.500 kWh. Je besluit om 10 zonnepanelen te installeren, die per stuk 270 kWh per jaar opleveren. Totaal leveren je zonnepanelen dus 2.700 kWh per jaar op. Je verbruikt ook stroom in huis terwijl je zonnepanelen stroom produceren. Je kunt ervan uitgaan dat je zo’n 40% van de opgewekte stroom direct in huis verbruikt: 1.080 kWh. De overige stroom (1.620 kWh) lever je terug aan het net. Dit is bijvoorbeeld de stroom die je zonnepanelen opwekken als je niet thuis bent op een zonnige dag, en er dus weinig stroom in huis wordt verbruikt.

Zónder zonnepanelen ontvang je een jaarnota van je energieleverancier voor 3.500 kWh. Mét zonnepanelen is je verbruik 3.500 kWh (je totale verbruik) – 1.080 kWh (binnenshuis verbruikte stroom van je zonnepanelen) = 2.420 kWh. Daar trekt je energieleverancier vervolgens de teruggeleverde stroom vanaf: 2.420 kWh – 1.620 kWh = 800 kWh. Je betaalt je energiebedrijf dan nog maar 800 kWh aan stroom. Een flinke besparing dus!

Salderingsregeling: wegstrepen teruggeleverde stroom

Je energieleverancier heeft gelijk de salderingsregeling van de overheid toegepast: 1.620 kWh teruggeleverde stroom hebben ze weggestreept tegen 1.620 kWh afgenomen stroom, inclusief de daarop van toepassing zijnde energiebelastingen.

Meer teruggeleverde stroom dan afgenomen stroom

Blijkt op je jaarnota dat je in totaal méér terug hebt geleverd dan je van je energieleverancier hebt afgenomen, dan krijg je over de stroom die je extra hebt teruggeleverd geen energiebelastingen uitbetaald. Met andere woorden: de overheid subsidieert maximaal de hoeveelheid teruggeleverde stroom als die kleiner of gelijk is aan de hoeveelheid afgenomen stroom. Je krijgt van je energieleverancier wel de volgens jouw energiecontract van toepassing zijnde stroomprijs uitbetaald.

Bekijk onze speciale uitlegpagina over terugleveren en salderen!

DELTA Zonnepanelen

Met zonnepanelen van DELTA Energie bespaar je flink op je energierekening én ben je duurzaam bezig. Als je al stroom en gas van DELTA hebt, krijg je bovendien extra korting als je via DELTA zonnepanelen huurt of koopt. Mooi meegenomen toch?